Çin-ASEAN savunma ilişkileri daha çok güçlendirilecek

9. Çin-ASEAN Savunma Bakanları Gayri Resmi Toplantısı dün Singapur'da düzenlendi.

9. Çin-ASEAN Savunma Bakanları Gayri Resmi Toplantısı dün Singapur'da düzenlendi.

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Savunma Bakanı Wei Fenghe ile ASEAN Dönem Başkanı ve Singapur Savunma Bakanı NG Eng Hen toplantıya eş başkanlık yaptı.

Wei toplantıda yaptığı konuşmada, Çin'in Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in diplomatik düşüncesi ile samimi, dürüst ve kapsayıcı niteliklere sahip komşuluk diplomasisinde ısrar edip, çağın gelişme akımına uygun olarak ASEAN'a komşuluk diplomasisinde öncelik verdiğini belirtti.

Wei, Çin'in ASEAN'ın inşasına, ASEAN merkezinde dışa açık ve kapsayıcı bir Asya-Pasifik güvenlik çerçevesi oluşturulmasına ve daha sıkı bir Çin-ASEAN kader ortaklığı kurulmasına destek verdiğini ifade etti.

Çeşitli güvenlik tehditleri karşısında Çin'in ASEAN ülkelerinin savunma birimleriyle temasları pekiştirmeye devam edeceğini vurgulayan Wei, savunma alanında da doğrudan telefon hattı gibi iletişim kanalları kurulmasını hızlandırmak, ortak tatbikat ile eğitim ve arama-kurtarma çalışmalarını derinleştirmek ve savunma alanında faaliyet yürüten düşünce kuruluşları ile genç subaylar arasındaki iletişim gibi alanlarda da işbirliğini gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.

Wei, ASEAN ile el ele vererek, bölgedeki barışı ve istikrarı savunmak için yeni katkılarda bulunmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Toplantıya katılan diğer savunma liderleri de Çin ile ASEAN arasındaki ilişkilerin gelişimini takdirle değerlendirerek, Çin'in ASEAN ile savunma ilişkilerini geliştirmek için ileri sürdüğü önerileri desteklediklerini ve Çin'le temasları güçlendirerek, bölgesel kalkınma ve refahı beraber savunmayı arzuladıklarını belirttiler.

# cin

20 Eki 2018 - 00:00 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.