“NÜKLEER SANAYİ TÜRKİYE’Yİ ŞAMPİYONLAR LİGİNE TAŞIYACAK”

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS’nin inşaatı hızla devam ederken, birinci ünitenin 2023 yılında üretime geçmesi hedefleniyor.

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS’nin inşaatı hızla devam ederken, birinci ünitenin 2023 yılında üretime geçmesi hedefleniyor. Akkuyu, Türkiye’nin tükettiği enerjinin yüzde 10’unu karşılayacak potansiyelinin yanında, iş dünyasını nükleer teknolojiyle buluşturması açısından da önem taşıyor. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi’nin gerçekleşmesinde görev alan Nükleer Mühendisler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Korcan Kayrın, nükleer santrallerin ülkenin nükleer teknoloji kapasitesini güçlendireceğini ve Türk firmalarına yeni fırsatlar sunacağını kaydetti.

Nükleer sektörün Türkiye'yi şampiyonlar ligine taşıyacağına dikkat çeken Kayrın, “Türkiye’nin katma değeri yüksek sektörlere odaklanıp, sürdürülebilir bir ekonomik modele geçmesi gerekiyor. Ülkemiz özellikle savunma sanayinde yerlileştirme anlamında çok güzel hamleler yaptı. Bunun aynısı nükleerde de olabilir. Nükleer sanayine iş yapan şirketler, savunma sanayine iş yapan şirketler dünyada rekabet avantajı elde eder. Türkiye'nin nükleer kulüpte yer alması ise onu şampiyonlar ligine taşıyacak. Türk sanayicisinin nükleer teknolojiyi öğrenmesi, nükleer endüstrisi için yatırım yapması önemli. Bu kapasite onlara hem yurt içinde hem de yurt dışında nükleer santral projelerinde iş alma fırsatı sağlayabilir. Gerçekten çok iyi çalışan, nükleer sektöre iş yapabilme kapasitesine sahip şirketlerimiz var" dedi.

NÜKLEER, DİĞER SEKTÖRLERİ DE GÜÇLENDİRİR

Nükleer teknoloji kapasitesinin güçlenmesinin sadece enerji değil, uzay, savunma, otomotiv, denizcilik, havacılık gibi katma değeri yüksek sanayi kollarında da Türkiye'nin daha çok güçlü olmasını sağlayacağını ifade eden Kayrın, "Almanya, Japonya, Hindistan ve Güney Kore önce teknoloji ithal ettiler, sonra da kendilerine özgü nükleer güç santrali tasarımları geliştirdiler. Bu süreç, devletle özel sektörün uyum içinde çalışmasıyla mümkün olabilir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Programı kapsamında, Ankara Sanayi Odası koordinatörlüğünde yürütülen Nükleer Sanayi Kümelenmesi (NÜKSAK) de bu sektörün fırsatlarını ortaya koyan,Türkiye’de kurulması planlanan nükleer santral projelerinin ve bu projelerin altyapılarının mümkün olduğunca yerelleştirilmesi amacıyla atılan önemli bir adımdır” şeklinde konuştu.

NÜKSAK, NÜKLEER SEKTÖRÜN BÜYÜKLÜĞÜ KONUSUNDA FARKINDALIK YARATTI

NÜKSAK'ın iş dünyasına sektörün büyüklüğünü gösterdiğini vurgulayan Kayrın, şunları söyledi:

“Kümelenme üyeleri tarafından, nükleer endüstriye özel malzeme ve imalat teknolojileri geliştirilmesi, teknoloji edinimi, tasarımı ve imalat kabiliyeti oluşturulması hedefiyle gerçekleştirilen proje ile firmalar, yurtdışında birçok fuara, ikili görüşmeye ve teknik geziye katılarak nükleer sanayi pazarının çok büyük ve niş bir pazar olduğunu gördüler. NÜKSAK bünyesinde eğitimler de oluyor. En son ROSATOM Technical Academy’nin, NÜKSAK üyelerine verdiği eğitim, katılımcı firmaların tedarik süreçleri ve ihale yöntemleri konularında bilgilenmelerini sağladı. Bu deneyim, Türk firmaların kabiliyetlerini nükleer sektörde de geliştirebilmeleri açısından çok değerli.”

“AKKUYU’DA İNŞAAT SÜRÜYOR, İHALELER HAREKETLENİYOR”

Nükleer Mühendisler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kayrın, 5-6 Mart 2019 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek Zirve'nin Türkiye, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’da yapılacak NGS’ler konusunda bir buluşma noktası olacağını söyledi. Türk firmaların nükleer sektör deneyimi edinmelerinin öneminin altını çizen Kayrın şöyle konuştu:

“Altıncısı gerçekleştirilecek olan Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarıbu yıl Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle, Nükleer Mühendisler Derneği (NMD) ve Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından düzenleniyor. Nükleer sektörün dünyadaki iş ağını Türk iş dünyasına yansıtan bu iş ve iletişim platformu ile şirketlerimizin vizyonunu ve iş olanaklarını geliştiriyoruz. Ticari eşleştirme platformuyla da Türk firmalarını uluslararası nükleer tedarikçileriyle buluşturuyoruz. Zirve, nükleer santral projelerine vida üretiminden insan kaynaklarına kadar hemen her alanda ürün ve hizmet sunabilecek firmalar için önemli bir ticari buluşma noktası olacak.

Dünyanın birçok önemli ülkesinde nükleer santraller ve bunların tedarik zincirleri var. Şu an Türkiye’de Akkuyu Nükleer Santrali’nde inşaat çalışmaları sürüyor. İhaleler hareketleniyor. Türk şirketleri Akkuyu projesinde inşaat sürecinde yüzde 90, montaj sürecinde yüzde 40, ekipman tedarikinde de yüzde 10'luk bir alanda iş yapma fırsatına sahip olacak. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi’nde, Akkuyu başta olmak üzere diğer 2 proje de gündeme gelecek. Çünkü bir nükleer güç santrali 60-70 yıl boyunca hizmet ve ürün satın alıyor. Şirketlerimizin bu sektörü tanıması, buraya ürün vermesi, hepimizin geleceği açısından çok önemli. Nükleer enerji santraline ürün ve hizmet veren firmalar, bu referansla dünya pazarlarında girdikleri ihalelerde rekabet gücü kazanacak. Bu 3 nükleer santral projesinin ne kadar içinde olursak, işçisinden tutun her türlü makine üreticisine kadar, ülke olarak bundan sürdürülebilir fayda görürüz. Türk firmaları, yüksek kaliteli üretimle nükleer endüstrinin bir parçası olabilirler."

31 Oca 2019 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.