Büyükşehir’de gergin meclis

Belediye Meclisi Nisan Ayı 2.Birleşim Toplantısına 2018 Yılı Faaliyet Raporu görüşmesine tartışmalar damga vurdu

Belediye Meclisi Nisan Ayı 2.Birleşim Toplantısına 2018 Yılı Faaliyet Raporu görüşmesine tartışmalar damga vurdu. Rapora ilişkin görüşmeler sırasında meclis üyeleri Yılmaz Kireç,Abdullah Altunbaş, Beyhan Külekçi, Hakan Kurt ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak arasında tartışmalar yaşandı. Gergin geçen meclis sonunda 2018 yılı Faaliyet Raporu oylaması gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı 2.Birleşim Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak Başkanlığında yapıldı. Toplantıya 2018 Yılı Faaliyet Raporu ile ilgili görüşmeler damga vurdu. Mecliste 2018 yılı Faaliyet Raporuna ilişkin söz alan Meclis üyesi Yılmaz Kireç, sözlerine Faaliyet Raporu görüşmelerine katılım sağlamayan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i eleştirerek başladı.

İLK YILMAZ KİREÇ KONUŞTU

Kireç, “Mecliste halkın iradesinden bahseden bir başkan meclis toplantılarına gelmiyor. Bunu esefle kınıyorum. Belediye Meclis üyelerinin yasal görevi, belde halkının hak ve menfaatlerini korumaktır. Bu nedenle kendi hak ve menfaatlerini koruması beklenemez. Yürürlükteki yasa gereği 1/1000 ölçekli uygulama imar planını yapma görevi İlçe Belediyelerine verilmiş bir yetkidir. İstisnai olarak Büyükşehir Belediyeleri kentsel dönüşüm alanları ve nazım imar planı üzerinden bir yıl geçmesi halinde eğer ilçe belediyesi uygulama imar planı yapmamışsa 1/1000 ölçekli plan yapmaya yetkilidir. Büyükşehir Belediyesi bütünüyle 1/1000 ölçekli planları kendisi yapmaktadır. Bu konuda ilçe belediyelerine yasayla verilmiş olan yetkinin gasp edilmesine sessiz kalan belediye meclisinin ve ilçe belediye başkanının halkın menfaatlerini koruması beklenemez. Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerinin hak ve yetkilerini gasp etmiştir. Geçmiş dönemlerde yapılan parçacı ve noktasal planlara karşı yasal yolları kullanacağız.”

“BU KENTE İHANET ETTİNİZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından 2014 seçimlerinde açıklanan 1027 projeye ilişkin konuşan Kireç, “1027 proje içerisinde yapılmayan çok sayıda proje var. Bu konuda 2 bin 500 metrekarelik yeşil alanın kente kazandırılmasını vaat etmişsiniz ancak bırakın yeşil alan kazandırmayı, 100.Yıl Kültür Parkının devamı olan yeşil alanı yapılaşmaya açarak bu kente ihanet ettiniz. Kentsel rant uğruna Metro Bölgesinde böyle değişiklikler yapıldı. TCDD alanı 300 bin metrekarelik alan yapılacaktı, yapılmadı. Ekolojik Kent Projesi yapılmadı, projeyi bozdunuz. Bu şehir borç batağına batmış durumdadır. İmar Tadilatlar yapıldı, tarımsal alanlar imara açıldı. Halkı kuru soğana muhtaç ettiniz.”

BELEDİYE ŞİRKETLERİ ZARAR EDİYOR

Sözlerini sürdüren Kireç, “Büyükşehir Belediyesi olarak tasarruftan bahsediyorsunuz ancak Belediye şirketlerine baktığımızda zarardan başka bir şey göremiyoruz. Büyükşehir’e ait şirketlerin zararlarını üst üste koyduğumuz zaman toplam 24 milyon lira zarar var. Kapatın bu şirketleri! Büyükşehir Belediyesine ait işletmeler, pazarlık usulü ve yönetim kurulu kararı ile üçüncü şahıslara verilmiştir.

400 MİLYONDAN FAZLA FAİZ ÖDENMİŞ

Büyükşehir Belediyesinin borçlarına değinen Kireç, “Manipüle edeceksiniz ancak bu borçların hepsi Asım Güzelbey ve sizlerin dönemlerinde kalma borçlardır. 2015 yılı faiz giderleri 31 milyon lira, 2016 yılında 64 milyon lira, 2017 yılında 144 milyon lira, 2018 yılında ise 167 milyon lira faiz ödenmiş. Toplamda 400 milyon liradan fazla faiz ödenmiş. Büyükşehir Belediyesinin toplamda 1 milyar 400 bin lira gibi bir borcu var. Büyükşehir Belediyesi borç batağına sürüklenmiştir” diye konuştu.

Kireç’in konuşması sırasında Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak’ın süre konusunda müdahalesi nedeniyle kısa süreli tartışma yaşandı.

