Baklavacılara ambalaj şoku... 1 Eylül'den sonra net satış

Gazetemizin, baklava fiyatları ve ambalajdan elde edilen haksız kazançla yönelik haberinin ardından, önemli bir gelişme yaşandı. Bilim, Sanayi ve Tica...

Gazetemizin, baklava fiyatları ve ambalajdan elde edilen haksız kazançla yönelik haberinin ardından, önemli bir gelişme yaşandı. Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, baklava satışında ambalajının datasının alınıp net ağırlık üzerinden satışı yapılması genelgesini çıkardı. GTO Başkan'ı Tuncay Yıldırım, "1 Eylül'den itibaren baklavacılar ambalajı satıştan düşürecekler" dedi.

Gaziantep'te son günlerin en çok tartışılan konusu baklava ve fıstık. Baklava fiyatları ve üzerine bir de ambalaj kurnazlığı eklenince, baklavacılar haksız kazanç sağladığı iddiasıyla bir anda kamuoyunda ciddi şekilde tartışılmaya başlandı.

AMBALAJ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ KARAR

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, basın toplantısında baklava fiyatları ve ambalaj ile ilgili iddialar üzerine önemli açıklama yaptı. Başkan Yıldırım, "Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bu konuda önemli bir adım attı. Baklavacıların, artık satış sırasında ambalaj kutuları satıştan sayılmayacak, net ağırlık üzerinden satış yapılacak. Bu da demek oluyor ki, baklava fiyatlarında yüzde 15'e yakın bir ucuzlama olacak. Baklavacılar, ellerindeki ambalajlar bitinceye kadar süre istedi. 1 Eylül'de yeni dönem başlıyor. Artık, baklava ve tatlı alırken, ambalajın darasını alınıp, net baklava satışı gerçekleşecek. Sektör temsilcileri bu konuda dikkatli olsun. Kurumlar da ona göre denetlemelerini yapacaklar" dedi.

AŞIK İLE MAŞUK

Yıldırım, orijinal Gaziantep Baklavasının el emeği bir ürün olduğunu, bir çok girdisine zam geldiği için, fiyatın abartılı derecede yüksek olmadığını belirtti. Yıldırım, "Antep fıstığı bu şehrin yüz akı, dünyanın her tarafını gezen kültür ve gastronomi elçisidir. Fıstığımız hem taze kabuğuyla hem de kurutulup kavrulmuş haliyle damak çatlatan bir meyvedir. Unutulmamalıdır ki fıstığın değerini arttıran en önemli ürün Antep baklavasıdır. Deyim yerindeyse baklava ve fıstık Gaziantep’te âşık ile maşuk gibidir. Birbirinden ayrılamaz, biri olmazsa öbürü de olmaz. Antep baklavasını Antep fıstığı dışında bir malzeme ile (fındık, ceviz) yapmak, onun coğrafi işaret tesciline aykırıdır, kabul edilemez. Son günlerde şehrimizde baklava fiyatının hâlâ tartışılıyor olması her iki sektöre de zarar vermektedir. Şehrimizin ekonomik ve ticari hayatına yön veren, binlerce ailenin geçim kaynağı olan bu iki güçlü sektör bu konularla gündeme gelmemelidir" diye konuştu.

Mehmet Demir

06 Ağu 2018 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.