ÇİN ULUSAL ŞEBEKESİ İÇİN İLK ÜRETİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Rusya ve Çin arasında nükleer sektöründe geliştirilen işbirliği sürüyor.

Rusya ve Çin arasında nükleer sektöründe geliştirilen işbirliği sürüyor. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni yapan Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom’un Çin’de inşa ettiği Tianwan Nükleer Güç Santrali’nin 4 numaralı ünitesi hizmete girdi. Rus VVER-1000 teknolojisi ile inşa edilen nükleer santralin 4’üncü ünitesi, cumartesi günü sabah saatlerinde ulusal enerji şebekesi için ilk üretimi gerçekleştirdi.

Rosatom’un Genel Müdürü Alexey Likhachev iki ülke uzmanlarının sinerjisinden doğan ‘en büyük güç santrali projesi’ olarak tanımladığı Tianwan Nükleer Güç Santrali’ne ilişkin “Santralin dördüncü güç ünitesinde üretimin başlaması bu uyumlu işbirliğinin bir sonucu. Tianwan Nükleer Güç Santrali sahasında Çinli ortaklarımızla güçlü bir takım oluşturduk ve başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Santralin bir sonraki aşamasının inşasında ve yeni ünitelerin yer alacağı Xudapu sahasında da etkili ve verimli çalışmalar gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

LIKHACHEV: “RUS-ÇİN İŞBİRLİĞİNİN EN BÜYÜK TESİSİ”

Rus mühendisler, Tianwan Nükleer Güç Santrali’nin ikinci aşaması olan 3 ve 4 numaralı güç ünitelerinin inşasına 2017 yılında başladı. Moskova-Pekin ekonomik işbirliğinin en büyük tesisi olan Tianwan Nükleer Güç Santrali’nde ilk enerji üretimi Cumartesi günü Moskova saatiyle 01.53, Pekin saatiyle ise 06.53’te gerçekleşti. Çin düzenleyici kurumundan alınan onayın ardından 4 numaralı reaktörün güç düzeyi yüzde 25’e getirilerek ilk türbin çalıştırıldı. Elektrik tahrik ve çıkış sistemleri testlerinin başarılı sonuç vermesiyle güç sistemleri güç ünitesine bağlandı ve ilk enerji üretimi tasarım modunda gerçekleştirildi.

Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev “Bu aşamadan sonra reaktör aktivitesini 200 MW'lık çıkışta kontrol etmek zorundayız. Dinamik testlerinin performansını yüzde 50, yüzde 75 ve yüzde 100 güç düzeylerinde de deneyeceğiz. Testlerin başarılı sonuç vermesinin ardından güç biriminin sürekli faaliyetinin deneme testlerini, ünitemizi nominal yükte 100 saat boyunca çalıştırarak yapacağız. Tüm testlerin başarıyla sonuçlanması, güç ünitesinin 2 yıllık garanti işleyişi için referans olacak ve ünitenin ön kabulu yapılacak” dedi.

LIMARENKO: “MOSKOVA-PEKİN ORTAKLIĞININ ZAFERİ”

Rosatom Mühendislik Bölümü Başkanı Valery Limarenko ise “Tianwan Nükleer Güç Santrali’nin 4’ünci ünitesinin çalıştırılması Rus ve Çinli uzmanlardan oluşan ekibin bir başka zaferidir. Yıllardır süren işbirliğimiz, çalışmamızın daha da başarılı bir şekilde devam etmesi için bize daha fazla güven veriyor. Önümüzde VVER-1200 projesinin 4 ünitesinin inşası ve VVER-1000 projesinin tasarımı gibi önemli süreçler var” değerlendirmesinde bulundu.

TIANWAN NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ

Rus-Çin ekonomik işbirliğinde hayata geçirilen en büyük tesis olan Tianwan Nükleer Güç Santrali’nin tasarımı, Çin, Rusya Federasyonu ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun güncel yasal ve teknik belgelerinin gerekliliklerini tam olarak karşılayan VVER-1000 reaktörlü Rus projesi AES-91’e dayanıyor. 1’inci ve 2’nci üniteleri 2007 yılında devreye alınan santralin ikinci aşamasında yer alan 3’üncü güç ünitesi, 2017 yılının Aralık ayında devreye girdi. 3 ve 4 numaralı güç ünitelerinin inşaatı Rusya Federasyonu ve Çin Halk Cumhuriyeti hükümetleri tarafından imzalanan protokol uyarınca ASE Şirketler Grubunda yer alan Rus şirketi Atomstroyexport ile işbirliği içinde olan Jiangsu Nükleer Güç Şirketler Grubu tarafından yürütülüyor.

29 Eki 2018 - 00:00 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.