KORONAVİRÜSÜN GÖZ SAĞLIĞINA ETKİSİ

Doç. Dr. Pelin Özyol,

SANKO Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı

Dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan yeni tip koronavirüs, gözden de bulaşabiliyor. Gözden bulaşmasını engellemek için ellerin temizliği sağlanmadan ağız ve burnun yanı sıra, göze olan temasın da engellenmesi büyük önem taşımaktadır.

Yeni tip koronavirüs (COVID – 19) sıklıkla ağız, burun ve göz yüzeyini kaplayan zar yapısındaki mukozalara temas yoluyla bulaşmaktadır.

Dünya genelini etkileyen koronovirüs, hızlı bulaşma oranı ve hastalık seyri sırasında önemli komplikasyonlara yol açması nedeniyle toplum sağlığını önemli ölçüde etkilemektedir.

Hijyen büyük önem taşıyor

Virüs en sık ağız, burun ve göz yüzeyini kaplayan zar yapısındaki mukozalara temas yoluyla bulaşmaktadır. Koronavirüsün göz tutulumu sadece göze bulaşla değil, ağız veya burun yoluyla alınan virüsün oluşturduğu göz enfeksiyonu şeklinde de ortaya çıkmaktadır.

Koronavirüs ile temas sonrasında gözlerde kızarıklık, şişlik, akıntı, çapaklanma gibi belirtiler ile konjonktivit tablosu gelişebilmektedir. Aslında bu zamana kadar bildirilen çalışmalarda koronavirüs bulaşı olan kişilerde konjonktivit gelişim oranı düşük bulunmuştur. Ancak korunma ilk basamak önlem olduğundan ellerin temizliği sağlanmadan ağız ve burnun yanı sıra, göze olan temasın da engellenmesi büyük önem taşımaktadır.

Lens kullanımına dikkat

Gözde konjonktivit (göz akını örten şeffaf dokunun ve göz kapaklarının içinin iltihaplanması) gelişmesi halinde şu an uygulanabilecek bir antiviral ilaç bulunmamaktadır. Ancak koronavirüsün kloridli dezenfektanlar ile zararsız hale geldiği bilindiğinden göz için hazır formda bulunan yüzde 0,2 hipokloröz asit (HOCl) solüsyonları ile göz kapakları ve kirpik temizliği uygulanabilir.

Kontakt lens kullanımı göze temas oranını artırdığı için salgın süresince mümkünse gözlük kullanılması önerilmektedir. Eğer kontakt lens kullanımı gerekiyorsa günlük kullan-at lensler tercih edilmelidir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sağlık Köşesi - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.