Mahrukatçılar Odası'ndan kömür kullanan vatandaşlara uyarı var...

Gaziantep Mahrukatçılar Odası Başkanı Müslüm Keklik, kış ayı öncesinde vatandaşları korsan kömür satışlarından doğacak mağduriyetlere karşı uyararak kaliteli kömür kullanımına dikkat çekti

Gaziantep Mahrukatçılar Odası Başkanı Müslüm Keklik, kış ayı öncesinde vatandaşları korsan kömür satışlarından doğacak mağduriyetlere karşı uyararak kaliteli kömür kullanımına dikkat çekti. Gaziantep’te hava kirliliği ile mücadele edildiğini hatırlatan Keklik, yetkililere de seslenerek şehre girişi yapılan yerli kömürlerin iyi bir denetimden geçirilmesi gerektiğini açıkladı.

DOLANDIRICILARA DİKKAT!

Havaların soğuması ile birlikte kaçak korsan kömür satıcılarının ortaya çıktığını ve vatandaşların fiyatlara aldanıp da dolandırıcılara düşülmemesi yönünde uyarılarda bulunan Keklik, “Havaların soğuması ile birlikte kış yüzünü gösterdi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kaçak ve korsan satıcıların sosyal medya üzerinden düşük fiyat paylaşımları yaparak tüketiciyi yanıltma ve dolandırma peşinde oldukları görülmektedir. Bu paylaşımları yapanların esnafımız olmadığı, kaçak ve korsan oldukları anlaşılmış ve bu şahıslardan birkaçı hakkında odamız tarafından savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. Tüketicinin haklarını korumak ve mağduriyetlerini önlemek adına bu açıklamayı yapma gereği duyulmuştur. Tüketicilerimizin sosyal medyada ucuz fiyatlı kömürü değil, bildikleri ve tanıdıkları kömürcülerden kömür almalarını ve çarşıdaki yazıhanelerde 2018 yılına ait GMO üyesidir logosu bulunan esnafı tercih etmelerini tavsiye ediyoruz” ifadelerinde bulundu.

ŞEHRE GİRİŞ YAPAN TÜM KÖMÜRLER DENETİMDEN GEÇİRİLİYOR

Gaziantep’te şehre giriş yapan tüm kömürlerin denetimden geçirildiğini söyleyerek hava kirliliği ile mücadele edildiğini belirten Keklik, “Gazi şehrimizin hava kirliliği konusunda da her yıl olduğu gibi bu yıl da şehrimize gelen tüm kömürlerin denetimi yapılmakta ve denetim sonucu olumsuz olan kömürlerin satışına asla müsaade edilmemektedir” diye konuştu.

BACA TEMİZLİĞİ VE DOĞRU SOBA YAKIMI ÇOK ÖNEMLİ

Soba zehirlenmelerine karşı vatandaşlara uyarılarda bulunarak doğru soba yakımı ve baca temizliği hususunda bilgi veren Keklik, “Diğer bir konu her yıl yanlış soba yakımından kaynaklanan soba zehirlenmeleri de olmaktadır. Sobamızı yakarken kömürü kovanın altına koyup kömür iyice yanıncaya kadar sobamızı uyutmamamız gerekmektedir. Gece yatarken yanan kömürün üzerine asla kömür ilave edilmemelidir. Her yıl mutlaka baca temizliği yapılmalıdır. Bacalar damların etraf (çeviri) duvarından en az 1 metre yüksek olmalıdır. Sobanın kovaları delik ve çürük olmamalıdır. Bu hususlara dikkat edelim, ömür boyu uykuya dalıp arkamızda gözyaşı bırakmayalım” açıklamalarında bulundu.

KÖMÜRÜN KALİTESİ FİYATIYLA DOĞRU ORANTILIDIR

Kömür fiyatlarının dolar kurunda yaşanan dalgalanmadan fiyat olarak etkilendiğini söyleyerek kaliteli kömürün hangi fiyatlardan satılması gerektiğini açıklayan Keklik, “Kömür fiyatlarında dolardaki gerileme göz önüne bulundurularak yeniden güncellenmiştir. Sobalık kömürü 1. Sınıf bin 400 TL 2. Sınıf bin 300 TL’dir. Bu fiyatlar altında satılan kömürlere itibar etmeyiniz. Tüketicilerimiz daha düşük fiyatlara satılan kömürlere rağbet ettiği takdirde düşük kalorili kömürlerin ısınmada kömürlerde ısınmada sorun yaşar veya kaçak ve korsan satıcıların tuzağına düşmüş olur” şeklinde açıklama yaptı.

GAZİANTEP YOĞUN HAVA KİRLİLİĞİ İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİR

Şehre girişi yapılan yerli kömürlerde kalite denetiminin çok iyi yapılması gerektiğini söyleyerek dikkat edilmemesi hususunda şehrin büyük bir hava kirliliği ile karşı karşıya kalabileceğini aktaran Keklik, “Gaziantep il sınırları içerisinde bu yıla kadar yerli kömür ilimizin hava kirliliği oranı yüksek olduğundan dolayı satılmamaktaydı. Bu yıl Cumhurbaşkanımızın yerli ve milli tüketim vurgusuyla yerli kömürler ilimize gelmeye başladı. Bu kömürlerin çok iyi olanı da çok kötü, kirlilik oranı yüksek olanı da bulunmaktadır. Bu kömürlerin il ve ilçelerimizde sıkı denetimi yapılmalıdır. Aksi halde 15 yıllık Temiz Hava Eylem Planı çerçevesinde yapılan uygulamaların tamamı boşa çıkacak ve bu yıl Gaziantep yoğun hava kirliliği ile karşı karşıya kalacaktır. Bu durum da astım hastalığını tetiklediği gibi halihazırda bu hastalıkla mücadele eden hastalarında ciddi maddi kayba uğramasına sebep olacaktır. Bu bağlamda yetkililerimizden bu konunun üzerinde titizlikle durmalarını arz ederim” dedi.

12 Kas 2018 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.