Kalp yetmezliği

Yrd. Doç. Dr. Fikret Besnili

Kalp yetmezliği, kalbin kan pompalama gücünün yetersiz olduğu ciddi bir hastalıktır. Vücuda yeterli kan akımı olmaz, akım bozulduğu için kalbe dönemeyen kan vücutta toplanır.

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı ve SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fikret Besnili, pompalama yetersizliğinin kalbin kendi damarlarına ait hastalıklar, kalp kası hastalıkları, kalp kapakçık hastalıkları, tansiyon yüksekliği ve alkole bağlı olarak ortaya çıktığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Besnili, hastaların egzersiz, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, yaşam tarzı değişiklikleri ve düzenli ilaç kullanımını öğrenerek kalp yetmezliği ile mücadele edebileceğine vurgu yaptı.

Belirtiler

Yrd. Doç. Dr. Besnili, kalp yetmezliği olan hastalarda görülen belirtileri şöyle sıraladı:

“- Ayak bileklerinde şişme (Hasta yatalaksa şişme, sırtın alt kısımlarında görülür) .

- En basit bir bedensel zorlanmada bile solunumun hızlanması ve hatta soluk soluğa kalma.

- Kesik kesik nefes alma (Genellikle çaba ile ve sırtüstü yatınca).

- Halsizlik, iştahsızlık,

- Göğüs ağrıları.

- Kilo değişiklikleri.

- Nezle gibi hafif hastalıklara bile dirençsizlik.

- Mavimsi dudaklar”.

Tanı

Merdiven çıkarken ve egzersiz halindeyken nefes darlığı görüldüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Besnili, “İleri dönemlerde yüksek yastıkta yatma zorunluluğu ve geceleri nefes darlığı görülür. Halsizlik ve nefes darlığı hissedince doktora başvurmak gerekir” dedi.

Tanı koymak için Ejeksiyon fraksiyonu EF (kalbin her kasılmada ne kadar kan alıp pompaladığının ölçülmesi sonucu elde edilen değer) ve oksijen tüketimi testleri (kalp ve akciğerlerin vücuda oksijen sağlamak için nasıl çalıştığını belirleyen testler) yapıldığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Besnili, “Kalp yetmezliğinin anahtar belirtilerinden birisi ‘Efor kapasitesi’ azalmasıdır. Bunu anlayabilmek için kalp-akciğer egzersiz testleri yapılır. Bu testler kalbin, akciğerlerin, kan damarlarının ve kasların çalışmaları hakkında bilgi verir” diye konuştu.

Organik gerçekler

“Kalp kapakçığı bozukluğunda kanın bir bölümü, kalp içindeki normal yollardan geçmeden, işlevsiz bir biçimde bir o yana bir bu yana gider gelir” diyen Yrd. Doç. Dr. Besnili, şöyle devam etti:

“Bu yüzden kalp, her atımda gerekli miktarda kanı vücuda pompalayamaz. Bir kalp kası enfarktüsü geçirmiş olan kalplerde ve yaşlı kalplerde de durum böyledir. Duvarları inceldiği, yani gücü azaldığı için, yaşlı kalp, eskiden olduğu gibi güçlü kasılamaz. Yaşlılık yüzünden akciğerler de güçlerinin bir bölümünü yitirirler ve eskiden olduğu gibi derin soluk alamadıklarından, akciğere giren az havadan dolayı yeterince oksijeni alamazlar. Bu durumda, vücutta dolaşan yetersiz miktarda kan, ayrıca oksijen içeriği bakımından da yetersizleşir. İşte bu durum, dudakların mavileşmesinden ve solunum bozukluklarından anlaşılabilir.”

Kalbin atardamarlar yoluyla kanı en son hücreye kadar pompalayabildiğini ancak bu kanın tümünü toplardamarlar yoluyla geriye emebilecek güce artık sahip olamayacağını anlatan Yrd. Doç. Dr. Besnili, “Ayak ve bacaklardaki şişlikler işte bu yüzden oluşur. Gece boyunca yatay durumda olduğumuz için fazla güç harcaması gerekmeyen kalp, geri dönüşü zaten kolaylaşmış olan kanın tümünü geri emebilir. Böylece, ayak ve bacaklardaki şişlikler sabahları pek görülmez” ifadelerini kullandı.

Psikolojik gerçekler

Bir kalp enfarktüsünün oluşmasında bazı psikolojik etkenlerin rolü olabileceğini ancak kalp kapakçığı bozukluğunda ve yaşlanan kalpte ortaya çıkan sorunlarda bu tür etkenlerin hiçbir rolü olmadığını bildiren Yrd. Doç. Dr. Besnili, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama yine de atlatılmış kalp hastalıklarından, sanki kalp birden duracakmış hissini veren korkular oluşabilir. Bu korkuları haklı kılacak bir gerekçe yoktur. Kalp kapakçığında problem olanların büyük çoğunluğu, eğer kalpleri sağlam olursa ulaşacakları yaşa yine de ulaşırlar. Yaşlı kalpler için de aynı durum söz konusudur. Önemli olan bedensel zorlamalarla kalbi yormamak, üstesinden gelemeyeceği performansı ondan beklememektir.”

