Büyük Şirketler Nasıl Daha Az Vergi Ödüyor?

Büyük Şirketler Nasıl Daha Az Vergi Ödüyor?

Google, 2017'de 23 milyar doları vergi cenneti Bermuda'ya kaydırdı

Firma, yabancı vergi faturasını azaltan “double Irish, Dutch sandwich ” olarak bilinen hamle Hollandalı kabuk şirketini kullandı. Hollanda, ticaret odasına sunulan belgelere göre, yabancı vergi faturasını düşürmesine izin veren bir düzenlemenin parçası olarak 2017 yılında 19.9 milyar Euro'luk (22.7 milyar dolar) bir Hollandalı kabuk şirketi aracılığıyla Bermuda'ya taşındı.21 Aralık'ta yapılan belgelerde, Google Netherlands Holdings BV'den aktarılan tutarın 2016'dakinden 4 milyar avro daha fazla olduğu görülüyor.

Google “Tüm vergileri öderiz ve dünyada faaliyet gösterdiğimiz her ülkedeki vergi yasalarına uyarız. Diğer çokuluslu şirketler gibi Google da, gelir vergisinin büyük çoğunluğunu kendi ülkesinde öder ve son 10 yılda% 26'lık küresel bir efektif vergi oranı ödedik. ”dedi.

On yıldan fazla bir süredir, düzenleme Google’ın sahibi Alfabe’nin, ABD dışındaki karlarındaki tek haneli rakamlarda, yurtdışı pazarlarındaki ortalama vergi oranının yaklaşık dörtte biri kadar etkili bir vergi oranının keyfini çıkarmasını sağlamıştır.

Hollanda'daki bağlı ortaklık, geliri ABD dışından kazanılan telif haklarından, şirketlerin gelir vergisi ödemeyen Bermuda merkezli bir bağlı kuruluş olan Google Ireland Holdings'e kaydırmak için kullanılır.

“Çifte İrlandalı, Hollandalı sandviç” olarak bilinen vergi stratejisi yasaldır ve Google’ın ABD’nin gelir vergilerini veya Avrupa’nın yurtdışı kârlarının büyük kısmını temsil eden fonlara stopaj tetiklemesini engellemesini sağlar.

Ancak, Avrupa Birliği ve ABD’nin baskısı altında, 2014’te İrlanda, Google’ın 2020’deki vergi avantajlarına son verecek şekilde düzenlemeyi iptal etmeye karar verdi.

Google Netherlands Holdings BV, 2017'de Hollanda'da, 13,6 milyon avroluk brüt kar ile 3,4 milyon avro vergi ödedi.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Serdar Göçmen - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.