Bir daha olmasın diye terör yasası değişiyor

Berlin'deki Noel pazarı katliamından sonra Almanya’da terörle nasıl mücadele edileceği tartışılmaya başlandı. Katliamı Tunuslu mülteci Anis Amri'nin yaptığının ortaya çıkmasından sonra mülteci yasalarında değişiklik öngörülüyor.

ANTİTERÖR terör yasası için Başbakan Angela Merkel, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ve Adalet Bakanı Heiko Maas'ı görevlendirdi. Tasarıda öncelikle tehlikeli şüphelilerin nasıl takip ve kontrol edileceği üzerinde duruluyor. İstihbarat ve emniyet birimlerine göre Anis Amri kadar tehlikeli ve her an bir terör eylemi yapabilecek 550 şüpheli bulunuyor. Yeni yasayla bu şüphelilerin elektronik prangayla 24 saat boyunca takip ve kontrol altında tutulması planlanıyor. Hükümetin büyük ortağı CDU/CSU aşırıların uğrak yeri olan camilerin de kontrol altında tutulmasını, emniyetin ve istihbaratın tehlikeli olarak nitelediği sığınmacıların derhal sınır dışı edilmesini istiyor. Ancak hükümet ortağı SPD buna karşı.

KİMLİKLERİ NETLEŞENE KADAR

Bir kez parmak izi alınan ve kimliği tespit edilen sığınmacıların ikinci kez kontrol edilmesine olanak tanıyacak maddenin de tasarıya eklenmesi planlanıyor. Ülkeye gelen mültecilerin, kimlik bilgileri netleşene kadar sınırda kurulan mülteci merkezinde tutulmaları, alışveriş merkezleri ve spor salonları gibi insanların toplandığı alanlara güvenlik kameralarının yerleştirilmesi gibi önlemlerinde tasarıya eklenmesi isteniyor. Mülteci yasası, sığınma talebi reddedilen bir mülteciyi sınır dışı edilmek üzere en fazla dört gün gözetim altında tutulmasına izin veriyor. Dört gün içinde sınır dışı edilemeyen mülteciler serbest bırakılıyor. Tasarıda bu sürenin bir aya kadar çıkarılması isteniyor.

BİR YILDA BEŞ SALDIRI

Almanya’da bu yıl içinde İslami terör örgütü mensupları beş ayrı kentte saldırı düzenledi. En kanlı eylem 19 Aralık’ta Berlin'de Noel pazarına yapıldı. DEAŞ ile bağlantısı bulunan Anis Amri, TIR’la girdiği pazarda 12 kişiyi katletti, 48 kişiyi yaraladı. Amri kaçtığı İtalya’da polisler tarafından öldürüldü.Würzburg'da trendeki yolculara saldıran Afgan Riaz Khan A. (17), dördü ağır toplam beş kişiyi yaraladı. Saldırgan kaçmak isterken güvenlik mensuplarının açtığı ateş sonucu öldürüldü. Saldırıyı DEAŞ üstlendi. Ansbach kentinde konser alanına girmek isteyen 27 yaşındaki Suriye Muhammed D. bileti olmadığı için içeri alınmadı. Suriyeli, sırt çantasındaki bombayı patlatarak kendisini havaya uçurdu. 12 kişi yaralandı. Bu eylemi de DEAŞ üstlendi.Essen’de Yusuf T. ile arkadaşı Muhammed B., Hint tapınağına bomba yerleştirdi. Üç kişi yaralandı. İkilinin İslami örgütlerle bağlantısı ortaya çıktı. Hannover kentindeki tren istasyonunda kimlik soran polise saldıran 14 yaşındaki Saifa S., polisi boynundan bıçakladı. Saldırgan kızın Selefi gruplarla bağlantısı ortaya çıktı. Suriyeli Cabir el Bakır (22), bombalı eylem hazırlığındayken Chemnitz'de yakalandı. El Bakır tutulduğu hücrede intihar etti.

28 Ara 2016 - 00:00 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.