Yanığa ne iyi gelir?

Hepimizin gün içerisinde başına gelebileceği kazalardan bir tanesi de yanıklardır. Evde işte dışarda her yerde karşılaşabileceğimiz bir durumdur. Yanı...

Hepimizin gün içerisinde başına gelebileceği kazalardan bir tanesi de yanıklardır. Evde işte dışarda her yerde karşılaşabileceğimiz bir durumdur. Yanık yaralanmaları başımıza gelebilecek en tehlikeli kazalardan biridir.

Yanıklar vücudumuzda bulunan herhangi bir bölgenin ısı ile karşılaşması sonucunda zarar görmesi durumudur. Kimyasal olacağı gibi fiziksel yanıklar da oluşması muhtemel bir durumdur. Sürtünmeler sonucu meydana gelen yanıklar, haşlanma durumlarında oluşan yanıklar, elektrik yanıkları gibi yanıklar fiziksel yanıklar ismini alırlar.

Yanıkların tedavisinde uygulama yapılırken yanığın derecesi çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Yanıkları 1. Derece yanıklar, 2. Derece yanıklar ve 3. Derece yanıklar olarak gruplandırabiliriz. 1. Derece yanıklarda fazla hasar meydana gelmezken 2. Derece yanıklarda artık derinin alt tabakası da hasar görmeye başlar ve deri üzerinde su toplanması şeklinde kabarıklar görülür. 3. Derece yanıklar ise en tehlikeli yanıklardır. Bu tür yanıklarda artık ısı derinin alt tabakasında bulunan kas ve sinirlere de zarar vermeye başlar.

Yanığa ne iyi gelir?

Aslında her yanığın bir uzamana gösterilmesi gerekmektedir. Fakat bazı küçük yanıkların tedasi evde de gerçekleştirilebilir.

• Yanık oluşan bölgeye ilk olarak soğuk su tutularak daha sonra yanık kremleri kullanılabilir. Yanık bölgesine soğuk su uygulamak hasarlı bölgede daha fazla hücre kayıplarının önlenmesini sağlayacaktır. Daha sonra yanığa buz uygulaması yapabilirsiniz. Bu uygulama da hem ağrılarınızı alacaktır hem de hücre hasarlarını yine engelleyecektir. Yalnız dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da buzun yanık bölgesine direk temasından kaçınmanızdır.

• Yanık tedavilerinde en pratik uygulamalardan bir tanesi de yumurta akı sürmektedir. Yumurta akının içerisinde bulunan etken maddeler cildin kendini yenilemesini hızlandıracaktır. Uyguladığınız yumurta akı kurudukça siz üzerine bir katman daha sürerek uygulamaya devam ediniz. Birkaç sefer uygulamanız yeterli olacaktır. Ayrıca yanık izlerinin oluşumunda da yumurta akı oldukça etkili bir yöntemdir.

• Çiğ patatesin tahrişi önleyici ve yatıştırıcı etkileri bulunmaktadır. Bu etikilerinden dolayı oluşabilecek küçük çaplı yanıkların tedavisinde dilimlediğimiz patateslerlehasarlı bölgeye masaj yapabiliriz. Eğer uygulama sırasında masaj yapmak acı veriyorsa rendeleyerek ortaya çıkan patatesleri suyu ile beraber 15 dakika boyunca yanan bölge üzerine uygulayabiliriz.

• Aloe vera bitkisi de yanık tedavilerinde doku iyileşmesini hızlandırmaktadır. Aloe vera bitkisinden çıkaracağımız jeli direk olarak yanık bölgesine uygulayabiliriz. Diğer bir uygulamada ise içerisine bir çay kaşığı kadar zerdeçal karıştırılarak yanık bölgesine uygulamaktır.

• Yaraların dezenfekte edilerek tamiz kalmasını sağlamak için balı kullanabiliriz. Balın içeriğinde antibakteriye ve enfeksiyon önleyici maddeler bulunmaktadır. Böylece oluşabilecek yara izleri de azaltılmış olur. Gazlı bezin içerisine balı koyarak direk yanık üzerine uygulama yapabiliriz.

• Yanıklarda meydana gelen ısıların dışarı çekilmesini sağlayarak ağrının azalmasında etkili olan bir diğer yöntem de rahatlıkla bulabileceğimiz siyah çay poşetleridir. Çay poşetleri uygulanmadan önce soğutulmalıdır.

• Oluşabilecek su toplanmalarının önlenmesinde ve ağrının giderilmesinde soğan suyunu kullanabiliriz. İçeriğinde bulunan kükürt ve kertesin gibi maddeler sayesinde su toplama riski önlenmiş olur. Rendelediğimiz soğanlardan çıkaracağımız suyu özellikle yağdan yanmış yanıkların üzerine uygulayabiliriz.

11 Ara 2017 - 00:00 - Hayatın İçinden


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.