Faizler düştü maliyet arttı

Kamu ve özel bankaların konut kredilerinde faiz oranlarını düşürmesi, inşaat sektöründe beklenen canlılığı sağlayamadı.

Faiz oranları memnuniyetle karşılandı ancak bu defa da inşaat maliyetleri neredeyse iki katına çıktı. Bu da mevcut konut fiyatlarında artışa neden oldu. Yıllardır ev sahibi olmanın hayalini kura vatandaşlar, hayallerine tam kavuşmak üzereyken şimdi kara kara düşünmeye başladı. İnşaat sektörü ise maliyetlerin düşmesine odaklanmış durumda.

Kredi faiz oranlarında düşürülmesinin ardından konut fiyatlarında yaşanan artışa dair PUSULA’ya açıklamalarda bulunan MCY Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Yıldırım, bunun sektöre can suyu olduğunu söyledi. Yıldırım, oranların düşmesiyle konuta olan talebin arttığını fakat müteahhitlerin daireleri sıfırladığını belirtti.

SON YILLARDA GÖRÜLEN EN DÜŞÜK ORAN

Konuta müthiş bir talep olduğunu kaydeden Yıldırım, yeni faiz oranlarının son yıllarda görülen düşün oran olduğuna dikkat çek: “Yeni konut üretimi için düşündürücü bir tablo var. Hükümet çok güzel kararlar aldı. Faizler 1,50-1,80’lerden 1 yıl ya da 6 ay ödemesiz 0,64’lere çekildi. Bu karar gerçekten saygı duyulacak bir karar. Türkiye’de son yıllarda bu oranları görmemiştik. En son gördüğü rakam 0,74’tü.”

MALİYETLERDE YÜZDE ARTIŞ

İnşaat malzemelerinde yüzde 40-50 oranında artış olduğunu ifade eden Yıldırım, bunun neden olduğunu sorunu şu sözlerle açıkladı: “Fakat şöyle bir şey var ki: inşaat yapımında kullanılacak malzemelerde sıkıntı var. Bununla ilgili denetim mekanizması sahaya çıkmalı. Hükümet denetleme konusunda biraz zayıf. Bizim inşaat sektöründe yaklaşık 260 kalem ürünümüz var. Bu ürünler Türkiye’deki kur hareketine göre fiyat belirleniyor. Rekabet Kurulu bunun üzerine düşmeli. Eğer ölü zamanda inşaat malzemeleri hiç ihtiyaç yokken fiyatlar iki misline kadar çıkarılıyorsa burada Rekabet Kurulu devreye girmeli. Özellikle demir-çelik üreticileri kendileri piyasada bir sıkıntı yaratıyor. İnşaat malzemelerinde yüzde 40-50 oranında artış var. 500 bin liralık daireyi şimdi 550 bin liraya satıyorsun ama malzemedeki yüzde 50’lik fiyat artışı 750 bin liralık gibi bir rakama tekabül ediyor. Alıcı burada biraz avantajlı ama müteahhitlik sektörü her halükarda sıkıntıya girdi.”

ARSA FİYATLARI ÇOK YÜKSEK

Arsa fiyatlarında ki yüksek fiyatlara da değinen Yıldırım, bunun da konutta pahalılığa neden olduğunu anlattı: “Ama Rekabet Kurulu devreye girerse, şehrin yerel yöneticileri arsa üretiminde insanları rahatlatacak bir pozisyonda arsa satarsa vatandaş daha rahat bir konut sahibi olur. Bugün arsayı bin lirayı alıyorsun, yarın bin 500 liraya alıyorsun. 1 ay sonra da 2 bin lira. Konut satışı yokken yine aynı oluyor. Bugün Gaziantep’te 3 belediye de gümbür gümbür arsa satıyor. Sıraya koymuşlar. Tabii belediyeler kendilerine rant sağlamak için arsa üretimi yapacaklar. Ama el insaf demek lazım.

MÜTEAHHİTLER DERNEĞİ VE BELEDİYELER İSTİŞARE ETMELİ

Yeni imara açılan bölgelerde yüzde 50’ye 50, yüzde 40’a 60 oranlarının da konut fiyatlarında artışa neden olduğunu kaydeden Yıldırım, “Revizyon planları yapılırken, yerel yönetimler doğrudan ortaklık adı altında pay alırlar. Sosyal donatı alanları için. Bu da yasamıza göre yüzde 35 ya da 40 alınır. Fakat bizim belediyelerimizin bazıları 50’ye 60’a alıyorlar. O zaman arsa sahibi de mağdur oluyordu. O zaman o da yüksek fiyatta satmak zorunda kalıyor. Bundan dolayı yerel yönetimlerde bu işlerde biraz insaflı davranmalı. Biraz temkinli davranarak müteahhitlik sektörüne yardımcı olmalı. Çünkü bu sektörde yaklaşık 150 bin civarında istihdam var. Organize Sanayi Bölgesi’nden bile daha fazla bir istihdam var. Bu yıllık yaklaşık 5 ile 10 milyar dolar arasında para sirkülasyonu demek. Bugün 600 bin kişi ekmek yiyor. Bu konuda bence ilk önce Müteahhitler Derneği ve belediyeler istişare etmeli” diye konuştu.

19 Haz 2020 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Mustafa - Faizler düşer düşmez fiyatlari 100 bin ile 200 bin arasında yükselten müteahhitler bu artışı maliyet artışı diye lanse etmesinler. Fırsatçılık artışı yaptılar. Malzeme fiyatlarıda böyle bir artış katiyyen yok. Denetleme mekanizması inşaatçıları denetlemeleri lazım. Satış rakamının yüzde 50 sine fatura kesiyorlar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Haziran 00:00