DÖNÜŞÜME DESTEK

Bir milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye’nin büyük ilçelerinden olan Şahinbey'de büyük değişim devam ediyor.

Bir milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye’nin büyük ilçelerinden olan Şahinbey'de büyük değişim devam ediyor. 950 milyon TL'lik bütçesiyle Türkiye'nin en büyük bütçesine sahip olan Şahinbey Belediyesi, Türkiye'ye örnek gösterilen kentsel dönüşüm projesiyle yeni çağdaş mahalleler kurarak ilçeye yeni bir hüviyet kazandırıyor. Kentsel dönüşümde ezberleri bozan Şahinbey Belediyesi’ne bir destek de Mimarlar Odası’nda geldi.

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı H. Özgür Girişken, Şahinbey Belediyesi’nin 18 mahallede yapacağı kentsel dönüşüme, doğru bir imar planı yapılması halinde her şekilde destek vereceklerini söyledi. Girişken, “Şahinbey Belediyesi 18 mahalle için hazırladığı planda; sosyal donatı alanlarını büyütecek bütün plan ve projeleri sonuna kadar destekleyeceğiz. Böyle bir şey başarılabilirse bu sadece Gaziantep’e değil, Türkiye’ye örnek olacak bir çalışma olacaktır” dedi.

18 MAHALLEYİ KAPSAYAN KENTSEL DÖNÜŞÜM

Şahinbey ilçesi sınırları içerisinde bulunan bazı alanlar riskli alan ilan edildi. Şahinbey ilçesi Çamlıca, Dumlupınar, Etiler, Gültepe, Hoşgör, Kahvelipınar, Kıbrıs, Kolejtepe, Nuripazarbaşı, Savcılı, Süleymanşah Mahallelerinde riskli alanlar belirlenmesinden sonra Şahinbey Belediyesi bu mahallelerde kentsel dönüşüm çalışması başlatmak için kolları sıvadı. 18 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm çalışmalarında bazı mahallerde yıkımlar gerçekleşti. Çarpık yapılaşmadan kurtulmak için var gücüyle çalışan belediye bir deste de Mimarlar Odası’nda geldi.

ÖZGÜR GİRİŞKEN TARAFINDAN OLUMLU KARŞILANDI

Şahinbey Belediyesi 18 mahalle için daha önce imar planı hazırladı ama hazırlanan plana Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi itiraz etti ve konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme heyeti de Mimarlar Odası’nın itirazını haklı buldu ve planın iyileştirilmesini istedi. Bu itiraz üzerine Şahinbey Belediyesi tarafından yeni plan hazırlandı ve planda sosyal donatı alanları büyütüldü. Bu gelişmeler Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı H. Özgür Girişken tarafından olumlu karşılandı. Girişken, Şahinbey Belediyesi’nin 18 mahallede yapacağı kentsel dönüşüme, doğru bir imar planı yapılması halinde her şekilde destek vereceklerini söyledi.

İLK KEZ PLANLANIYORMUŞ GİBİ TASARLANMALI

18 mahalledeki imar değişikliği düzenlemesine kentsel sağlıklaştırma ve iyileştirmeye ihtiyaç olduğunu Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi olarak daha önce vurguladıklarını kaydeden Başkan Girişken, şöyle konuştu: “Burada yapılacak olan plana gerçekten bir ihtiyaç var. Şahinbey Belediyesi kendi imkanları içerisinde bu alanda kötü olmayan imar artışı getirmeyen bir plan düzenlemesi daha önce yapmıştı. Ancak mahkemede bizimde karşı çıktığımız bazı durumlar söz konusuydu. Bu 18 mahalle şehrin en büyük gecekondu bölgesi. Yine bu bölge en fazla müdahaleye ihtiyaç duyulan bölgelerden. Burada yapılacak olan planlamanın önemli bazı kriterlere uygun olması lazım. İlk planda bazı kriterler sağlanamadı. Buna önce itiraz ettik, ardında da konuyu yargıya taşımıştık. Mahkemenin hazırlattığı son derece detaylı bilirkişi raporu var. Raporda şu vurgu öne çıkmıştı. “Burası çok büyük bir alan burası ilk kez planlanıyormuş gibi tasarlanmalı ve donatıların mevzuatın öngördüğü standartlara tam olarak uygun olması gerekiyor” deniyor. Burada sosyal donatı alanı 2 milyon metrekare sağlanması gerekirken, 700 bin metrekare civarında bir sosyal donatı alanı bırakılmış. Standartların üçte biri kadar sosyal donatı alanı bırakılmış. Mahkeme heyeti bunun insanların yaşam standartlarına uygun olmadığını belirtti ve planı iptal etmişti.”

GAZİANTEP’E DEĞİL, TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK

Yeni imar planın doğru tasarlanması halinde bu planın Türkiye’ye örnek gösterileceğini kaydeden Girişken, “ Şahinbey Belediyesi buraya yeni bir plan hazırladı. Planda bir miktar iyileşme var. Donatı alanı 800 bin metrekarenin üzerine çıktı. Ancak mahkemenin önceki kararı çok net ve belirgin. Burada Türkiye’deki diğer kentsel dönüşüm ve iyileştirme standartların ortalamasına göre çok daha iyi bir plan var. Biz şartların biraz daha zorlanmasını gerektiğini düşünüyoruz. Donatı alanlarının biraz daha büyütülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Standardın yarısını dahi sağlamayan bu donatı alanları yakın gelecekte burada çevre kalitesine iyilik sağlamaz hatta yeni bir kentsel dönüşüm çalışmasına sebep olur. Şahinbey’in sosyal donatı alanlarını büyütecek bütün plan ve projeleri sonuna kadar destekleyeceğiz. Böyle bir şey başarılabilirse bu sadece Gaziantep’e değil, Türkiye’ye örnek olacak bir çalışma olacaktır” dedi.

MEHMET TORUN

26 Ara 2018 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.