Gut hastalığı hafife alınmamalı

Vücutta ürik asit fazlalığı ile birlikte eklemlerde iltihaplanma ile seyreden ve pek çok organda soruna yol açabilen...

'Gut Hastalığı' hakkında açklamalarda bulunan Gaziantep Özel Sevgi Hastanesi İç hastalıkları (dahiliye) uzmanı Dr. Erhan Alaşehirli” Bundan sonra sağlık alanında doğru bilinen yanlışları bilimsel veriler ışığında düzeltmeye çalışacağız. İlk konumuz Gut hastalığı.Bu hastalıkta çok sayıda doğru bilinen yanlışlar var” dedi.

Ürik asitin, normalde sağlıklı bir insanın kanında çeşitli kimyasal süreçler sonucunda ortaya çıkan bir yıkım ürünü olduğunu vurgulayan Gaziantep Özel Sevgi Hastanesi içhastalıkları (dahiliye) uzmanı Dr. Erhan Alaşehirli ; “Ürik asit fazlalığı sonucunda 'Gut Hastalığı' (Podagra, damla hastalığı) meydana gelebilmektedir. Bunun yanı sıra fazla miktardaki ürik asit,eklemlerde ve böbreklerde birikip sorunlara sebep olabilmektedir” şeklinde konuştu.

Nasıl ortaya çıkar?

Gut Hastalığının nasıl ortaya çıkacağı konusunda’ da bilgiler veren Dr. E.Alaşehirli; “Zamanla eklem sıvılarında ürik asit kristaller birikmeye başlar ve Gut ataklarına neden olur. Bu ataklar daha çok ayak başparmağı ekleminde dayanılması oldukça zor ağrı, şişlik ve kızarma ile ortaya çıkmaktadır. Gut hastalığı çoğunlukla 40 yaş üstü erkeklerde görülmektedir. Kadınlarda ise çok nadiren menapoz sonrası gelişebilmektedir” dedi.

ŞEHİR EFSANELERİ

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

GUT NEDİR?

Gut: Kanda ürik asit yükselmesi tekrarlayan eklemde (özellikle ayak başparmak (PİF))artrit denilen iltihaplı durumlar ve eklem içinde ve çevre dokularda monosodyum asit kristallerinin depolanması ile karakterize bir hastalıktır. %90 sıklıkla erkeklerde görülür.

Efsane1: Gut çok et yiyen zenginlerde görülen bir hastalıktır.

Gerçek1: Hipokrat zamanından beri “kralların hastalığı” olarak da bilinen Gut zengin fakir ayırt etmeden herkes de ortaya çıkabilir. Daha çok erkeklerde görülmekle birlikte menapoz sonrası ve bazen idrar söktürücü ilaç alan 50 yaş üstü kadınlarda da görülebilmektedir.

Efsane2: Gut hastalığında çok sıkı diyet yapmak gerekir.

Gerçek2: Yapılan çalışmalar göstermiştir ki; en sıkı yapılan diyet bile kan ürik asit seviyesinin en fazla 1 mg düşürebilmektedir.

Gut hastalığında diyet önerilerimizi yaparken karaciğer-böbrek-kelle-paça gibi sakatatlardan kaçınmayı, diğer et ve ürünlerini sadece aşırıya kaçmadan yenmesini öneriyoruz. Eğer kilo fazlalığı varsa kilo vererek hem kandaki ürik asit seviyesini düşürmeye hem de kalp-damar hastalıklarından ve şeker hastalığından korunmaya yardımcı olabiliriz. Bunu dışında sıkı bir diyetin hiçbir yararı yoktur. Hatta çok sıkı bir diyet ve uzun süren açlığında gut ataklarını tetikleyebileceği unutulmamalıdır.

Sadece alkolün (özellikle bira gibi mayalı içkiler) gut ataklarını başlattığı veya ağrıyı şiddetlendirdiği kesin olarak bilinmektedir.

Efsane3: Kandaki ürik asit seviyesi yüksekse hastaya gut hastalığı tanısı konur.

Gerçek3: Kandaki ürik asit seviyesi ölçülür. Ancak bu sonuç yanıltıcı olabilir. Çünkü gut hastalarında ürik asit miktarı normal, hatta düşük olabilir. Aynı zamanda sağlıklı kişilerde, özellikle de şişmanlarda ürik asit miktarı yüksek saptanabilir. Kesin tanı,

ancak iltihaplı eklemden enjektörle alınan sıvının mikroskop altında incelenmesiyle konur.

Efsane4: Gut hastalığı sadece ayak baş parmağında olur.

Gerçek4: En sık ayak baş parmağında ve çoğunlukla gece sabaha karşı ortaya çıkmakla birlikte diz, ayak bileği gibi diğer eklemlerde de görülebilir. Tüm romatizma türleri içinde en şiddetli ağrısı olan hastalıktır.

Efsane5: Gut hastalarının sürekli ürik asidi düşürücü ilaçlar kullanması gerekir.

Gerçek5: Gut krizi döneminde yani eklemde çok şiddetli ağrılar olduğu dönemde kesinlikle ürik asit düşürücü ilaçlar kullanılmaz, çünkü bu ilaçlar ağrıları bu dönemde daha da arttırırlar.

Efsane6: Tedavisine ortopedi bakar.

Gerçek6: Tedavisine iç hastalıkları bakar.

Ayrıca aspirin kullanımına dikkat etmek gerekir. Küçük doz dediğimiz 80-300 mg aspirin kullananlarda ürik asidin idrarla atılımı azalarak kan ürik asit seviyeleri yükselmektedir fakat bu etki yüksek dozlarda tersine dönerek ürik asidin idrarla atılımını artırmaktadır.

04 Ağu 2015 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.