Diz protezine alternatif tedavi yöntemi

NCR İnternational Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Hekimlerinden Op. Dr. Mehmet Emre Hanay, diz kireçlenmesinde uygulanan protez ameliyatına alternatif yeni bir tedavi şekli olan diz route balance ayarı ameliyatından iyi sonuçlar alındı

NCR İnternational Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Hekimlerinden Op. Dr. Mehmet Emre Hanay, diz kireçlenmesinde uygulanan protez ameliyatına alternatif yeni bir tedavi şekli olan diz route balance ayarı ameliyatından yüz güldüren sonuçlar aldıklarını söyledi.

Diz içindeki kıkırdakların yaş ile birlikte yıpranması sonucunda ortaya çıkan, şiddetli gece ağrı ile kendini belli eden ve ilerlemesi durdurulamayan diz kireçlenmesinde en etkili tedavi yönteminin diz protezi ameliyatı olduğunu hatırlatan Dr. Hanay; büyük bir ameliyat olması, hastane yatış süresinin uzun olması, ameliyat sonrası dönemin enfeksiyon açısından risk taşıması ve de pahalı bir ameliyat olması nedeniyle yerine alternatif birçok tedavi yöntemi denendiğini burada da route balance ameliyatının ön plana çıktığını söyledi.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Emre Hanay şöyle konuştu:

Yaşla birlikte kemiklerdeki osteoporoz da artmaktadır. Bunun sonucu olarak da dizin iç tarafına binen yük artmakta ve kemiklerde içe doğru bir eğilme görülmektedir. Hastalar genellikle dizin iç tarafında ve geceleri alevlenme şeklinde olan diz ağrısından şikâyet ederler ve kemiklerinin birbirine sürtündüğünü söylerler. Bu gibi şikâyetler ile hastaneye başvuran hastalara genellikle diz protezi olmalarını öneriyoruz. Sosyoekonomik ve kültürel olarak daha bilinçli hastalar doktor tavsiyesine uyup bu ameliyatı oluyorlar.

Yapılan araştırmalarda da sonuçları en yüz güldürücü ameliyat olarak, diz protezi ameliyatı seçilmiştir. Alternatif tedavi yöntemleri arasında yıllardır yapılan çalışmalar sonucunda da dize yük ayarı veya denge ayarı dediğimiz esas adı proksimal fibular osteotomy olan cerrahi tekniği biz de son zamanlarda uygun hastalara uygulamaktayız.

Bu tedavi yönteminin ortaya çıkış biçimi biraz can sıkıcı olsa da kaynaklarda şu şekilde tarif edilmektedir. “Dünyanın birçok yerinde mahkûmlara yapılan işkenceler sonrasında dizinde kireçlenme bulunan ve şiddetli diz ağrısı çeken hastaların ağrılarının geçtiği izlenmiş. Yapılan araştırmalar sonucunda dizin yan tarafında bulunan ve fibula adı verilen kemiğin bu hastalarda kırık olduğu tespit edilmiş ve bu kemiğin kırılması sonrasında ağrılarının neden geçtiği araştırılmış ve bir ameliyat yöntemi olarak uygulanmaya başlanmıştır.”

Elimizdeki veriler sonucunda bu ameliyatın 5 yıllık takiplerinde hastaların %90 oranında mutlu olduğu ve ağrılarının geçtiği görülmüştür.

Dize rot ayarı veya yük kaydırma ameliyatı dediğimiz operasyondan kısaca bahsedecek olursak. Bu operasyonda kaval kemiğinin orta yan tarafından 5 cm lik bir kesi ile girilip, fibula dediğimiz ince kemikten 2 cm lik bir kemik parçası çıkartılır ve sonrasında diz içine artroskop adını verdiğimiz kapalı yöntemle ve kameralar ile girilir. Burada diz içi yapılar değerlendirilir ve gerekli müdahaleler yapılır. Aynı zamanda karın bölgesinden alınan yağ hücreleri özel işlemlerden geçirilerek hastanın dizine enjekte edilir ve dizin iç tarafındaki eklem aralığının açılmasının ardından, öncesinde aşınmış ve yaralı olan kıkırdağa rahat bir nefes aldırılır ve bu sayede de bir miktar da kıkırdak iyileşmesi sağlanmaya çalışılır.

Dize yük ayarı ameliyatı, diz protezi olmak istemeyen hastalar için alternatif bir tedavi yöntemidir. Dizin yük dağılımını dengeler ve dizin ömrünü uzatır. Bu ameliyat diz iç tarafında yüklenmesi ve daralması olan fakat diz protezi olmak için çok genç olan hastalar içinde kurtarıcı ve alternatif bir tedavi tekniğidir.

Ameliyat sonrasında hastamız bir gün hastanede yatıyor. Rahat bir gece geçiriyorlar, ertesi gün hastalarımız, dizlerinde hiç ağrı kalmadığını ve yürümek istediklerini söylüyorlar. Hemen yürümelerine izin veriyoruz ve yaklaşık bir hafta sonra da normal hayatlarına ağrısız ve mutlu bir şekilde devam ediyorlar. Yapılan 5 yıllık gözlemlerde de sonuçların gayet başarılı olduğu görülmüştür. Bu yüzden diz protezi ameliyatından korkan hastalarımıza bu tekniği öneriyorum.

19 Nis 2019 - 00:00 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.