TCDD itiraz etti tescil bozuldu

Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi tarafından tescili yaptırılan Grand Hotel’in arkasında yer alan TCDD lojmanlarının koruma altına alınmasına Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları tarafından itiraz edildi.

Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi tarafından tescili yaptırılan Grand Hotel’in arkasında yer alan TCDD lojmanlarının koruma altına alınmasına Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları tarafından itiraz edildi. TCDD, Anakara’da Koruma Yüksek Kuruluna itiraz bulunarak alandaki 12 bloktan oluşan, toplam 48 dairenin yıkılmasını talep ediyor.

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken, “Gazianteplilerin iradesiyle koruma altına alınan bu önemli lojmanların bu şekilde tescilinin bozulması kabul edilir gibi değil. TCDD bu alanı muhtemelen ticari olarak düşündüğü bazı projelerinde kullanmak üzere değerlendirmeyi düşünüyor. Bu yeri tekrar sahiplenmek için Gazianteplileri göreve davet ediyorum” dedi.

Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi, Grand Hotel’in arkasında yer alan TCDD lojmanlarının koruma altına alınması için Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na yaptığı tescil başvurusu bulunmuş, Koruma Kurulu ikişer katlı 12 bloktan oluşan, toplam 48 dairenin tescillenmesine karar vermişti. 1 yıl önce kararı kamuoyu ile paylaşan Mimarlar Odası geçtiğimiz günü Abkara2dan gelen haberler şok oldu. Tecil kararına itiraz eden TCDD Ankara’daki Koruma Kurulu’na giderek tescilli bozdurttu.

Konu hakkında PUSULA’ya açıklama yapan Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken, şöyle konuştu: “ Geçtiğimiz yıl Grand Otel’in arkasında yer alan demiryolu lojmanlarının korunması için tescillenmesi için Koruma Kuruluna başvurmuştuk. Başvuru gerekçelerimiz hatırlanacağı gibi buranın Gaziantep’in devlet eliyle yapılan ilk sosyal konutları olduğunu, ilk apartman örnekleri olduğunu, sonraki apartman yapılaşması içinde örnek teşkil ettiğiydi. Bunun dışında şehrin en yoğun en sıkışık bölgelerinden bir tanesinde peyzajıyla yeşil oranıyla çok özgün güzel ve korunması gereken değerlendirilmesi gereken bir alan olduğuydu. Başvurumuz hem kurul üyeleri hem Büyükşehir ve Şehitkâmil Belediyesinin desteğiyle kabul edildi. Belediyelere ve Koruma Kuruluna buradaki destekleri için tekrar teşekkür ediyoruz.12 tane lojman yapısı parsel bazında koruma altına alındı. fakat ne yazık ki demiryollarının bu karara itiraz ettiği ve Koruma Yüksek Kuruluna itiraz başvurusunda bulunduğunu öğrendik. Koruma Yüksek Kurulunun kararı bize tebliğ edilmedi. Tesadüfî bir şekilde Koruma Yüksek Kurulunun tescil kararını bozduğunu ve kaldırdığını öğrendik. Açıkçası Gazianteplilerin iradesiyle koruma altına alınan bu önemli lojmanların bu şekilde tescili bozulması kaldırılması bizleri üzdü. Bu yeri tekrar sahiplenmek için Gazianteplileri göreve davet ediyorum. Demiryollarının burada ticari rant amaçlı bir dönüşüm proje yapmasının önüne geçmemiz gerekiyor. Biz kararı tebliğ edilmesinden itibaren Koruma Kuruluna başvuruda bulunacağız. Davacı olacağız ve umuyoruz ki yargı bir kez daha son yıllarda açtığımız davalarda olduğu gibi kamu faydasına olan neyse onu göz önünde bulundurarak tescil kararını geri getirecek ve burayı koruma altına alacak.”

GAZİANTEP’TEKİ İLK ÖRNEK

TCDD lojmanlarının Gaziantep’te devlet eliyle yapılan ilk sosyal konutlar olduğunu söyleyen Girişken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geleneksel evlerden apartmanlaşmaya geçiş döneminin Gaziantep’teki ilk örnekleri arasında yer alan lojmanlar sonraki yıllarda gelişecek apartman mimarisi için belirleyici olmuş; yapım sistemi, plan tipi, malzeme kullanımı, bahçe düzeni ve peyzaj özellikleriyle yapıldığı dönemde büyük yenilikler getirmiştir. Lojman blokları arasında yer alan geniş bahçe mesafeleri, başarılı bir şekilde planlanan ortak yeşil alanlar günümüzde örneklerini sıklıkla gördüğümüz modern konut sitelerinin Gaziantep’teki öncüsünün Demiryolu Lojmanları olduğunu göstermektedir”

MEHMET TORUN

31 Eki 2018 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.