Klima hasta ediyor

Havaların ısınmasıyla birlikte klima kullanımı artıyor.

Ancak bilinçsiz klima kullanımı; kas tutulması ve yüz felci gibi rahatsızlıklara davetiye çıkarıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Cımbız, “Klima kaynaklı sağlık problemleri; genellikle bilinçsiz veya aşırı klima kullanılması yüzünden ortaya çıkar. Sıcak günlerde mekan içi ve dışındaki sıcaklık farkı ve ani hava değişimi; vücut direncini düşürür. Bu da viral enfeksiyonların sık görülmesine sebep olur. Özellikle klima ilk çalıştırıldığı zamanlarda filtresinde biriken mikroplar havaya karışarak enfeksiyonlara neden olabilir.” dedi.

Prof. Dr. Cımbız, “Aşırı sıcak nedeniyle terleyen kişilerin kasları gevşer. Böyle bir anda klimanın etkisiyle karşılaşan kişide, şiddetli kas ağrıları ve kas tutulmaları yaşanabilir. Bu duruma hapşırma, geniz akıntısı, gözlerde sulanma-yaşarma, kuru öksürük de eklenir. Bu sebeple klimanın verdiği havanın direkt olarak yüz ve vücudun diğer bölgelerine isabet etmemesi gerekir. Eğer klimanın yönü çevrildiği halde boyun ve omuz bölgesinde tutulma hissi ve ağrılar yaşanıyorsa, o bölgeler bir şal ile sarılıp soğuk havanın temas etmesi önlenebilir.” diye konuştu.

Uzun süre restoran ve alışveriş merkezi gibi kapalı mekanlarda durulması gerekiyorsa, klimanın verdiği serin havadan olabildiğince korunmak gerekir diyen Cımbız, “Özellikle aşırı serin olan mekandan dışarı çıkıldığında direkt sıcak havayla temas eden vücut tutulmaya ve kaslarda ağrı oluşumuna daha müsaittir. Bu yüzden fıtık problemi ve kireçlenme sorunu olan kişilerin özellikle tedbirli olmaları gerekir.” dedi.

Araba Klimalarına Dikkat!

Araba içinde kullanılan klima, solunum yolu hastalıklarından bronşit, sinüzit ve zatürreyi tetikleyebileceğini belirten Cımbız, “Ayrıca göz ve beyin iltihabı, bademcik iltihabı ve bazı kas hastalıklarına da sebep olabilir. Yüze çok fazla temas eden klima, nadiren de olsa yüz felcine yol açabilir. Bu nedenle soğuk havanın yüz ve göğüs bölgesine direkt gelmesi önlenmelidir.” şeklinde konuştu.

Düzenli Bakim Şart

Cımbız, “Klima doğru kullanılıp düzenli olarak bakımı yapıldığında tehlike yaratmaz. Alınacak bazı önlemlerle oluşabilecek hastalıklarından da korunabilinir. Klima içindeki filtrelerin bakterilere karşı koruyucu özellikte olması tercih edilmeli. Klimanın en uygun serinletme ısı seviyesi ise 18 derecedir. Klimanın ayarı yapılırken aniden en soğuk konuma getirilmemeli, ortam yavaş yavaş belirli zaman aralıklarıyla soğutulmalıdır.” dedi.

24 Haz 2016 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.