Yaz aylarında beslenme

Gülen MAVİ CANLI

Beslenme ve Diyet Uzmanı

SANKO Üniversitesi Hastanesi

Yaşamın her döneminde olduğu gibi yaz döneminde de sağlıklı beslenme oldukça önemlidir. Yaz aylarının başlaması ile artan hava sıcaklıkları birtakım sağlık sorunlarını beraberinde getirir. O halde yaz döneminde hangi yiyeceklerden kaçınmalı, hangilerini bol bol tüketmeli, artan sıvı ihtiyacını nasıl karşılamalısınız. Beslenmenize dikkat ederek yaz sıcaklarıyla başa çıkabilirsiniz.

Yaz aylarında beslenmeye dikkat edilerek vücudun sıcağın yarattığı olumsuzluklardan korunabiliriz.

Sıvı kaybı artar

Havaların ısınmasıyla birlikte beslenme alışkanlıklarında da değişme görülmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışır.

Özellikle artan sıvı ihtiyacını karşılamak için su ve sıvı gıdaların tüketiminin arttırılması gerekir. Sıvı ve mineral kaybıyla, bayılma hissi, baş dönmesi, bulantı gibi sağlık problemleri görülebilmektedir. Özellikle yaz aylarında besin zehirlenmeleri ve ishal sık görülen hastalıklardandır.

Yaz sıcaklığından en çok çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp ve şeker hastalığı olan bireyler etkilenir. Yaz aylarında ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının önlenmesinde doğru beslenmenin çok önemidir ve bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi gerekir.

YAZ AYLARINA YÖNELİK SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

Vücudun sıvı ihtiyacının karşılamada en iyi içecek sudur. Bununla birlikte terleme ile kaybedilen elektrolitlerin yerine konulması açısından ayran, vitamin içeriği ve antioksidan özelliklerinden dolayı bekletilmeden içilen taze sıkılmış meyve suları da sıvı gereksiniminin karşılanması için tercih edilebilecek uygun içeceklerdir. Koyu çay, kahve ve asitli içecekler gibi kafein içeren içecekler ise sıvı ihtiyacını karşılamak için uygun değildir. Aşırı kafein tüketimi, vücuttan su kaybına neden olmaktadır.

Su tüketimi artırılmalı

Yaz aylarında egzersiz yaparken kış aylarına göre daha fazla sıvı kaybı yaşanmaktadır. Egzersiz başlamadan 15 dakika önce 1-2 bardak, egzersiz sırasında da her 10-15 dakikada bir sürekli olarak su içilmesi gerekir.

Kahvaltı yaz aylarında da günün en önemli öğünüdür. Kahvaltıda az yağlı peynirler, taze sebzeler, kafein içeren içecekler yerine de süt, taze sıkılmış meyve suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

Sebze ve meyve tüketilmeli

Sebze ve meyvelerin içerdiği vitamin ve mineraller, vücudun savunma sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Sebze ve meyveler içerdikleri posa açısından sindirim sisteminin çalışmasına ve vücuttan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcıdır.

Yazın ana öğünlerin sadece meyve ile geçiştirilmesi yanlıştır. Meyvenin ana öğün yerine, ara öğün olarak yenilmesi gerekmektedir. Örneğin sadece karpuz ile ana öğün geçiştirilmemelidir.

Posalı besinler tercih edilmeli

Kan şekerini yavaş yükseltici etkisi, tokluk hissinin oluşmasını sağlayarak ağırlık kontrolüne yardımcı olması, bağırsak çalışmasını düzenleyip kabızlığı önleyici ve kan yağları ile kan basıncı üzerine olumlu etkisi nedeniyle posadan zengin besinlerin tüketimine önem verilmesi gerekir.

Beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar veya yulaf ekmeği tercih ederek, öğünlerde pişmiş sebze ve salata yemeyi ihmal etmeyerek, kabuğu ile yenebilen meyveleri kabuklu tüketerek, kurubaklagillere (kuru fasulye, nohut, mercimek gibi) haftada en az 1-2 kez yer vererek posa alımınızı artırmaya özen gösterin.

Tatlı tüketiminden kaçının

Kızartmalar yerine ızgara, haşlama ve fırında pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerekir. Et seçiminizde bağışıklık sistemi için önemli olan omega-3 yağ asitlerinin zengin kaynağı balığı haftada 2 kez tüketmeye özen gösterin. Tatlı tüketiminden kaçının, yendiğinde ise tüketim sıklığına ve miktarına dikkat edin. Ağır tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları (dondurma, puding, sütlaç, komposto gibi) tercih edin.

Serinletici etkisi nedeniyle yaz aylarında vazgeçilmeyen besinlerden olan dondurma, besin değeri yüksek bir tatlıdır. Kilo denetimi açısından light olarak üretilen dondurmaların tercih edilmesi gerekir ancak tüketilen dondurma miktarı da önemlidir.

Temizlik önemli

Daha güvenli besin hazırlamak için besinlerin temizliğine, çiğ ve pişmiş olanların birbirinden ayrı tutulmasına, özellikle et ve et ürünlerinin iyice pişirilmesine ve güvenli sıcaklık aralığında uygun süre muhafaza edilmesine, güvenli su ve hammadde kullanılmasına dikkat edilmelidir.

Fiziksel aktiviteye dikkat

Özellikle yaz döneminde yapılan fiziksel aktivitenin türüne ve zamanına, aşırı terlemeye bağlı sıvı ve elektrolit kaybına karşı dikkatli olunması gerekir. Doktorunuz tarafından uygun görülen fiziksel aktiviteyi düzenli olarak yapmaya özen gösterin.s

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sağlık Köşesi - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.