Ekim ayında Tekstil ihracatında cumhuriyet rekoru

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), sadece ekim ayı içerisinde 175 ülkeye gerçekleştirdiği 939 milyon dolarlık ihracat ile Cumhuriyet tarihi rekoru kırdı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), sadece ekim ayı içerisinde 175 ülkeye gerçekleştirdiği 939 milyon dolarlık ihracat ile Cumhuriyet tarihi rekoru kırdı.

Tekstil ve hammaddeleri sektöründe ekim ayı cumhuriyet rekoru kırdıklarını vurgulayan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, “İTHİB olarak sadece ekim ayı içerisinde 175 ülkeye gerçekleştirdiği 939 milyon dolarlık ihracat ile Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık. 2018 yılı Ekim ayı ihracatı tüm zamanların en yüksek Ekim ayı ihracat rakamı oldu. 2018 yılının sonuna kadar bu rakamların artacağını düşünüyorum. Türk tekstil sektörü olarak dünya modasına yön verebilecek güce sahibiz. Türkiye için dış ticaret açığını azaltmak önemli, bunun için de ihracatımızı daha da artırmalıyız.” dedi.

Tekstil sektörü olarak Ocak-Ekim 2018 döneminde gerçekleştirdikleri 8,8 milyar dolarlık ihracatı değerlendiren Öksüz, “Sektörümüz Ocak-Ekim 2018 döneminde 8,8 milyar dolarlık ihracat ile bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.4’lük artış yakaladı. 1 Ocak – 31 Ekim döneminde 198 ülkeye tekstil ve hammaddeleri ihracatı gerçekleştirdik. İhracat gerçekleştirdiğimiz 198 ülkenin yüzde 73’ünde tekstil ve hammaddeleri ihracatımız arttı. Mevcut pazarlarımızda ihracatımızı artırdığımız gibi hayata geçirdiğimiz projelerle yeni pazarlara açılmaya başladığımız bir dönem oldu. Ocak – Eylül hazırgiyim sektörümüz ile birlikte 11 milyar dolar değerinde dış ticaret fazlası verdik.” dedi.

Modaya yön veren ülkelerin, en çok ihracat gerçekleştirdikleri ülkeler arasında olduğunu belirten Öksüz, “ Ocak-Ekim 2018 döneminde sektörümüz İtalya’ya yüzde 1,5’lik artışla 747 milyon dolar, Almanya’ya yüzde 3’lük artışla 726 milyon dolar, ABD’ye yüzde 2,2’lik artışla 501 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz ihracatın yarısını Avrupa Birliği oluşturuyor. Avrupa Birliği’ne aynı dönemde yüzde 2,5’luk artışla 4,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Dünya tekstil piyasasını domine eden bu ülkelere yaptığımız ihracat Türk tekstil sektörünün ne kadar güçlü olduğunun somut bir göstergesi. Ülkemizin en çok ihracat gerçekleştiren 6’ncı sektörüyüz ve ülkemizin genel ihracatından aldığımız pay da yüzde 7’lere yaklaştı. Her iki alanda da bu payı artırabilmek için katma değeri yüksek ürün ihraç etmemiz, yeni açıldığımız pazarlarda da payımızı artırmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Tekstilde ve hammaddelerinin alt sektörlerinde de rekor

Tekstilde alt sektörleri değerlendiren Öksüz, “Teknik tekstillerde hem Ekim hem Ocak – Ekim dönemi ihracatında Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık. 2018 yılı Ekim ayı teknik tekstil ihracatımız 153 milyon dolarla ile tüm zamanların en yüksek Ekim ayı ihracatı seviyesine yükseldi. 2018 yılı Ocak - Ekim dönemi teknik tekstil ihracatımız 1,4 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek Ocak – Ekim dönemi ihracatı seviyesine yükseldi. Tekstil ve hammaddeleri ihracat artışımız içerisinde en fazla katkısı olan alt sektörümüz; teknik tekstiller.” dedi. İplik ihracatında tarihi rekor kırdıklarını aktaran Öksüz, “2018 yılı Ekim ayı iplik ihracatımız 181 milyon dolar ile tüm zamanların en yüksek ihracat rakamına ulaştı 2018 yılı Ocak – Ekim dönemi iplik ihracatımız ise yüzde 8,7 oranında artarak 1,6 milyar dolara yükseldi. İplik sektörümüzün toplam tekstil ve hammaddeleri ihracatından aldığı pay yüzde 18,3. İplik sektörü, dokuma kumaştan sonra tekstil ve hammaddeleri ihracatımızda en büyük paya sahip sektör.” diye söyledi.

Ocak-Ekim 2018 döneminde hemen hemen her alt sektörde ihracat artışı yaşadıklarını vurgulayan Öksüz, sözlerine şöyle devam etti: “Dokuma kumaş sektöründe yüzde 4,3 artışla 2,1 milyar dolarlık ihracat, iplik sektöründe yüzde 8,7’lik artışla 1,6 milyar dolarlık ihracat, teknik tekstil sektöründe yüzde 14,1’lik artışla 1,4 milyar dolarlık ihracat, elyaf sektöründe yüzde 22,7’lik artışla 602 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Alt sektörlerimizin de çoğunda ihracat artışı yaşadık.”

10 Kas 2018 - 00:00 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.