HASRET BİTİYOR

Fatma Şahin, ABD’den bu defa mozaiklerle beraber dönecek Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 'Çingene Kızı' mozaiğinin eksik 12 parças...

Fatma Şahin, ABD’den bu defa mozaiklerle beraber dönecek

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 'Çingene Kızı' mozaiğinin eksik 12 parçası için bir kez daha ABD’ye gidiyor. 18-22 Kasım arasında ABD’ye ziyarette bulunacak olan Şahin, bu defa mozaiklerle beraber dönecek. Mozaikleri sahip olduğu evine getirecek olan Şahin, 58 yıllık hasreti bitirmiş olacak.

Zeugma Antik Kenti'nde, 1960'lı yıllarda kaçak kazılarla çıkarılıp yurt dışına kaçırılan ve ABD'nin Bowling Green Üniversitesi'nde olduğu belirlenen 'Çingene Kızı' mozaiğinin eksik 12 parçası sonunda evine dönüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, eserlerin iadesi için imzalanan protokolün yerine getirilmesi için 4 kişilik bir heyetle ABD’ye gidecek ve THY sponsorluğunda mozaikleri Gaziantep’e getirecek.

Büyükşehir Belediye Meclisi Osman Toprak Başkanlığı'nda toplandı. 61 gündem maddesinin komisyonlara havale edildiği meclis toplantısında, 18-22 Kasım tarihleri arasında Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in ABD'nın Bowling Green şehrine Çinge kızının ABD'ye kaçırılan parçalarının geri getirilmesi için madde görüşüldü.

ŞAHİN ABD'DE YOLCUSU

Başkan Fatma Şahin'in 18-22 Kasım tarihlerinde ABD'ye gideceği meclis gündemine geldi. ABD'nin Chicago ve Detroit kentlerinde çeşitli temaslarda bulunacak Başkan Şahin'in Bowling Green şehrinde de "Zeugma Mozaikleri Basın toplantısı organizasyonuna katılım sağlayacağı, Şahin'in yanı sıra Dış İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Ertürk, Zeugma Mozaikleri Kazı Başkanı Kutalmış Görkay ve Kültür ve Turizm Uzmanı Nuraydın Arıkan'ın toplantıya katılacağı belirtildi. Ekibin tüm masraflarının belediye tarafından karşılanarak görevlendirilmesi meclis gündeminde kabul edildi.

14 OTOBÜS HATTAN ÇEKİLDİ

Öte yandan mecliste otobüs, tramvay ve özel halk otobüslerinin maliyet artışlarını vatandaşlara yansıtmamak için belediye tarafından ek gelir desteği verilmesi kararlaştırıldı. Madde ile ilgili konuşan CHP Meclis üyesi Mehmet Sucu, "Bu kadar artışın yanında artık direnecek güçlerinin kalmadığını söylediler. Şu anda 14 özel halk otobüsü zarar ettiği için hattan çekildiğini ve zam yapmak istemediklerini açık açık beyan ettiler. Vatandaşların ulaşımını sağlayan minibüsçüler ve özel halk otobüsçülerine belediye olarak katkı sağlanması gerekir" dedi. Sucu'nun verdiği önerge, gündemin 8'nci maddesiyle aynı içeriği taşıdığı için red edildi. Meclise halk otobüsü temsilcileri de katıldı.

SUCU SIKINTIYI ANLATTI

CHP Meclis Üyesi Mehmet Sucu, meclis gündeminin 8'nci maddesinde yer alan konu ilgili konuşma yaptı. Geçtiğimiz haftalarda şehirde yolcu taşıyan 487 sarı minibüscüler derneği ve 184 aracı bulunan Gaziantep Özel Halk otobüscüleri Derneği'ne ziyarette bulunduğunu belirten Sucu, "Bu iki esnaf grubu da 1. sınıf deftere tabu vergi mükellefi olduklarını anlatıp, dertli ve perişan durumda olduklarını belirttiler. Sebebi ise girdi maliyetlerinin çok yüksek olması" dedi.

MAZOTUN FİYATI YÜKSELDİ

Sucu, 2017 tarihinde güncellenen fiyatlarla mazotun 4,62 kuruş olduğunu ancak yapılan zamla birlikte 6,67 kuruşa çıktığını söyledi. "Bütün bunlar ışığında şoförlerin aylığı 907 TL iken 1300 TL'ye çıktı" diyen Sucu, "Yedek parçaya, lastiğe ciddi zamlar gelmiş. Esnafımız belediyenin her on yılda araç yenilemeyi zorunlu tuttuğunu söyledi. Zaten 2013 yılında sarı otobüslerin hat başı 90 bin TL ve araçlarına 250 bin TL ödeyerek değiştirdiklerini belirttiler. Belediyeye de yıllık 2600 TL vergi verdiklerini beyan ettiler. Ortalama aylık 1 milyon yolcuyu bedavaya taşıyıp, bunun karşılığı araç başı 5 bin TL olması gerekirken, devletten bin TL aldıklarını da öğrendik." şeklinde konuştu.

DİRENECEK GÜÇLERİ KALMADI

Halk otobüslerinin direnecek güçlerinin kalmadığını net olarak anlattıklarını belirten Sucu, "Şu anda 14 halk otobüsü zarar ettiği için hattan çekilmiş. Aylık masraflarının 28 bin TL olduğunu belirtip, ortalama gelirlerinin ise 21 bin TL olduğunu belirttiler. Bu ekonomik krizin h0alkı da vurduğu bir ortamda zam yapmak istemiyorlar. Biz kamu hizmeti olan ulaşıma destek verelim"

MEHMET TORUN

13 Kas 2018 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.