Çocuk fıtıkları

Opr. Dr. Nevzat UÇANER

SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi

Çocuk Cerrahisi Uzmanı

Yaşamın ilk aylarında sıkça görülen ve erken doğan bebeklerde görülme oranı daha yüksek olan çocuk fıtıkları, tanısı kolay konulabilecek rahatsızlıklardan biridir. Genellikle çok detaylı tetkik, tahlil ve radyolojik araştırmaya ihtiyaç duyulmayan fıtık tedavisinin ertelenmemesi gerekir. Tedavinin ertelenmesi önemli sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Fıtık çocuk yaş grubu (0-16) içinde en sık rastlanan sağlık sorunlardan biridir. Yüzyılı aşkın zamandan beri birçok ülkede fıtık ameliyatı yapılmaktadır. Cerrahi teknoloji ve anestezideki hızlı gelişmeler sonucu, günümüzde en sık yapılan ve en az risk taşıyan fıtık ameliyatları çocuk cerrahisinin önemli uğraş alanlarından biridir. Yaklaşık her 100 doğumdan 2 veya 3’ünde fıtık görülür. Erkek çocuklarda daha sık rastlanır (%90).

Ameliyat ertelenmemelidir

Kasık ve göbek fıtıkları arasındaki en önemli fark ameliyatın ne zaman yapılacağı konusudur. Göbek fıtıklarının büyük çoğunluğu bebeğin gelişme süreci içinde kendiliğinden kapanır ve cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmaz.

Göbek fıtıklarının ilk iki yaş içinde kendiliğinden iyileşme oranı yaklaşık yüzde 95’tir. İkinci yaşın sonunda kendiliğinden kapanmayan göbek fıtıkları ameliyat edilmektedir. Kasık fıtıkları için ise aynı şey söylenemez. Kasık fıtığı teşhisi konulur konulmaz, ameliyatın yapılması şarttır. Bu zorunluluk bütün yaş grupları için geçerlidir. Ameliyatın yapılabilmesi için herhangi bir yaşa kadar beklenmesi gerekmemektedir.

Ailevi eğilim fıtık olasılığını artırır

Çocuk cerrahisinde kabul edilen genel yaklaşıma göre doğumu takiben birinci aydan itibaren fıtık ameliyatının yapılması gerekir. Ameliyatı ertelemenin herhangi bir yararı olmaz.

Ameliyatı erteleme hayati tehlike doğuracak birçok probleme yol açabilecektir. Kasık fıtıkları her iki kasık tarafında olabileceği gibi sağ veya solda tek taraflı da görülebilir. Anne veya babada fıtık olması, çocukta fıtık görülme olasılığını artırır (ailevi eğilim).

Tanısı kolay konulur

Fıtığın tanısı kolay konulabilecek rahatsızlıklardan biridir. Tanıda çok detaylı tetkik, tahlil ve radyolojik araştırmaya genellikle ihtiyaç olmamaktadır. Ancak ameliyat mutlaka ameliyathane ve anestezi koşullarının yeterli olduğu merkezlerde yapılmalıdır. Hastanemiz servis, ameliyathane ve anestezi koşulları, çocuk ameliyatları için de çok yeterli durumdadır. Kuruluşundan bu yana, hastanemizde çocuk cerrahisinde önemli birçok ameliyat başarıyla gerçekleştirildi.

Çocuk fıtıkları yaşamın ilk aylarında daha sık görülür ve erken doğan bebeklerde bu oranın daha da yükselir. Özellikle yeni doğan ameliyatları için gerekli altyapı (yenidoğan ünitesi gibi) hastanemizde yüksek standartta ve bölgemiz hastaneleri içinde ilk sıradadır.

Acilen tedavi edilmelidir

Ailelerin fıtık ameliyatı yaptırma konusunda bazı çekinceleri olabilir. Anestezi korkusu ve çocuğun yaşının küçük olmasının bu çekinceleri arttırabilir.

Anne ve baba bazen ameliyata karar vermekte zorlanmaktadır. Fıtık ameliyatlarının yapılmaması halinde bunun çocuğa verebileceği zararlar (beslenme bozukluğu, gelişme geriliği, ağrı) ve hayati tehlikeye yol açabilecek, fıtık boğulması gibi ciddi sorunlar aileye anlatılmalı. Fıtık boğulmasına çok erken yaşlarda (1 yaş altı) rastlamaktayız. Fıtık boğulması bağırsaklarda dolanım bozukluğuna ve bağırsak tıkanıklarına yol açan ciddi bir sorundur. Acilen tedavi edilmesi şarttır.

Ameliyatın başarı oranı yüksektir

Fıtık ameliyatı olan çocuklar ameliyattan 5-6 saat sonra evine gönderilir. Ameliyat sonrası genellikle özel bir bakıma ihtiyaç olmaz. Uygun koşullarda yapıldığında, ameliyatın başarı oranı yüzde 100 dolayındadır. Fıtığın sebep olacağı sorunlar ve tehlikeler ailelere anlatılmalı, konuya yeterli duyarlılığı göstermeleri sağlanmalıdır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sağlık Köşesi - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.