İş Dünyası olarak endişeliyiz

GÜNSİFED Başkanı Enver Öztürkmen, TÜRKONFED’in Ekonomi Beklenti Anketine dikkat çekerek 2018’in son çeyreğinde ekonomik gidişatın bir önceki çeyreğe göre kötüleştiğini belirtti

GÜNSİFED Başkanı Enver Öztürkmen, TÜRKONFED’in Ekonomi Beklenti Anketine dikkat çekerek 2018’in son çeyreğinde ekonomik gidişatın bir önceki çeyreğe göre kötüleştiğini belirtti.

Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Öztürkmen, TÜRKONFED’in üç ayda bir düzenlediği ekonomik beklenti anketinin sonuçlarını değerlendirdi. Öztürkmen anket sonuçlarına göre, 2018’in son çeyreğinde ekonomik gidişatın, bir önceki çeyreğe göre kötüleştiğini belirtti. TÜRKONFED tarafından yapılan Ekonomik Beklenti Anketi’nden çıkan sonuçlara göre iş dünyasının gelecek dönemler için de tedirgin olduğunu belirten Öztürkmen, “TÜRKONFED’in Türkiye genelinde bölgesel ve sektörel federasyonları ile bölgelerden gelen iş insanlarından oluşan Genişletilmiş Yönetim Kurulu Üyeleri’nin ekonomiye ilişkin görüşlerini almak üzere üç ayda bir gerçekleştirdiği Ekonomik Beklenti Anketi’nin sonuçlarına göre, ekonomik gidişatın kötüleştiğini değerlendiriyoruz. 2018’in dördüncü çeyreğinden sonra 2019’un ilk çeyreği için de gidişatın değişmeyeceğini düşünüyoruz” dedi.

KOBİ’LERE ODAKLANILMALI

Öztürkmen, “İş dünyası olarak bize göre rekabetimizi kısıtlayan başlıca problem ödemelerin gecikmesi. Burada her zaman söylediğimiz şey olan KOBİ’lerin finansmana ulaşamaması, nakit akışının sağlanmaması ve ödeme sorunlarının çözülememesi bu problemi liste başı yapıyor. Bize göre KOBİ’lerin odağa alındığı politikalar geliştirilmeli ve “Önce Küçüğü Düşün” ilkesiyle hareket edilmeli. KOBİ’lerimiz finansmana erişimde büyük ölçekli işletmelere nazaran daha dezavantajlı durumda. Finansmana ulaşamama ve nakit akışının kilitlendiği kriz dönemlerinde ise tahsilat başta olmak üzere reel sektörün kilitlenmesine sebep olan büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Bu sebeple devletimiz ekonomik çözümler üretirken KOBİ’lere daha fazla odaklanmalı ve büyük ölçekli işletmelerin sorunlarını dinlediği kadar KOBİ’lerin de sorunlarını göz önünde bulundurmalıdır.

ANKET SONUÇLARI

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) Türkiye genelinde nabzını tutan, bölgesel ve sektörel federasyonları ile bölgelerden gelen iş insanlarından oluşan Genişletilmiş Yönetim Kurulu Üyeleri’nin (G59) ekonomiye ilişkin görüşlerini almak üzere üç ayda bir gerçekleştirilen “Ekonomik Beklenti Anketi”nin dördüncü çeyrek sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 59’u 2018’in son çeyreğinde ekonomik gidişatın kötüleştiğini ifade ediyor. Üyelerin yüzde 26’sı üçüncü çeyreğe göre ekonomik beklentilerinin aynı olduğunu, yüzde 15’i ise daha iyi gittiğini düşünüyor. İyimser olan veya dördüncü çeyrekte ekonominin üçüncü çeyreğe göre aynı kaldığını düşünen üyelerin çoğunun turizm sektörünün önde olduğu Akdeniz, Ege, İstanbul gibi bölgelerden olması dikkat çekiyor. Üyelerin 2018’in son üç ayındaki üretim hacminin değişikliği hakkındaki görüşleri de ekonomik gidişat ile paralel seyrediyor. Katılımcıların yüzde 59’u üretimlerinin dördüncü çeyrekte üçüncü çeyreğe göre daraldığını, yüzde 30’u aynı kaldığını ve yüzde 11’i arttığını belirtiyor. Çalışmaya katılan üyelerin gelecek döneme ilişkin beklentileri de ağırlıklı olarak negatif seyrediyor. Buna göre, anket katılımcılarının yüzde 41’i ilk çeyrekte dördüncü çeyreğe göre ekonomik gidişatın gerileyeceği beklentisindeyken, yüzde 52’si 2019 birinci çeyreğinde ekonomik canlılığın 2018’in dördüncü çeyreğine göre değişmeyeceğini bekliyor; katılımcıların yüzde 7’si ise ekonomik canlılığın artacağı görüşünde.

BÜYÜME RAKAMLARIYLA TÜRKANFED ANKETİ ÖRTÜŞÜYOR

Açıklanan büyüme rakamları iş dünyası temsilcileri olarak bizleri şaşırtmadı. Beklentilerimiz yüzde 2 ile 4 arası bir daralmaydı ki gelen rakam yüzde 3 oldu. 2018 yılı Temmuz – Ağustos aylarında yaşanan finansal dalgalanmanın ikinci yarıdan sonra reel sektör üzerinde yarattığı baskıyı en derinden yaşayanlar yine iş dünyası olarak bizleriz. Federasyonumuzun bağlı bulunduğu TÜRKONFED’in Şubat ayında yayınladığı Ekonomik Beklenti Anketi sonuçlarının, TÜİK tarafından açıklanan büyüme verileri ile örtüştüğünü görebiliyoruz. BÜLTEN

19 Mar 2019 - 00:00 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.