OTO ALIM SATIMCI TARAFINDAN GİDER PUSULASI İLE ALINAN İKİNCİ EL OTOMOBİLDE KDV ORANI YÜZDE KAÇTIR?

26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (III/C-2.4.) bölümünden sonra gelmek üzere. “İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticaretiyle İştigal Eden Mükelleflerin Binek Otomobil Alımlarında KDV İndirimi” bölümü eklenmiştir.

Eklenen bölüm ile oto alım satımı işi ile uğraşan mükelleflerin, binek otomobil alım ve satımlarıyla ilgili KDV oranı konusunda aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır:

A-Oto Alım Satımcı Tarafından Fatura İle Alınan İkinci El Otomobilde KDV Oranı Yüzde Kaçtır?

22/03/2019 tarihli ve 30722 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 21/3/2019 tarihli ve 845 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce %18 KDV oranı uygulanarak satın alınan binek otomobillerinin tesliminde KDV oranının %18 olarak uygulanmasına karar verilmiştir.

Buna göre, söz konusu Kararın yürürlüğe girdiği 22/03/2019 tarihinden itibaren ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce;

- %1 KDV oranı uygulanarak satın alınan binek otomobillerinin tesliminde %1,

- %18 KDV oranı uygulanarak satın alınan binek otomobillerinin tesliminde %18

KDV oranı uygulanacaktır. KDV oranları, aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

B-Oto Alım Satımcı Tarafından Gider Pusulası İle Alınan İkinci El Otomobilde KDV Oranı Yüzde Kaçtır?

Oto alım satımcısı tarafından Gider Pusulası ile alınan ikinci il binek otomobil alışında herhangi bir KDV ödenmediğinden, bu otomobil satışlarında, oto alım satım işiyle uğraşmayan işletmelerin aktifinde kayıtlı “Kullanılmış Binek Otomobiller” için öngörülen KDV oranının, diğer bir ifade ile %1 KDV oranının uygulanması gerekir. Kaldı ki, vergi hukukunun temel ilkelerinden birisi “Aynı İşlemlere Aynı Vergi Oranı” uygulanmasıdır.

Özetle, Oto alım satımcısı tarafından Gider Pusulası ile alınan ikinci il binek otomobil satışında uygulanacak KDV oranı şöyledir:

C-Oto Alım Satımcı Tarafından Fatura İle Alınan İkinci El Otomobilde KDV İndirimi Yapılabilir mi?

1-22/03/2019 Tarihinden Sonra Alım-Satıma Konu Olan İkinci El Binek Otomobillerde KDV İndirimi:

13/02/2018 tarihli ve 30331 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” kapsamında ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden mükellefler tarafından alım-satıma konu edilen binek otomobillerinin alış belgelerinde gösterilen KDV’nin indirim konusu yapılması 22/03/2019 tarihi itibarıyla uygun görülmüştür.

Buna göre, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden mükellefler, 22/03/2019 tarihinden sonra alım-satıma konu etmek üzere satın aldıkları binek otomobillerinin alış belgelerinde gösterilen KDV’yi indirebilirler.

2-22/03/2019 Tarihinden Önce Alınan, Ancak 22/03/2019 Tarihinde Henüz Satılmayan İkinci El Binek Otomobillerde KDV İndirimi:

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden mükelleflerce 22/03/2019 tarihinden önce alım-satıma konu etmek üzere satın alınan, ancak 22/3/2019 tarihi itibarıyla henüz satılmamış olup, ticari mal stoklarında bulunan binek otomobillerinin alış belgelerinde gösterilen ve daha önce indirim konusu yapılamayan KDV tutarlarının, bu araçların teslim edildiği döneme ilişkin KDV beyannamesinde indirim konusu yapılması uygun görülmüştür. Ancak, söz konusu binek otomobillerin daha önce maliyetine dahil edilen KDV tutarlarına ilişkin kayıtların düzeltilmesi gerektiği tabiidir.

3- Oto Alım Satımcı Tarafından Alım Satım Amacıyla Alınmayan İkinci El Binek Otomobillerde KDV İndirimi:

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden mükelleflerin alım-satım amacı dışında satın aldıkları ve işletmede kullandıkları binek otomobillerinin alış belgelerinde gösterilen KDV indirim konusu yapılamaz.

D- Kimler Oto Alım Satımcı Sayılır?

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal edenler, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârlardır.

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal etmekle birlikte henüz yetki belgesi almamış olanlar, anılan Yönetmeliğe göre yetki belgesi alınması için verilen süre ile sınırlı olmak üzere yetki belgesi olmaksızın, bu kapsamda işlem yapabilirler.

Kaynakça:

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Zekeriya Aslan - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.