“GEÇMİŞTEN KALAN BORÇLARI ÖDÜYORUZ”

Kireç’in ardından söz alan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak, eleştirilere cevap verdi:

“Faaliyet Raporu görüşmeleri sırasında Belediye Başkanı, meclise başkanlık edemez. Yasal olarak bulunması mümkün değil. Ak Parti Belediyeciliği Gaziantep’te 2004 yılında başladı. Daha önceki Belediye Başkanı Asım Güzelbey, güzel hizmetler yaptı. Geçmişte yapılmış hataları telafi etmek, 15 yıllık süreye de yeterli gelmiyor. Halen bunun mücadelesini veriyoruz. Büyükşehir Belediyesinin borcu vardır ama 2004 bugüne kıyasladığımızda borcumuz 5’te 1 oranına düştü. 2004 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin borcu 1.2 milyar dolardı. O noktadan bu seviyelere düşürdük. Halen Mizmilli ve Kartalkaya hatlarının borçlarını ödüyoruz. Düzbağ Projesini Devlet Su İşlerine yaptırdık, bu yükü şehrimize yüklemeden yaptık.”

250 BİN METREKARELİK BİR YEŞİL ALAN AÇTIK

İmar konusunda da konuşan Toprak, “Metronun arka tarafı imara açıldı. Ama o da geçmiş dönemde yapılmış olan imar hatalarından kaynaklıdır. Şehrimizde şuan 100.Yıl Parkı’nın devamı olan Harikalar Diyarı’ndan Alleben Göleti’ne kadar devam eden kısım imar planında yeşil alan gözüküyor. Fakat orada mülkü olan vatandaşlar mülklerini kullanamıyor, tasarrufta bulunamıyor. İmar değişikliği yapsak itirazlara konu olacak. Biz bu hataları düzeltmeye çalışıyoruz. Metro’nun oradan elde edilmiş olan gelir de tamamıyla yeni yeşil alan yapımlarında kullanıldı. Çıksorut’ta bir millet bahçesi yaptık. Gaziantep’e yıllarca hizmet etmiş olan en önemli siyasetçilerden olan Hasan Celal Güzel’in adının verildiği millet bahçemiz içerisinde yüzme havuzundan tutun çocuk kütüphanesine kadar her şeyin bulunduğu 250 bin metrekarelik bir yeşil alan açtık. Yeşil alanın gelirini yeşil alanda kullandık. Hala vatandaşımızın çok ciddi mağduriyeti var. Geçmişte yeşil alan gösterilmiş. Bizim dönemimizle beraber imar planlamaları yapılırken imar kanunun18.maddesinin uygulanmasıyla kamusal alanların tamamının mülkiyetini kamuya geçiriyoruz. Kalan kısmı da vatandaşa bırakıyoruz, vatandaş istediği gibi tasarrufta bulunuyor” ifadelerini kullandı.

SAYIŞTAY HER YIL DENETİMİNİ YAPIYOR

Toprak, “Şirketlerimiz aynı zamanda personel çalıştırma işlemi yapıyor. Şirketlerimizin zarar etmesini biz de istemeyiz. Bu zorunluluktan kaynaklanıyor. Örneğin Gaziulaş, bizim ulaşım işlerimizi yapan şirket. Ya toplu ulaşıma zam yapacağız, vatandaşımızın toplu taşımaya binerken daha yüksek maliyetlerle binmesine sebep olarak şirketin zarara geçmesini önleyeceğiz, ya da belediyemiz tarafından süspanse edilecek. Diğer kısımlarda da personel çalıştıran şirketlerimiz var. Belediyeden almış olduğu ihalelerle toplu iş sözleşmesinde imzalanan rakamlar birbirinden farklı olduğu için, kendi içerisinde bunu süspanse etmesi gerekiyor. Ya belediye personelinin maaşını düşüreceğiz ki bunu vicdani olarak kabul etmiyoruz, ya da şirketlerimizi finanse etmemiz gerekiyor. Gerek belediyemiz, gerek şirketlerimiz kurumumuzun tamamı Sayıştay denetimine tabidir. Her yıl düzenli olarak Sayıştay tarafından denetlenmekte ve usulsüz bir konu yaşanmış olsa başta ilgililer hakkında zimmet çıkarılır, suç duyurusunda bulunulur. Sayıştay her yıl denetimini yapıyor. Biz yasalar çerçevesinde yönetiliyoruz. Lojistik merkezimizin planlaması yapıldı, GTO ve Sanayi Bakanlığı’mızla birlikte çalışmalarımız sürüyor. Eski Nizip yolu üzerinde bulunan yaklaşık 4 Milyon metrekarelik alanın planlaması yapıldı. Orada şuanda sanayi siteleri yapılma aşamasına geldi. Biz yollarını açıyoruz. 5 tane meslek kolunu taşıyoruz. Şehir merkezinde 29 tane kapalı spor salonu ve yüzme havuzunun ihalesini yapmaktayız” dedi.

KURT, KİREÇ’İN ÖZÜR DİLEMESİNİ İSTEDİ

Toprak’ın konuşması sırasında sık sık Kireç’in müdahale etmesi nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşandı. Toprak’ın konuşmasının ardından söz alan meclis üyesi Hakan Kurt ise, Kireç’i eleştirdi. Kurt, “41 meclis üyesi burada sizi dinlemek zorunda değil. ‘Benim 40 dakika zamanım var, konuşurum’ demek yanlış. Yılmaz Kireç, meclis üyelerinden özür dilemelidir sözleri, mecliste ortamın gerilmesine neden oldu. Gergin geçen görüşmeler sonun 2018 Yılı Faaliyet Raporu, CHP Grubunun ret oyuna karşın oy çokluğu ile kabul edildi.

MEHMET TORUN

19 Nis 2019 - 00:00 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.