Rekolte başladı fiyatlar düştü

Fıstıkta tarihi rekolte beklenti arasında, hasat toplanmaya başlandı. İlk olarak, baklavalık boz fıstık toplanıyor.

Baklavalık yaş boz fıstık 7.50 TL'den piyasaya düşerken, geçen sene 130 TL'den satılan kuşbokunun fiyatı 65 TL'ye kadar geriledi.15-20 gün içerisinde kabuklu ben fıstıkda tezgahlardaki yerini alacak. Ben fıstığın tahmini fiyatı ise 10 TL'ler civarında…

Gaziantep'in yeşil altını Antepfıstığında, ilk hasatların piyasaya düşmesi ile birlikte, fiyatlarda kendini gösterdi. Fıstık fiyatlarında geçen seneye göre yüzde 50 civarında bir azalma olduğu gözleniyor.

130 TL'DEN 65 TL'YE

Geçen sene küteciye 130 TL'ye satılan kuşboku denilen boz fıstık içinın fiyatı, ilk mahsülün piyasaya girmesi ile birlikte, yarı yarıya geriledi. Fıstık tüccarlarının geçen seneden elinde kalan fıstık içinin, şu anda 65 TL'ye kadar gerilediği öğrenildi. İlk hasadı gerçekleşen yaş boz fıstığın ise GATEM toptancılar sitesindeki fiyatı 7 Tl ile 7.5 TL arasında değişiyor. Fiyatların düşmesi en çok vatandaşa yarayacak.

KIRMIZI BEN 10 TL

Yaklaşık 15-20 gün içerisinde tezgahlara düşmesi beklenen kırmızı ben Antepfıstığı fiyatının ise 10 TL civarında olması bekleniyor. Geçen sene 16-17 TL'den satılan kırmızı ben fıstığın fiyatındaki düşüşün de rekolteden kaynaklandığı öğrenildi. Fıstıktaki tarihi rekolte beklentileri, fıstık fiyatlarını aşağıya kadar çekmiş durumda.

FİYATLARDA DÜŞÜŞ VAR

Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, Antepfıstığı fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 33 düşüş yaşanırken maliyetin yüzde 15 artması nedeniyle geçen seneye göre yüzde 50 kayıplarının olduğunu söyledi. Antepfıstığında harman zamanı başlarken su altı tabir edilen baklavalık fıstıklar gelmeye başladı. Baklavalık yaş fıstıklan piyasada 7.20 lira ile 7.5 lira arasında satılıyor.

TAHMİNİ BEKLENTİ 100 BİN TON

Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, bu yılki Antepfıstığı rekoltesinin beklenenin altında düşük olduğunu belirterek 100 bin ton civarında mahsul alındığını açıkladı. Şu an sadece baklavalık denilen su altı yaş fıstığın çıktığını vurgulayan Başkan Karaoğlan şöyle konuştu: “Kırmızı kabuklu taze ben fıstığının 15 gün süresi var, 15 gün sonra da o çıkar. Antepfıstığı çok nazik bir meyve, soğuk ve yağışlı havalardan, sıcak havalardan, çeşitli haşeratlardan zarar gören bir meyve olduğu için tahminen yüzde 20-25 gibi bir kaybımız oldu. Şu anda Türkiye’nin etrafında bir savaş sıkıntısı var. İnsanlar fıstık 50 lira da olsa 10 lira da olsa bunun tadını alan insanlar var. Bu bölgenin insanları da barış istiyor, birlik olmasını ve her şeyin düzgün olmasını istiyorlar" dedi.

BAKLAVACILAR FİYATI DÜŞÜRMELİ

Karaoğlan sözlerine şöyle devam etti: "Şu anda müstahsilimiz de esnafımız da huzursuz. Suriyeliler Gaziantep’e geldiler ama çoğu perişan savaş sıkıntıları var. Esnafımızın bazıları sıkıntılı ve hali perişan, onlar misafirimiz olduğu için onlara sahip çıkmamız lazım. İnşallah daha iyi olur diye bekliyoruz. Geçen yıl baklavalık yaş Antepfıstığı 10-11 lira arasındaydı. Bugün 7 lira ile 8 lira arasında satılıyor. Nereden baksanız fiyatlarda yüzde 33 gibi çok büyük düşüş var ama maalesef baklavacılar bu fiyatı düşürmüyorlar. Müstahsilin geçen yıla göre yüzde 33 kaybı var ama yüzde 15 gibi maliyet fazlası var. Yani bu da yüzde 50 kaybımız var demektir, bunun yanında Antep Fıstığının kullanıldığı alanlara düşüş yaşanması gerekir.”

07 Ağu 2015 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

reis kutkan - köylünü malı bu fiyatlard masrafları kurtarmıyor. bu mal kıymetli ise mutlaka fiyatı bu kadar düşmemeli sonra tüccar toplayıp sklıyor ve o kazanıyor. köylü emeğini karşılamıyor. buna bir çare bulunsun. sağlam bir fiyat olsun onon altına inmesin antebin de fıstığın da sahibi yok. umudumuz sende başkan biraz gayret et devletten destek almalısın.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Ağustos 00:00
02

ökkeş güzelbağ - başkan üretim ve fiyat dalgalanmalarına tedbir gelmezse bu sene ürün var ama para etmiyor.

geçen sen fıstık ürünü azdı fiyat yüksekti. böyle para etmezse gelecek sene mahsül olmayacak köylü de para etmiyor diye ilgilenmiyecek. acaba fiyatlar belli bir seviyenin altına düşmemesi için devlet ne yapabilir. siz başkan olarak buna çalışın. bak baklavacılar fıstık pahalanınca fiyatı yükselttiler ama sizin de buyurduğunuz gibi fiyat yarıya indi peki baklavacı fiyatı düşürdü mü? yok. işte sizde fiyatta istikrar için devletten tedbir isteyin başkan olarak

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Ağustos 00:00
01

selami fıstıkçı - sayın başkan tebrikler temsil ettiğiniz kitlenin de vatandaşın da hakkını savunuyorsunuz. değerlendirmeniz doğru isabetli. başarıların devamını dilerim.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Ağustos 00:00