Anne adayları daha dikkatli olmalı

Pandemi döneminde Anne-bebek sağlığına dikkat!

Salgın nedeniyle anne adaylarının bu süreçte daha fazla dikkatli olması gerektiğini belirten Gaziantep Özel Defa Life Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Derya Ulusoy “Gerekmedikçe sosyal temastan kaçınmaları, hijyene dikkat etmeleri, elleriyle ağızlarına, gözlerine dokunmamaları gerekir. Kontrollere gelirken temas durumuna dikkat etmeleri ve herhangi bir temas durumunda bu konuda bilgi vermeleri önemlidir” ifadelerini kullandı.

Gaziantep Özel Defa Life Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Derya Ulusoy, Covid-19 Salgını döneminde anne ve bebek sağlığı ile ilgili konulara dikkat çekti.

Anne ve bebek sağlığının Covid-19 Pandemisi’ne karşı korunması için yapılması gerekenlerin başında Maske, mesafe ve hijyen kurallarını uyulmasının geldiğini ifade eden Ulusoy, Covid-19'un Anne-bebek sağlığını nasıl etkilediğini ortaya koyan yeterli oranda veri olmadığını kaydetti.

TEMASTAN KAÇININ!

Ulusoy, “Ülkemizde Covid-19'un gebelik döneminde anne-bebek sağlığını nasıl etkilediği konusunda çok fazla şey bilmiyoruz. Gebelik döneminde yaşanabilecek bir enfeksiyon durumu anne-bebek sağlığını olumsuz etkileyebilir. Gebelik döneminde, Covid-19 anneden bebeğe bulaşır mı? Bu konuda net bir şey bilmiyoruz. Salgın nedeniyle anne adaylarının bu süreçte daha fazla dikkatli olması gerekiyor. Gerekmedikçe sosyal temastan kaçınmaları, hijyene dikkat etmeleri, elleriyle ağızlarına, gözlerine dokunmamaları gerekiyorr.”dedi.

DÜZENLİ BESLENME, UYKU VE EGZERSİZ ÖNEMLİ

Gebelik döneminde düzenli beslenme, uyku ve egzersizlerin önemli olduğunu kaydeden Ulusoy, “Anne adaylarının bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için en önemli şey, tabii ki sağlıklı bir hayat. Bunun için düzenli beslenme, uyku ve egzersiz öneriyoruz. Uygun egzersiz için gebeliğin durumuna göre karar vermek gerekiyor. Her gebe için önerilen egzersizler farklı olabilir.

Sağlıklı beslenmede en önemli konular, D vitamini, Omega 3 ve Probiyotik destekleridir. Probiyotik içeren yoğurt, kefir gibi ürünler mutlaka beslenmenizin içerisinde olmalıdır. Omega 3 için haftada iki kez balık tüketilmesini öneriyoruz. Anne adaylarının D Vitamini alabilmeleri için dışarıda vakit geçirmelerini tavsiye ediyoruz. Bunun yanı sıra düzenli uyku ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor.” dedi.

PROBİYOTİKLERLE BAĞIŞIKLI SİSTEMİ DESTEKLENMELİ

Probiyotiklerin önem kazandığını ifade eden Ulusoy, “Bağırsaklarımızın içerisinde binlerce mikro organizma var. Onlarla birlikte bizler sağlıklı oluyoruz. Probiyotiklerin içerisinde de bu organizmalar bulunduğu için kefir, yoğurt ve turşu gibi gıda ürünlerini almalarını tavsiye ediyoruz. Bunları tükettiğimiz zaman bağırsak sağlığımızı daha iyi korumuş oluyoruz. Bağırsaklarımız artık, “İkinci Beyin” olarak adlandırılıyor.” şeklinde konuştu.

GÜNDELİK YAŞAMA DİKKAT!

Gebelik döneminde yapılması gerekenleri anlatan Ulusoy, “Gebelik Döneminde, kendi hayatımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Sağlıksız alışkanlıklardan vazgeçmek, günde en az 2 litre su içmek, yemeklerde öğün atlamamak, kahvaltıya dikkat etmek gerekiyor. Üçüncü aydan itibaren günlük 30 dakika boyunca gebeliğe uygun egzersizleri tavsiye ediyoruz. Yüzme, yürüyüş, gebelik pilatesinin yanı sıra basit egzersizler tavsiyelerimiz arasında yer alıyor. Covid-19 nedeniyle yüzme şu an için uygun olmayabilir. Ancak diğer egzersiz önerileri gebeler için uygun olabilir.”dedi.

ANNE-BEBEK SAĞLIĞININ KORUNMASI İÇİN KONTROLLER ÖNEMLİ

Covid-19 Salgını döneminde kontrollerin önem kazandığını belirten Ulusoy, “Covid-19 döneminde kontrolleri biraz açmak durumunda kaldık. Normalleşme süreci ile birlikte kontrollerine devam etmelerini istiyoruz. Annelerin bu dönemde dikkatli olmaları gerekiyor. Evden çıkarken maskemizi takmalıyız, insanlarla bir araya geldiğimiz zaman maskemizi çıkarmamalıyız. Temaslardan uzak durmak gerekiyor. Kontrollere gelirken temas durumuna dikkat etmeleri ve herhangi bir temas durumunda bu konuda bilgi vermeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı. BÜLTEN

06 Tem 2020 - 00:00 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.