SURİYELİ KUMALAR

Savaşın en büyük yükünü eşlerini kaybetmiş kadınlar çekiyor

Gaziantep’te Suriyeli kumalar her geçen gün artıyor. Suriye’deki iç savaştan kaçarak Gaziantep’e yerleşen ve evlenme çağına gelen Suriyeli genç kızlar, Türk damatları kaptı. 3 yılda 14 bin Suriyeli genç kız, Gaziantepli ailelere gelin oldu. CHP, “Yanlış göçmen politikasının faturasını vatandaş ödüyor” ve “Ensar ve muhacir söylemi Suriyeli sığınmacıya derman olmuyor” başlıklı iki ayrı rapor hazırladı.

Suriyeli gelin sayısı 50 bine yaklaştı

Suriye'deki çatışmalarda eşlerini kaybeden kadınların Türkiye'de yaşadıkları baskı ve ayrımcılıktan kurtulmak için evlenme yolunu seçtikleri belirtildi. Verilere göre son 5 yılda, Türkiye'de evlendirilen çoğu çocuk yaşta denebilecek Suriyeli gelin sayısı 50 bine yaklaştı. Suriye'de yıllardır süren çatışmalar milyonlarca Suriyeliyi yerinden yurdundan etti. Savaşın en büyük yükünü ise eşlerini kaybetmiş kadınlar çekiyor.

Türkler resmi nikah kıydırmıyorlar

Bekar Gaziantepli erkeklerinin yeni gözdesi Suriyeli kızlar oldu. Şahinbey ve Şehitkamil Evlendirme Dairesi 2018 yılında binlerce Suriyeli kızın nikahını kıydı. Resmi evlilik oranı düşük gözükse de Suriyeli kızlarla evlenen Türkler resmi nikah kıydırmıyorlar. Gaziantepli erkeklerin Suriyeli kadınlarla evliliğe heveslenmesinin nedeni, düğünün “az masraflı” olması olarak gösteriliyor.

SURİYELİ KUMALAR YAYGINLAŞTI

Savaştan kaçan kadınların dramı bitmiyor: Ülkemize sığınan genç kadınlar, güvenlik ve maddi zorluklar nedeniyle para karşılığında evlendiriliyor... Suriyeli kumalar Güneydoğu’da yaygınlaştı. İki yıl önce 10 bin TL’ye el sıkışılırken, şimdilerde 1.000-2000 TL arasında pazarlık yapıldığı telaffuz ediliyor. Güneydoğu illerinde “başlık parası” adıyla 1 ila 2 bin TL’ye anlaşılıyor. Başlık parasının farklılık göstermesinin nedeni kızın yaşı ve güzelliği.

TÜRKLERİN İKİNCİ EVLİLİĞİ

Suriyeli kızlarla evlenen Türklerin resmi nikah kıydırmamasının altında yatan sebep de Türklerin ikinci evliliği Suriyeli kızlarla yapmış olması gösteriliyor. Şehrimizde “kayıtsız” Suriyelilerin sayısının yüksek olması bu iddiayı güçlendiriyor. Verilere göre Türkiye’ye kayıtsız giriş yapanların yüzde 75’ini kadınlar ve çocuklar oluşturuyor.

“MİSAFİR” STATÜSÜNDELER

Suriyeli sığınmacılar; kamplarda yaşayanlar, büyükşehirlerde dilenenler ve mücahitler dışında yok sayılıyor... Zaten ne kimlikleri var, ne de hakları. TC kanunlarına göre onlar “misafir” statüsünde. Bu terim kulağa hoş gelse de “Suriyeli misafirlerin çoğu, barınmadan iş bulmaya, eğitimden kültürel farklara, büyük sıkıntılar yaşıyor. Herhangi bir hakkı bulunmayan kadınlarda resmi nikah kıyılmadan evlenmek zorunda kalıyor.

CHP RAPOR HAZIRLADI

CHP, “Yanlış göçmen politikasının faturasını vatandaş ödüyor” ve “Ensar ve muhacir söylemi Suriyeli sığınmacıya derman olmuyor” başlıklı iki ayrı rapor hazırladı. 4 milyon göçmen nedeniyle Türkiye'nin üstlenmek zorunda kaldığı ekonomik ve sosyal maliyetlere dikkat çekilen raporda, “Suriyelilerin 2 milyon 184 bini, 15-65 yaş aralığındadır ve çalışma izni verilen Suriyeli sayısı ise 27 bin 930'dur. Büyük bölümü kayıt dışı olmak üzere 1 milyonun üzerinde Suriyeli çalışmaktadır” ifadesi kullanıldı.

‘13-14 YAŞINDA EVLENİYORLAR'

CHP'nin raporunda, Suriyelilerin ucuz iş gücü olarak çalıştırıldığına dikkat çekilirken, kadınların 2'nci eş olarak yasaya aykırı biçimde evlendirildikleri öne sürüldü. Konuya ilişkin şu değerlendirme yapıldı: “15-18 yaş arasındaki her 100 Suriyeli kadından 15'i evlidir. 13-14 yaşında gebelik ve çok eşlilik yaygındır. Kadınlar mağdur olmasın gerekçesi ile Türkiye'ye çok eşli halde gelenlerin evlilikleri, geçerli sayılmıştır. 13 yaşındaki bir çocukla imam nikâhıyla evlenerek cinsel istismar suçu işleyen bir Suriyeli de yasaları bilmediği gerekçesi ile beraat etmiştir. Suriyeli kadınların 2'nci eş olmayı kabul etmesiyle evlilik maddi çıkar unsuru haline gelmiştir.”

Mehmet TORUN

18 Mar 2019 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.