KOBİ'LER MAKİNA ALIMI İÇİN FAİZSİZ KREDİ NASIL KULLANABİLİR?

Dünya Gazetesinde çıkan bir habere göre yerli makine üreticilerini teşvik ederken yeni yatırımları da ateşleyecek destek hayata geçiyor. Dövizdeki oynaklık, faiz oranlarının yüksekliği gibi nedenlerle yatırımlarını erteleyen KOBİ’lere destek KOSGEB’den geldi. KOSGEB yatırım yapmayı planlayanlar için yerli makine almaları şartıyla 6 ayı ödemesiz36 ay vadeli300 bin TL’ye kadar faizsiz kredi desteği sunacak.

Destekle birlikte kapasite artışına gitmeyi planlayan KOBİ’ler hareketlenecek, yerli makine üreticileri de kapasitelerini artıracaktır.

Bu destekle birlikte yıllık 25 milyar doları bulan makine ithalatı da azalacaktır. Türkiye’de makine sektörü incelendiğinde düşük teknoloji yoğunluklu ürünlerde pazarda yoğunlukla yerli malı kullanılırken, yüksek teknolojili makinelerin tamamına yakını ise ithaldır.

KOSGEB, imalat sanayiinin makine ihtiyacını karşılamak için faizsiz kredi programı başlatıyor. Programın şartı ise makinenin yerli olması. Programın bugün açıklanması bekleniyor.

KOSGEB, verdiği desteklerde son dönemde yerliliği artırıcı önlemler alacağını duyurmuştu. Bu kapsamda hazırlanan makine desteğinde de yerli makine alımı şartı getirildi. Faiz desteği verilecek yeni programda, işletmeler alacakları makineler için kullanacakları kredinin faizi için destek kullanacak. Bu destek 300 bin TL’ye kadar olabilecek İşletmeler Kredi Garanti Fonu desteği de alabilecek. Programda hacmin 100 milyon TL olduğu kaydedildi. Program kapsamındaki başvurular haziran ayı içinde alınmaya başlanacaktır.

Yerli makineler için sürekli hale getirilmiş teşvik sistemi piyasalar için daha önemlidir. Türkiye’de yerli makineci için sürekli teşvik uygulanması gerekir. Şu an gerek piyasalardaki durum, gerekse seçim süreci nedeniyle firmalar yatırım yapmaktan kaçınmaktadır. Bu bakımdan, yatırımlar yıl sonuna doğru gerçekleşebilir. Bu nedenle kısa süreli destekler yerine uzun süreli destekler şarttır. Bir de desteklerden sadece denk gelenler yararlanmamalıdır. Zira, yatırım bir anda yapılmamakta, planlamanın yapılması zorunlu bulunmaktadır. Geçen yıl da destek çıktı, ancak bir ay sürdü. Bu süre içinde makine üreticileri yerli malı belgesi almakla uğraştılar.

Diğer taraftan, ithal makineciler malı gümrükten çekerken KDV’nin tamamını ödemedikleri için avantajlı duruma geçmektedir. Buna karşın, yerli makineciler aldıkları her parçada KDV ödemekte, bu KDV’ler de iade olarak talep edilmektedir.

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ araştırmasını açıkladığı basın toplantısında 2017’nin ikinci yarısından itibaren iç ve dış talepteki canlılığının sonucu olarak kapasiteler %80’lere çıkmıştır. Bu nedenle yeni yatırım ihtiyacı da en üst seviyede bulunmaktadır. Kapasite kullanım oranlarının azami seviyelere yaklaşmış olması, sanayide yeni kapasite yatırımları için ümit vermektedir. Sanayicinin yatırım şevkinin en üst düzeye geldiği bu dönemde yapılması gereken, doğru finansman kaynakları oluşturmak ve teşvikleri farklılaştırmaktır.

Krediye ilişkin bazı bilgiler şöyledir:

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Zekeriya Aslan - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.