BAKLAVANIN TADI KAÇTI

AB tescilli olan "Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası"na yazık oluyor

Baklavada kullanılan Antepfıstığının kilosu 200 lirayı aşınca, maliyetleri azaltmak isteyen işletmeciler cevizli, fındıklı, kayısılı, kayısı çekirdekli, yerfıstıklı, baklava üretmeye başladı. Hal böyle olunca Türkiye’nin en büyük marka değeri olan Gaziantep Baklavası irtifa kaybetmeye başladı. AB tescilli olan "Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası"nın düştüğü duruma müdahale edilmezse baklavanın marka değer bir anda yerle bir olabilir.

Baklava yapımında kullanılan Antep fıstığındaki aşırı fiyat artışı baklava ustalarını alternatif ürünlerden baklava yapma arayışına zorladı. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın da “Fındıklı Baklava Önerisi” işin tuzu biberi oldu.

FINDIKLI BAKLAVA YAPIN

Baklavada çeşitliliğin artmasını isteyen Bakan Fakıbaba, “Baklavacıların fıstık lezzetli demesini anlıyorum. Ancak bu işin çeşitliliği artmalı fındık da kullanılmalı, ceviz de kullanılmalıdır. Elimizde 100 ton fındık var. Bu ne kadar güzel bir şey. Baklavacı arkadaşlar diyor ki onlar bu lezzete alışmışlar. Onlara da saygı duyuyorum. Yalnız fıstıklı baklava fiyatı 60 ise cevizin fiyatı 50 olur. Fındıkta 40 olur. Yani eğer ben çocuğuma baklava götüreceksem, mutlaka cevizli götürmek zorunda mıyım ? Üretici arkadaşlarım özellikle çeşitlilik yaptırın. Bir de bir yere gidiyorsunuz önünüze tatlı geliyor. Yav sanki üç porsiyonluk tatlı gelmiş. Güzel kardeşim benim yiyeceğim ya 1 tane ya iki tane. 5 - 6tane dilimi nasıl yiyeceğim. Vallahi bunları ciddi israf. Bu israfı önlemek lazım" dedi.

MARKA DEĞERİMİZ HER GEÇEN GÜN DÜŞÜYOR

Bakan Fakıbaba’nın bu açıklamasından sonra Türkiye’nin bir çok ilinden farklı baklava yapımı haberleri gelmeye başladı. komşu illerimizden Malatya’da kayısılı ve kayısı çekirdekli baklava yapıldı. Osmaniye’de yerfıstığından baklava yapılırken, bir çok ilde de cevizli baklava yapılarak antepfıstığındaki yüksek fiyat artışı protesto edildi. Gaziantep Sanayi Odası tarafından AB’ye tescilletilen "Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası"nın marka değerinin ve lezzetini düşmesi tedirginlik yaratmaya başladı.

MALATYA’DA KAYISILI BAKLAVA

Antepfıstığı fiyatları 2 ayda 90 liradan 220 lirayı görünce tatlıcılar isyan edip fıstıklı tatlı satmama kararı aldı. Malatya'da tatlıcılar, Antep fıstığı fiyatlarındaki artış üzerine cevizli, fındıklı, kayısılı ve kayısı çekirdekli baklava üretmeye başladı. İş yerlerinin vitrinlerine Antep fıstığı boykotuna ilişkin afişler asan baklava üreticileri, ürünlerinde kentle özdeşleşen kayısı ve kayısı çekirdeğini de kullanıyor.

OSMANİYE’DE YERFISTIKLI BAKLAVA

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde baklava yapımında kullanılan öğütülmüş Antep fıstığının kilosu 200 lirayı aşınca, maliyetleri azaltmak isteyen bir pastane işletmecisi, kilosu 12 lira olan Osmaniye’nin yöresel ürünü yer fıstığını kullanarak baklava yapmaya başladı.

DİĞER İLLERDE CEVİZLİ BAKLAVA

Fıstıklı baklava ve tatlıların fiyatının yüksek olması sebebiyle vatandaşlar kilosu 30-60 lira arasında cevizli baklava ve kilosu 20 lira olan tulumba tatlısını tercih ediyor. Bursa Tatlıcılar Odası Başkanı Necip Daş, 2 ay önce 90 liraya aldıkları iç Antep fıstığının 15 gün önce 150 liraya Ramazan’ın başladığı gün ise 220 liraya çıkması üzerine Bursa’dan başlayarak protesto eylemi başlattı. İş yerinin camına gelen zamlardan dolayı fıstıklı tatlı satmama kararı aldığını belirten yazı asarak bu protestoya tüm tatlıcıları da katılmaya davet etti. Kilosu 70 ile 100 lira arasında satılan fıstıklı baklavalar fıstığa aşırı gelen zamlarla birlikte 100 liranın üzerine çıkınca isyan eden tatlıcılar çözümü fıstıklı baklava satmamakta buldu. Vatandaş ise kilosu 15-20 lira arasında değişen tulumba tatlısı ve 30-60 lira arasında değişen cevizli baklavayı tercih ediyor.

22 May 2018 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.