BİLKEN YUMURTA

Bilken Yumurta, sektöre kısa süre önce girmesine rağmen, Gaziantep ve bölgede yumurtacılığı değiştirdi.

Son teknoloji ile donatılı entegre tesiste günde 1 milyon yumurta üreten Bilken, kendi üretimi olan organik tavuk gübresi ile yumurtanın tadına tat katıyor.

Yumurta sektörüne inovasyonu katan ve her geçen gün kendini yenileyen Bilken, yeni dönemde yumurta sektöründe farklı yatırımlarla da adından söz ettirecek. Sektörün Helal Gıda sertifikalı ilk firması olan Bilken, 2016 yılında pastorize likit yumurtayı da sofralarımıza getirecek.

İSİMLERİNİN İLK ÜÇ HARFLERİ: BİLKEN

Farkıl sektörlerde faaliyet gösteren Gaziantep'in tanınan ve sevilen iki işadamı Bilal Çeker ile Kenan Uygur, 2011 yılında yumurta sektörüne atılmaya karar verdiler. Sektördeki boşluğu görerek, yumurta üretime geçen Çeker ve Uygur, kendi isimlerinin başı olan marka olarak kendi isimlerinin başı olan BİLKEN'de karar kıldılar.

110 DÖNÜM ÜZERİNE DEV TESİS

İlk etapta 110 dönümlük arazi üzerine, dev bir tesis kuran Bilken Yumurta, toplam alanın 23 bin metrekaresini kullanarak, son teknoloji ile donatılı yumurta tesisini kurdular. Firma, böylece 116 kişiye de yeni istihdam alanı açtı. Tesise 1 milyon adet yumurta tavuğu ve 240 bin adette civciv alan firma, 900 bin adet ile başladığı yumurta üretimi, kısa sürede günlük 1 milyon adete çıkardı.

ENTEGRE TESİS

Gaziantep-Kahramanmaraş yolu üzerindeki dev tesiste, 10 yumurta kümesi, 3 civcivhane, yem fabrikası, organik gübre fermentasyonu ve işleme tesisi ile tasnif depoları bulunuyor. Tam entegre bir tesis kuran Bilken Yumurta, kendi organik gübresini kendisi üretiyor. Böylece, diğer firmalardan farklı olarak yumurtanın lezzetini daha leziz yaparken, en organik yumurtayı da üretmiş oluyor.

HELAL GIDALI İLK FİRMA

Sektöre yenilik üstüne yenilik getiren ve farkılılığını kısa sürede hissettiren Bilken Yumurta, kendi sektöründe Helal Gıda belgesine sahip ilk firma ünvanını da elde etti. Bölgenin tek çatı altındaki en büyük tesisi olan Bilken, üretimini hem iç pazar, hem de ihracatta kullanıyor. Yüzde 40 ihracat, yüzde 60 iç pazara çalışan Bilken,'in, ihracat pazarları arasında Irak, Suriye, İran, Birleşik Arap Emirlikleri gibi Ortadoğu ülkeleri öncelikli sırada.

ULUSAL MERKETLERDE BİLKEN

Bilken, iç piyasada da kısa sürede kendi pazarını oluşturmayı başardı. Bir çok ulusal marketin tercih ettiği Bilken, bölgedeki 17 ilde, bir çok ulusal ve yerel marketlerin neredeyse tamamında bulunuyor. Bilken'in, 8 ilde ise ana bayileri var ve bu illere bayileri üzerinden ulaşıyor.

LİKİT YUMURTA

Kendini sürekli yenileyen Bilken yumurta, sektör içinde yeni yatırımlarını da sürdürüyor. Son olarak, yeni bir kümes yapan Bilken, bu kümesi 2014 yılında devreye aldı. Kendi yemini üreten, kendi enerjisini elde eden firmanın yeni hedefi ise sektörde inovasyon yapacak türden. Bilken Yumurta, şu anda pastorize likit yumartanın fizibilitesi üzerinde çalışıyor. 2016 yılında bu yatırımı gerçekleştirmeyi planlayan Bilken, böylece sektördeki farkına yeni bir fark katacak.

