50’yi aşkın diplomalı Türk uzman Akkuyu Nükleer Şirketi’nde işe başlayacak

Rusya Federasyonu Ulusal Nükleer Araştırmalar Enstitüsü Moskova Fizik Mühendisliği Üniversitesi’nde (NRNU MEPhI) nükleer eğitim almak üzere Rusya Fede...

Rusya Federasyonu Ulusal Nükleer Araştırmalar Enstitüsü Moskova Fizik Mühendisliği Üniversitesi’nde (NRNU MEPhI) nükleer eğitim almak üzere Rusya Federasyonu’na gönderilen ikinci Türk öğrenci kafilesine Moskova’da, diplomaları takdim edildi. Diplomalarını alan mezunlar arasında Vietnam ve Moğolistan gelen öğrenciler de vardı. Resmi diploma töreninde NRNU MEPhI Üniversitesi Rektörü Mikhail Strikhanov, Türkiye Büyükelçiliği temsilcileri ve diğer saygın konuklar yer aldı.

NRNU MEPhI Rektörü Mikhail Strikhanov; mezunların üniversite seçimi ile ilgili olarak, tercihlerini Rusya Federasyonu’nun önde gelen üniversitesinden yana kullanmakla doğru bir karar verdiklerine işaret etti. Mikhail Strikhanov, mezunları bu anlamlı gün vesilesiyle tebrik ederek gelecekte de işbirliği sağlanmasına yönelik dileklerini dile getirdi. Strikhanov, “Aramızdaki işbirliği devam edecektir. Siz de, ülkelerinizde görevlerinizin başındayken MEPhI ile ortak çalışmaları yürütmeye sürdüreceksiniz. Çoğunuzu, ülkelerinizdeki üniversitelerde profesör olarak ve nükleer endüstrinin birer sorumlu çalışanı olarak saygıyla selamlayacağımızı düşünüyorum” dedi.

Akkuyu Nükleer Şirketi İnsan Kaynakları Direktörü Marina Karaseva ise, genç uzmanlara yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Seneler süren eğitim sürecini, sadece dersliklerde değil, Rusya’daki faaliyette olan nükleer santrallerde staj yaparak geçirdiniz. Öğrenmiş olduğunuz Rus dili sayesinde Rusya’daki meslektaş-öğretmenlerinizden aracı olmada deneyim kazanabilirsiniz. Ve en önemlisi, ülkelerinizde Rusya’daki ileri nükleer teknolojileri alanında bilgi sahibi olan sektörün yapı taşları olabilirsiniz. Nükleer santralde çalışma; uzun vadede çok sayıda birbirinden ilginç vazife, aranan meslek sahibi olmayı ve istikrarlı istihdam vadetmektedir.”

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu ROSATOM tarafından inşa edilen ve Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu NGS için personel yetiştirme süreci Rusya’da 2011 yılından bu yana devam ediyor. Geçen sene mezun olan 35 Türk genç uzman “Nükleer Santraller: Tasarım, İşletme ve Mühendislik” dalında diplomalarını almıştı. Bir sene önce mezun olan ve eğitimleri 6,5 yıl süren mezunların tamamı Akkuyu Nükleer Şirketi’nde çalışıyor. Halihazırda, Rusya’daki yüksek öğretim kurumlarında yaklaşık 140 kişilik Türk öğrenci grubunun personel yetiştirme programı çerçevesindeki eğitimleri devam ediyor.

Resmi diploma törenine katılan çok sayıda onur konuğu genç uzmanları tebrik etti. Ardından öğrenci ekibi tarafından hazırlanan bir konser düzenlendi.

Türk mezunlar deneyimleri ile ilgili izlenimlerini ve geleceği yönelik planlarını paylaştı. Gülben Yıldız, “Geleceğimizi Türkiye’deki nükleer santral projesine bağlıyoruz. Vazifemiz; edindiğimiz bilgileri kullanarak ülkemize yarar sağlamaktır. Türkiye’ye komşu olan ülkelerin nerdeyse tamamında nükleer santraller mevcuttur ve Türkiye’nin nükleer enerji üretimine ihtiyacı vardır.Nükleer santraller temiz ve güvenilir enerji kaynağıdır. Akkuyu nükleer santrali ise dünyanın en güvenli santrallerinden biri olacaktır” dedi.

Yusuf Kılıç ise, “NRNU MEPhI üniversitesinin, dünyanın önde gelen üniversitelerinden olduğunu öğrendiğimde buraya gelmeye karar verdim. Çünkü bu eğitim uluslararası düzeyde bir uzman seviyesine erişmem için kaçırılmayacak bir fırsat. Bugün mezuniyet günümüz. Çok güzel bir eğitim sürecini geride bıraktık. 6,5 sene Rusya’da eğitim aldığımdan için çok mutluyum. Akkuyu NGS’de çalışmama olanak sağlayan bir mesleğim var artık” ifadelerini kullandı.

23 Şub 2019 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.