SABİT KUR DALGALI FAİZ POLİTİKASI İLE DOLAR NASIL DÜŞÜRÜLEBİLİR?

Döviz piyasalarındaki ani ve

yüksek hareket ve oynaklıklardan dolayı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ( HYPERLINK “http:// www.bloomberght.com/ekonomik- veriler-ve-gundem/merkez-bankasi- verileri” \t “_blank” TCMB), Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranını 23.05.2018 tarihinde %13.5’den %16.5’ye yükseltmiş, faiz artırımına rağmen kurlar geri çekilmenin ardından tekrar yükselişe geçmiş bulunmaktadır.

Merkez Bankası Gecelik Faiz Oranlarını değiştirilmeyerek Marjinal Fonlama Oranını %9,25, Merkez Bankası Borçlanma Faiz Oranını %7,25 düzeyinde sabit tutmuştur. Ekonomilerde döviz Kuru rejimi ile ilgili olarak uygulanan dört çeşit para politikası vardır:

EMBED Excel.Sheet.8

Serbest piyasa ekonomilerinde en fazla uygulanan politikalar, Dalgalı Kur - Sabit Faiz, Dalgalı Kur – Dalgalı Faiz ile Sabit Kur – Dalgalı Faiz politikaları uygulanmaktadır. Ülkemizde “Dalgalı Kur - Sabit Faiz” politikası uygulanmaktadır.

Dalgalı kur politikasında kurlar serbest piyasada belirlenir. Kurlar hiç kimsenin onayını beklemeden piyasadaki arz ve talebe göre sürekli değişim gösterir. Burada merkez bankasının kurla ilgili bir karar alması gerekmez. Bazı ülkelerde dalgalı kur rejimi müdahalesiz uygulanır. Yani kurun belirlenmesine merkez bankası karışmaz ve olayı tümüyle piyasa güçlerine bırakır. Bazı ülkelerde ise dalgalı kur rejimi müdahaleli olarak uygulanır. Yani Merkez bankası kurun belirlenmesini piyasaya bırakmış olsa da arada bir girip piyasadan döviz alarak ya da döviz satarak piyasada kurun oluşumuna müdahale eder.

Her iki tip dalgalı kur rejiminde de merkez Bankaları, kurlarda ortaya çıkan oynaklıklara belirli ölçülerde müdahale ederler. Kurlarda meydana gelen değişiklikler “Değer Kaybı” veya “Değer Kazancı”olarak tanımlanır.

Merkez Bankası’nın, dalgalı kur rejiminin yanında bir de dalgalı faiz politikası uygulamasının bazı avantajları var. Bunların başında piyasaya uyum sağlamak, değişen koşullarda hemen bu koşullara göre faizi ayarlamak gibi üstünlükler sayılabilir.

Sabit kur rejiminde ise merkez bankası yerli paranın çeşitli yabancı paralara karşısında kurunu belirler ve ilan eder. Bu kurlar, merkez bankası bunları değiştirinceye kadar bu şekilde devam eder. Eğer ekonomide yaşanan çeşitli gelişmeler sonucunda yerli paranın dış değerin düşürmek gerekirse o zaman merkez bankası yeni ve daha yüksek bir kur belirleyip ilan eder. Buna devalüasyon denir. Sabit Kur rejiminin yanında dalgalı faiz politikası uygulandığı durumlarda piyasa koşullarına göre faizler oluşur ve kur artışlarına engel olunur.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Zekeriya Aslan - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.