Önlemini al, kanserden korkma!

Özel Gaziantep Anka Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlker Pala, kanserin dünyada ölüm nedenleri arasında hala ilk sıralarda yer aldığına dikkat çekti.

Özel Gaziantep Anka Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlker Pala, kanserin dünyada ölüm nedenleri arasında hala ilk sıralarda yer aldığına dikkat çekti.

Kanserin günümüzde hızla yaygınlaştığını dile getiren Özel Gaziantep Anka Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlker Pala, modern çağın korkutucu hastalığı ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Kanseri, modern çağın vebası olarak da tanımlayabiliriz. Uzun yıllardır var olan hastalık son dönemde yaşam biçimi, sağlıksız beslenme, kirlilik gibi birçok nedenden dolayı daha sık görülmeye başlamıştır. Kanser, vücutta hücrelerde başlayan bir hastalıktır. Sağlıklı bir hücre gerektiği yerde ve gerektiği kadar bölünürken, kanser hücreleri kontrolsüz bölünüp çoğalır. Kanser hücreleri birikerek tümörleri oluşturur, tümörler normal dokuları sıkıştırabilir, içine sızabilir ya da tahrip edebilir. Eğer kanser hücreleri oluştukları tümörden ayrılırsa, kan ya da lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir ve organların işlevini yapmasını engeller.”

Farklı kanser türlerinin bulunduğunu, hepsinin ortak noktasının kanser hücrelerinin anormal olması ve kontrolden çıkması olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Pala, bununla birlikte kanser çeşitleri arasında farklılıklar bulunduğunu dile getirdi. Bazı kanser türlerinin hızlı yayıldığını, bazılarının ise erken evrede teşhis edilmesi ile tedavi edilmesinin daha kolay olduğunu ifade eden Op. Dr. Pala, bu nedenle tedavide erken teşhisin önemli olduğunu belirtti.

“Belirtileri erken fark etmek hayati önem taşır”

Kanserin belirtilerini bilmenin hastalığın erken teşhisi açısından önemli olduğunu belirten Op. Dr. İlker Pala, kanser belirtileri ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Her kanserin farklı belirtileri vardır. Kanserin belirtileri organlara göre değişmekle birlikte, ağrı, şişlik, kilo kaybı, halsizlik, yüksek ateş, vücutta oluşan kitleler, dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik, ciltte değişiklikler, sürekli öksürük olarak kendini gösterebilir. Ülkemizde erkeklerde akciğer, prostat kanseri, kadınlarda ise meme ve rahim kanseri en çok görülen kanser türleri arasında yer almaktadır. Kanseri erken fark etmek tedavi açısından oldukça önemlidir. “

Kanseri tek bir nedene bağlamanın yanlış olduğunu dile getiren Op.Dr. İlker Pala, “Birçok kanser türü var. Her kanseri oluşturan da farklı faktörler var. Genetik faktörlerin yanı sıra, yanlış beslenme, fazla kilolar, aşırı alkol tüketimi ve çevresel etkenler kanser için risk oluşturan faktörler. Dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve enfeksiyonlardan korunma gibi sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesi ile kansere yakalanma riski önemli ölçüde azaltılabilmektedir.” dedi

Kişinin hayat kalitesini düşüren kanserin tarama programları sayesinde erken teşhis edilebilmekte olduğunu belirten Özel Gaziantep Anka Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlker Pala, “Erken teşhis ve tedavi alanlarında son yıllarda büyük gelişmeler oldu. Her ne kadar kanser tanısı konan kişi sayısı artsa da, teknoloji ve tıp alanında yaşanan hızlı gelişmelerle tedavi ile hayatta kalan kanser hastası insan sayısı da artmaktadır. Zamanla bu hastalıktan kurtulanların sayısı daha da artacaktır.

Yeter ki teşhis için geç kalınmasın “dedi

06 Nis 2018 - 00:00 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.