Sanayici arsa topluyor

Gaziantep’te yıllar önce yaşanan arsa ve arazi krizi yeniden yaşanıyor

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Denetleme Kurulu Başkanı ve MCY Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Yıldırım, Gaziantep’te bazı sanayicilerin, ihracattan kazandığı parayı arsa ve araziye yatırdığını iddia etti. Sanayicilerin böyle yaparak inşaat sektörüne büyük bir darbe vurduğunu savunan Yıldırım, “GAİMDER olarak nu konuyu sürekli gündeme getiriyoruz. Sanayici OSB’de olmalı, sanayicinin arsa ve arazi ile ne işi olur. Bırakın bu işleri bundan 5 yıl önce de aynı sorunu yaşadık. Aç gözlü sanayiciler yüzünde memlekette arsa fiyatları nereden nereye geldi!” dedi.

Gaziantep’te arsa fiyatları aldı başını gidiyor. Bundan 5-10 yıl öncede arsa ve arazi fiyatları bir anda 3-5 kat artmış, yaşanan artışın sorumlusu olarak arsa ve arazi toplayan sanayiciler gösterilmişti. Son aylarda Gaziantep’te arsa ve arazi fiyatları yine bir anda artış gösterdi. İddialara göre döviz kurunun artmasıyla beraber ihracat rakamlarını yukarıya taşıyan sanayiciler buradan kazandığı parayı arsa ve araziye yatırmaya başladı. Hal böyle olunca imarlı bölgelerde ve köylerde arsa ve arazi fiyatları uçtu.

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Denetleme Kurulu Başkanı ve MCY Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Yıldırım, arsa ve arazi toplayan sanayicilere seslenerek, “Lütfen bu işten vazgeçin. Sizin yüzünüzden arsa fiyatları artıyor. Arsa fiyatları artınca konut fiyatları da artıyor. Zaten ev almakta zorlanan vatandaş bu artışlar karşısında çaresiz kalıyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

SUÇU SÜREKLİ MÜTEAHHİTLERE ATIYORLAR

Peş peşe gelen zamlar nedeniyle inşaat firmalarının zor durumda olduğunu ifade eden Hurşit Yıldırım, yaşanan gelişmeleri PUSULA’ya değerlendirdi. Yıldırım, “ GAİMDER’de bir ay önce beton ve demir ile ilgili bir toplantı yaptık. Üzüldüğüm taraf şu demir 7 bin liradan 9 bin civarı oldu ama bunun yanı sıra inşaatın ana gövdesini oluşturan granit yüzde 300, cam yüzde 400, pvc malzemeleri yüzde 300, bunun yanı sıra genel anlamda yüzde 200leri aşan bir zam yaşandı. Yani şimdi daire pahalı diyorlar daire 400 liradan 800 lira oldu yani yüzde 100 gibi bir zam gündeme geldi. Bu da elle tutulur bir rakam değil. Neticede 800 TL deyip 700’e veren de var. Ama netice itibariyle malzemeye dönüp baktığımızda inşaat maliyetlerine yüzde 300 ortalaması genel anlamda yüzde 200 yani o zaman. Biz 400’e mal ettiğimiz malzemeyi 800 liraya mal edeceğiz. Bunu satabilmemiz için yüzde 20 bir kâr payı koysan 880 bin lira eder” dedi.

REKABET KURULU NE İŞ YAPAR HİÇ BİLEN YOK

Zamların sektörü derinden etkilediğini savunan Hurşit Yıldırım, şöyle devam etti: “Bununla ilgili çimento üreticileri, demir ham madde üzerine söylenenler bunlar havada kaldı. Yani bir metrekare cam yüz lira iken 400 lira olduğunda bu insanlar bunun altından nasıl kalkacak. Geçen yıl ham mdfden lake boyadan yapılan bir oda kapısı 850 liraydı. Şimdi 2500 lira bir metrekare dolap kapağı ortalama 700-750 TL civarı. Şimdi 2500 lira yani bunları çıkıp kamuoyu önünde müteahhitler fahiş fiyatlara daire satıyorlar diyorlar ama bu malzemeyi nasıl aldıklarını sormuyorlar. Devletin denetim mekanizması çalışıyor mu rekabet kurulu çalışıyor mu? Yani bunları denetleyen bir organ değil mi? Serbest piyasa var bu ülkede diyorlar serbest piyasa tabi ki var o zaman müteahhitlerin 800’e sattığına serbest piyasa demiyorlar. Yani bununla ilgili en önemli şey Gaziantep’te STK’lara özellikle Gaziantep Sanayi ve Ticaret Odası buna benzer organize bölgesinde imalat üretim yapan sektörlerde bunla ilgili denetim kurulu mutlaka denetlemeye başlamalı özellikle rekabet kurulu. Rekabet Kurulu ne iş yapar hiç bilen yok.”

HERKES BİLDİĞİ İŞİ YAPMALI

Yıldırım, Gaziantep’te bazı sanayicilerin, ihracattan kazandığı parayı arsa ve araziye yatırdığını iddia etti. Sanayicilerin böyle yaparak inşaat sektörüne büyük bir darbe vurduğunu savunan Yıldırım, “GAİMDER olarak nu konuyu sürekli gündeme getiriyoruz. Sanayici OSB’de olmalı, sanayicinin arsa ve arazi ile ne işi olur. Bırakın bu işleri bundan 5 yıl önce de aynı sorunu yaşadık. Aç gözlü sanayiciler yüzünde memlekette arsa fiyatları nereden nereye geldi!” dedi. Hurşit Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “ Birde madalyonun ters tarafı var. 3 bin liralık arsa 5 bin lira genel anlamda şuanda müteahhitler yani inşaat sektörü çok zor durumda. Yani sıkıntı orada zaten biz bunu GAİMDER olarak söyledik sanayici sanayide, müteahhit müteahhitlikte işini yürütmeli. Kardeşim sen ihracattan gelen parayı arsaya yatır ondan sonra toz pembe bir tablo çiz, her şey güzel ama yüzde 49 zam geldiğinde niye feryat ediyorsunuz o zaman. Yani bununla ilgili bazı STK’lar daha doğrusu Gaziantep kamuoyu artık silkelenmeli, Ne oluyor bu ülkede? Demeli, Bu şehir de ne oluyor? demeli. Bu olmadığı sürece herkes bildiğini okur”

ÇALIŞTIRACAK İŞÇİ BULAMIYORUZ

İnşaat sektöründe eleman sıkıntısı yaşandığını, çalıştıracak eleman bulmadıklarını da savunan Yıldırım, “Türkiye’de yüzde 20ler de işsizlik oranı gösteriyor ama işçi bulamıyoruz. Çalışacak eleman yok. Eğitimdeki yanlış politikalar yüzünden mesleki okulların hiçbiri kalmadı yani bu ülkeye imamda lazım bu ülkeye elektrikçide lazım, bu ülkeye teknik elemanda lazım. Ama bunlarla ilgili eğitim bitti. Çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Neden bulamıyoruz? Çünkü insanlar aldığı parayla geçinemiyor. Asgari ücret 2820 lira bildiğim kadarıyla bu adam 2820 lirayla nasıl geçinecek. Doğalgaz faturaları su faturaları nasıl ödenecek. Bir ekmek biliyorsunuz 2 lira oldu, Yüzde 33 zam gelmişse bu adam nasıl geçinecek. Onun için eğitimden mesleğe, meslekten sivil toplum kuruluşlarına kadar her şeyi tekrar dizayn etmek lazım” ifadelerini kullandı.

04 Kas 2021 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.