Türk iğne oyası dünya vitrininde

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen Uluslararası İpek Oya Festivali’nde sergilenen el emeği ve göz nuru eserler göz kamaştırdı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen Uluslararası İpek Oya Festivali’nde sergilenen el emeği ve göz nuru eserler göz kamaştırdı.

Büyükşehir Belediyesi, ana vatanı Türkiye olan iğne oyasının tutkunlarını buluşturdu. Kültür Sanat Dairesi Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Uluslararası İpek Oya Festivali', koleksiyonerler, akademisyenler ve sanat tarihçilerinin iştirakiyle Merinos Tekstil Sanayi Müzesi'nde başladı. Prof. Dr. Ayten Sürür'ün organize ettiği festivale Japonya ve Bulgaristan’dan 14 yabancı koleksiyoner katıldı. Yerli ve yabancıların kendi kültürlerinde ipek iğne oyasını anlattığı festivalde, konferansların yanı sıra tanıtım stantları yer alıyor. 27-30 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen festival kapsamında atölye çalışmaları Mudanya Mirzaoba ve İznik Müşküle köylerinde yapılacak.

Merinos Tekstil Sanayi Müzesi'ndeki festival, kültürel değerlerin yaşatılmasında önemli misyon üstlenen Bursa Olgunlaşma Enstitüsü'nün hazırladığı 'İğne oyalı kıyafetler defilesi' ile başladı. Birbirinden değerli elbiselerin sahnelendiği defile, izleyenleri büyüledi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, örf ve adetleri toplum olarak yaşatmak ve diriltmek zorunda olduklarını söyledi. Hazırlanan festivalle, ipeğin marifetli ellerde bambaşka bir sanata dönüşmesi hikayesi olan iğne oyasının tekrar gündeme getirildiği belirten Başkan Alinur Aktaş, Dünya’nın Türk danteli diye tanıdığı iğne oyalarının başta Japonya olmak üzere birçok ülke halkının gönlünde taht kurduğunu ifade etti. Festival için Japonya ve Bulgaristan'dan gelen konuklara teşekkür eden Başkan Aktaş, "İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda çok daha coşkulu ve daha fazla yabancı konuğun yer aldığı bir festival düzenleyeceğiz. Bursa'yı geliştirmek, refah seviyesini yükseltmek için sosyal ve kültürel faaliyetlere ağırlık vermeliyiz. Bursa gibi tarihi özellikleri ve derin tarihi olan şehrimizi daha fazla tanıtmalıyız. Yeni başlayan bu festivali büyüterek sürdürmeliyiz. Bursa'yı ön plana çıkaracak çalışmalara hep beraber imza atacağız. Bursa'yı her alanda farklı kılabilmek ve turizm şehrine dönüştürebilmek için bu tür organizasyonlara ihtiyacımız var. İpeğin şehri Bursa’da düzenlenen İğne Oyası Festivali hayırlı olsun" dedi.

Festivale önemli koleksiyonerler İbrahim Koca, İkumi Nonaka, Prof. Dr. Ayten Sürür, Şadiye Çetintaş, Nurdan Karhan, Ercan Topçu, Emine Semra Erkan'ın koleksiyonlarıyla katkı sunduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, serginin 27-30 Eylül tarihleri arasında Merinos Tekstil Sanayi Müzesi ve Müze Galeri Alanı’nda izlenime açık olacağını dile getirdi. Başkan Aktaş, Olgunlaşma Enstitüsü'ne ve festivale katkı sunan herkese teşekkür etti.

Serginin Küratörü Prof. Dr. Ayten Sürür, 2013 yılından bu yana Merinos Tekstil Sanayi Müzesi'nde tekstil tasarımı, moda tasarımı ve lif sanatları konularında yaklaşık 30 kadar sergi çalışması ve açılışı yapıldığını söyledi. Bursa'nın kültürüne sahip çıkan Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür eden Sürür, anavatanı Türkiye olan iğne oyasını yaşatmak, tanıtmak ve tanımak gerektiğini belirtti. Sürür, tüm katılımcılara, koleksiyonerlere, Bulgar ve Japon delegelere, atölye çalışmalarına katılanlara teşekkür etti.

İğne oyası koleksiyoneri Japon İkumi Nonaka ise, Türkçe yaptığı konuşmasında 26 senedir Türkiye'de yaşadığını, iğne oyasını ve Türk el sanatlarını çok sevdiğini dile getirdi. Kendilerine bu fırsatı veren Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür eden Nanoka, Türkiye'de iğne oyasıyla uğraşan ve yaşatan kadınlara da minnettar olduklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle festival kapsamında hazırlanan sergi ziyarete açıldı.

(MŞ)

27 Eyl 2018 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.