Döviz düştü, fiyatlar neden yükseliyor

Döviz kurunda meydana gelen önlenemez yükseliş, hükümetin müdahalesi ile sona erdi. 18 lira seviyelerinden 12 lira seviyesine gerileyen döviz kurundaki düşüş, ne yazık maliyetlere yansımadı.

Döviz kurundaki yükseliş bahane edilerek yapılan zamlar geri çekilmez iken, inşaat sektöründeki kriz de her geçen gün derinleşiyor. İnşaat maliyetlerine gelen yüzde 400’lük artışın arından 4 Ocak 2022 tarihi itibariyle çimento ve beton fiyatlarına zam yapılacağı öğrenildi. Duruma isyan eden İnşaat müteahhitleri, “Döviz düştü, fiyatlar neden yükseliyor?” sorusunu yöneltti.

Türkiye’de döviz krizinin neden olduğu ekonomik sıkıntılar devam ediyor. Hükümet tarafından açıklanan son model ile 18 TL’ye ulaşan dolar, 12 lira seviyelerine geriledi. Yaşanan gerileme sonrası tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de maliyetlerde düşüş beklentisi baş gösterdi. Gaziantep’te de inşaat müteahhitleri, kura bağlı olarak artan maliyetlerin kurdaki düşüşle gerileyip gerilemeyeceğini merak ediyordu.

FAHİŞ ARTIŞ DEVAM EDİYOR

Müteahhitlerin merakla beklediği indirim haberinin yerine inşaat maliyetlerine yeniden zam haberi geldi. Büyük oranda yerli üretim olan çimento ve betonda, 4 Ocak tarihi itibariyle yeni zamların uygulanacağı ileri sürüldü. Buna göre fabrikalar, 4 Ocak itibariyle çimientonun tonunda 115+KDV zam yapacağını duyurdu!

“MALİYETLER YÜZDE 400 ARTTI”

Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulunan İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, hükümetin çağrılarına rağmen beton ve çimentoda fahiş artışların devam ettiğini söyledi. İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, “ Döviz kurlarının düşmesine rağmen ithal girdisi olmayan çimento ve ona bağlı olarak beton fiyatlarındaki fahiş fiyat artışları ve kartelleşme hükümetin çağrısı ve sektöre inat hala artarak devam etmektedir. Ortalama artış yüzde 400 oldu” ifadelerini kullandı. Daha önce gazetemizde açıklamalarda bulunan Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Denetleme Kurulu Başkanı ve MCY Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Yıldırım, maliyetlerde düşüş beklediklerini açıklamıştı. Yıldırım, “Bilindiği üzere 1 ay öncesine kadar 10 lira ila 12 lira 50 kuruş seviyesi arasında gidip gelen dolar kuru döneminde demir fiyatları 11 bin TL, beton 300 TL, PVC fiyatları yüzde 50 oranında daha düşük fiyattan satılıyordu. Bu işin imalatı yapan ve aracı kurumlara gönderilen fiyatlardan durumu görüyorduk. Gelinen noktada 200’ü aşkın inşaat kalemlerinde yüzde 300’lere varan oranlarda yükseliş oldu. İnşaat denince akla demir ve beton fiyatları geliyor. Bir ülkede üretici, iç piyasaya yetecek kadar ürün bırakmayıp ihracat yapıyorsa burada büyük sıkıntı var demektir.”

31 Ara 2021 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Aber - Dovız dustu az kaldı tam dusmedıne euro 1lere dusecek yakında 1ay sonra EURO THE END DOLAR THE END FINISH EURO AND DOLAR EURO 1.03 DOLAR 1.01

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 31 Aralık 00:00