Tedavi

Tüm kalp hastalıklarının mutlaka bir uzman hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğine dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Besnili, “Kalp bedenimizin en önemli organıdır. Kalp görevlerinin bir bölümünü eskisi gibi yerine getiremiyorsa hayatımız hızla tehlikeye girebilir. Doktorunuzun düzenlediği ilaç tedavisi ile beraber aşağıda özetlenen yaşam tarzı düzenlemeleri hastalıkla mücadelede son derece önemlidir” uyarısını yaptı.

Egzersiz

Kalp yetmezliği olan hastaların istirahat etmeleri gerekir. Ancak devamlı istirahat etme halinde diğer kaslarda olduğu gibi kalp kasında da kondisyon kaybı olur. Bu gibi durumlarda doktorunuzun önerdiği egzersiz programı ile beraber, sistemli olarak karnı şişirerek derin soluk alındığında vücudumuza daha çok oksijen girer. Bu yolla dolaşım sisteminin yükünü de azaltmış olursunuz.

Diyet ve fazla kilolar

Kalp yetmezliği olan hastaların yeme alışkanlıklarına ve kilosuna dikkat etmesi gerekir. Tuz alımını kısıtlama, alkolü bırakma, kilo takibi ve ideal kiloda kalma önerilir. Fazla kilosu olan kişilerin kalbi, kilosu normal olan sağlıklı bir kişiye göre daha fazla yük altında kalır. Daha az ve daha hafif yiyerek veya bir beslenme uzmanının tavsiyelerini uygulayarak fazla kilolardan kurtulmak gerekir.

Yeterli beden sıcaklığı

Beden sıcaklığının korunması gerektir. Deriyi, elleri ve ayakları soğuktan korumak için de kan gereklidir. Sıkı giyinerek üşümemeye çalışın ki, kalp ayrıca ısıtıcı olarak da kan göndermeye çabalamasın. Soğuk havalarda yatağınıza alacağınız sıcak bir termofor da kalbinizi rahatlatır.

Nikotin

Sigara ve benzeri tütün mamulleri kullanımı mutlaka bırakılmalı.

EECP

EECP’nin son dönemlerde kalp yetmezliği tedavisinde yüz güldüren sonuçlar alınan tedavi yöntemi olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Besnili, bu yöntem hakkında şöyle konuştu:

“Güçlendirilmiş Eksternal Kontrpulsasyon (Enhanced External Counterpulsation). Eksternal kelimesi; girişim veya cerrahi gerektirmeden uygulanmasından ötürü gelmektedir. Kontrpulsasayon; kalp atımları sırasında oluşur. Kalp gevşeme fazında iken sistem pompalama işi yaparken, kasılma fazında ise kalbe giden kanın yeniden bacaklara dönmesini ve kalp yükünü azaltarak basıncın düşmesini sağlar.”

İntrakardiak Defibrilatör (ICD)

“EF yüzde 35’ten az olan hastalarda oluşan ventriküler taşikardiler önemlidir” diyen Yrd. Doç. Dr. Besnili, kalp yetmezliğini tedavi ederken HYPERLINK "http://www.ato.org.tr/konuk/austun/KY/aritmi.html" aritmilerin de önlenmesine dikkati çekti ve kalbin pompalama gücünü azaltarak aritmilerin artmasına neden olan antiaritmik ilaçlar yerine HYPERLINK "http://www.ato.org.tr/konuk/austun/KY/icd.htm" ICD uygulanmasını önerdi.

Cerrahi

Kalp yetmezliğine neden olan kalp hastalığına göre cerrahi tedavi düşünülebileceğine işaret eden Yrd. Doç. Dr. Besnili, bu hastalıklar hakkında şu bilgiyi verdi:

- HYPERLINK "http://www.ato.org.tr/konuk/austun/KY/koronercerrahi.html" Koroner arter hastalıklarına yönelik girişimler: Koroner arter hastalığına bağlı kalp yetmezliği hastalarında yapılır.

-Kapakçık Değiştirilmesi: Kapakçık bozukluğuna bağlı kalp yetmezliği varsa uygulanır.

-Ventrikülektomi (Sol ventrikülün hacmini azaltıcı ameliyat): Sol ventrikül anevrizması olan hastalarda dilate kalp kası bölümünün alınması yerleşik bir tedavidir. Kardiyomyopatilerde de son evreye gelmiş hastalarda düşünülür. Transplantasyon gereken, ancak verici kalp bulunamayan vakalarda veya kalp transplantasyonu yapılamayan hastalarda uygulanır.

-Kardiyomyoplasti: Kalp yetmezliğinde, sınırlı ve seçici davranmak koşuluyla kullanılabilen bir cerrahi tekniktir. Sırt kasının (latissimus dorsi), kalp karıncıkları çevresine sarılması ile kalbin pompalama gücü artırılmaya çalışılır. Başka bir cerrahi tedavi yolu varsa bu ameliyat yapılmaz.

-Kalp Transplantasyonu (Kalp Nakli): Genellikle kardiyomiyopatilerde düşünülür”.

Önlem alarak sağlıklı kalın

Yeterince uyumaya özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Besnili, “Kendinizi zorlamayın. Gün boyunca arada bir uzanarak dinlenin ve size uygun bir yöntemle gevşemeye çalışın” önerisinde bulundu.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sağlık Köşesi - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.