Sirklere gitmeyelim lütfen

Edison’un Önerisiyle 6600 Volt Elektrik Verilerek İdam Edilen Fil Topsy

İnsanlığımızı yüzyıllar önce kaybettiğimizi gösteren bu acı olayda hayvanları acımasız şekilde öldürebildiğimize tanık oluyoruz. Onlara hiçbir hak tanımıyor sanki bizlerin malıymış gibi kullanıyor, iş yargı kısmına gelince de sanki bizden biriymişler gibi yargılayıp en ağır cezayı veriyoruz.

Fil Topsy 1885 yılında sirk çılgınlığının en ünlü kölesi olarak Forepaugh sirki tarafından Asya’dan Amerika Birleşik Devletlerine getirildi

1885’den 1900 yılına kadar izleyicileri eğlendiren Topsy artık acı çektiği halde bunu dışa vuramayan, sistemin kölesi olmuş bir objeden farksızdı.

Artık bu durum canına tak etmiş olmalı ki son 3 yılda bakıcılarıyla anlaşamamış. Nasıl anlaşsın? Sarhoş ve üzerinde sigara söndüren bakıcıları vardı.

Üç tonluk bünyesinin kendisine verdiği yetkiye dayanan Topsy 3 yılda 3 bakıcısını öldürerek artık buna katlanamayacağını gösteriyordu.

Sirk bu ölümlerin ardından Topsy’i Coney Adası’na sevk ederek sanki filin hakları varmış gibi mahkemeye sevk etti.

Mahkeme ise hiç beklemeden Topsy’i ölüm cezasına çarptırdı. Topsy’nin itiraz edecek ya da kendini savunacak bir hakkı ya da durumu yoktu.

Hayvanseverler bu karara karşı çıksa da filin asılması durumuna karşı çıkıldı. Topsy idam edilecekti ama nasıl olacağı konusunda büyük tartışmalar yaşanıyordu.

Tam o sırada 20. yüzyılın ‘muciti’ bilinen Thomas Edison bu durumu fırsat bilerek file elektrik verilmesini önerdi.

Topsy 4 Ocak 1903’de Edison’un alternatif akımı eleştiren bir reklamının maşası olarak bir AC kaynağından 6600 volt elektrik verilerek idam edildi.

aylakkarga-elefante

Edison DC elektrik akımını destekliyordu. O yıllarda rakibi olan Tesla’nın Alternatif Akımı savunmasını fırsat bilerek bu akımın ne kadar zararlı olduğunu göstermek adına Topsy’e AC elektrik verilmesini önerdi. Ve bu öneri de kabul eidldi. Kısaca Topsy, Edison’un rekabet ve reklam hırsının kurbanı oldu.

1500 kişinin önünde elektrik verilerek öldürülen Topsy, bize insanlığımızdan ne denli utanmamız gerektiğini kanıtlarken reklamı uğruna insanlığını köşeye bırakan Edison’un karanlık yüzünü de bizlere gösterdi.

Aradan 114 yıl geçmesine rağmen hala hayvanlar sirklerde ve hayvanat bahçelerinde tutsak edilerek zulüm görüyor. Tek amaç ise içinde insanlık kalmayan bizleri eğlendirmek…

Edison mucit olmuşsun fakat adam olamamışsın

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Barış Kaya - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.