ORGANİK TABUK GÜBRESİ

Bağbaşı köyünde bulunan Bilken Yumurta Tesisleri içerisinde kurulan Bilken Organik Gübre Fabrikası, organik tavuk gübresinde, bölgenin en büyük ve tek yatırımı olma özelliğini taşıyor. Günlük 200 ton yaş 70 ton işlenmiş, fermante edilmiş ve paketlenmiş ürün kapasitesine sahip olan tesis, bölgedeki tek ruhsatlı tesis ünvanına sahip. En son teknolojinin kullanıldığı tesiste Avrupa Birliği(AB) standartlarından daha yüksek kalitede doğal organik tavuk gübresi üretimi gerçekleştiriliyor.

AKILLI TESİS

Bilken Yumurta İşletme Müdürü İbrahim Algın, yumurta üretirken, akıllı kümes teknolojileri kullandıklarını söyledi. Sektörde lider olmayı hedeflediklerini söyleyen Algın, "Türkiye’de, Avrupa standartlarına göre üretilen son teknoloji akıllı kümesler ile yumurtacı tavuklarımız otomatik bir sistem sayesinde kendi kendilerine beslenecekler. Bu tesis için çok ciddi bir bütçe ayırmış durumdayız. Sektörde standrt sorunu var. Biz sektöre çeki düzen vermek kaygısı içerisindeyiz. Her işte olduğu gibi lider olmayı hedefliyoruz. Hızlı başladık hızlı devam edeceğiz. Bu işe bir kalite getireceğiz. ‘Yumurtanın lezzeti ne ki, kalitesi ne olsun’ mantığında değiliz. Yumurta başlı başına bir sektör ve yumurta herkes tarafından tüketilen bir besin kaynağı. Yumurta üretimi göründüğü kadar basit bir iş değil. Biz bu işin teknolojisini de bünyemize kattık. Akıllı kümes teknolojisi ile kendi kendine bakan kümesler yaptık.”

BÖLGENİN EN BÜYÜĞÜ

Geride kalan yıllar içerisinde hedeflerini büyük oranta tutturduklarını dile getiren Algın, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun en büyük yumurta üretim tesisiyiz. Bu sayede Türkiye’nin de en büyük yumurta üretim tesislerinden birisi olmayı hedefliyoruz. Tesisimizde üretilen yumurtalar, tüketicinin sofrasına gelene kadar çeşitli kontrollerden geçiyor. Öncelikle lezzet, kabuk kalitesi, kabuk rengi, kirlilik kontrolleri gibi bir dizi kontrollerden geçtikten sonra yumurtalarımızı tüketici ile buluşturuyoruz. Kullandığımız teknolojik altyapı yumurtalarımızın el değmeden tüketiciye ulaşmasına olanak veriyor. Bu da bizi farklı kılan etkenlerden sadece bir tanesi" diye konuştu.

BİRİNCİ SINIF HAMMADDE

Algın, sözlerini şöyle tamamladı: Tavuklarımıza yedirdiğimiz, yemi günlük 360 ton kapasiteli modern yem fabrikamızda kendimiz günlük olarak tamamen doğal ve kaliteli yem hammaddelerinden üretiyoruz. Yem hazırlanırken kesinlikle birinci sınıf dışında hammadde kullanmıyoruz. Kümeslerimizden sensörlü konveyörlerle yumurta tasnif bölümüne taşınan günlük yumurtalar, tasnif ünitemizde Türkiye’de sadece sayılı birkaç büyük tesisin kullandığı ve ciddi bir yatırım gerektiren Tasnif Makinesi ile yumurtanın üzerindeki toz ve tüyler hava yardımı ile temizlenmekte, karanlık odada yumurtalar tek tek kirli, kırık, tasnif dışı kontrollerinden geçirilmekte, kirli, kırık, çatlak, gizli kırık yumurtalar makinenin tasnif dışı hatlarına yönlendirilmekte ve bu yumurtaların tüketici ile buluşması engellenmektedir. Sonrasında ise saatte 108 bin yumurtamız tek tek tartılarak ebatlarına göre otomatik olarak viyollere doldurulmakta ve paketlenerek satışa hazır hale getirilmektedir.

27 May 2015 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Abdulkudus - Bayilik veriyor musun Mardin Midyat tan yazıyorum

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mayıs 00:00