PAPUA YENİ GİNE BİZİ KISKANIYOR

Ekonomi, yeni bir yıla ilham verici bir biçimde başladı. Fakat Ocak ayında imalat PMI daralmaya devam etti. Bununla birlikte yeni siparişler, üretim ve istihdam da daralmaya devam etti. Dahası, hem tüketici ümitleri hem de iş dünyasının hissiyatı aynı ay içerisinde belirgin bir şekilde karamsar bir düşüş izledi. Bu durum, 4. çeyrekte olası bir zayıf toparlanmanın ardından, tüketici harcamalarının Ekim ve Kasım aylarında perakende satışlardaki keskin daralmalarla kanıtlandığı gibi yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranları nedeniyle acı çekmeye devam etti. Daha olumlu bir şekilde, özel sektör kredisinde düşüşün hızı Aralık ayında azalırken, dış sektör yakın zamanda Kasım ayındaki ardışık dördüncü cari hesap fazlasıyla yansıtıldığı gibi, zayıf lira ve yumuşak iç talebin desteklediği belirgin bir geri dönüş gördü. Ocak ayında, Merkez Bankası, Mart ayındaki yerel seçimler öncesinde hükümet kasasını artıracak olan temettü ödemesini ileriye götüreceğini açıkladı. Fakat onda da yine zayıf bir süreç izledi.

Ekonomi, özel tüketim ve sabit yatırımları kısıtlayan ve kısıtlayıcı finansal şartlarla önümüzdeki aylarda kendisini kırılgan kalmaya ayarladı. Bununla birlikte, dış sektör destek sağlayacak ve düşük enflasyon Merkez Bankası odasına faiz oranlarını düşürdüğü için H2'de yavaş yavaş toplanması gerekiyordu. Para oynaklığı ve yenilenen jeopolitik gerginliklerin olasılığı önemli olumsuz riskler doğurmaya devam etti. Ekonominin 2019'da yüzde 0,2 oranında küçülmesini beklerken, geçen ayın tahminine göre yüzde 0,2 puan geriledi ve 2020'de yüzde 3,1 oranında büyümesi bekleniyor.

Görünen o ki aşağıdaki verilere dayanarak işimiz yine papatya falına kaldı!

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Serdar Göçmen - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.