Suriye'de TSK'nın kontrolünde olan bölgelerdeki uluslararası STK'ların rolü

Suriye savası başladığında Gaziantep e ilk gelen uluslararası STK’lar oldu.

Normal yollar ile bölgemizde faaliyet gösteremeyen uluslararası güçler STK'lar adı ile çok yüksek mali ve teknik kapasite ile bölgemize geldi. Üstelik projelerinde paydaş olarak kamu kurumlarını da yanına alarak her tür enformasyona da sahip olabildiler. Bu kuruluşlar ESAD rejiminde STK nedir bilmeyen Suriyelilere dernekler (260) kurdurarak onları ayrıca eğitti. Yerel de ki STK’lar Suriyelilere nasıl insanı yardım ulaştırabiliriz derdine düşmüşken, uluslararası STK'lar Suriye’nin savaş ve sonrası yapılandırma faaliyetlerine başlamıştı bile.

Nisan 2011 acık kapı politikası ile Gaziantep’e gelmeye başlayan Suriyeliler için 2016 da AFAD başkanlığında Kamu-STK'lar ile diyalog ortamı oluşturulmuş toplantılar düzenlenmişti. Bu toplantılarda Suriyeliler için çalışan yerelde ki STK sayısı bir elin 5 parmağı geçmez iken uluslararası güçlerin STK sayısı 70 i buluyordu.

Bu toplantılar nedenini bilmediğimiz sebepten dolaylıda bir sure sonra kesilmesine rağmen, yine de varlığını korumakta olan diyalog mekanizmaları işletilmektedir. Sivil toplum aktörlerini bünyesine dâhil eden yeni girişimler bulunmaktadır.

8. yılı tamamlanmakta olan Suriye savaşında bölgemiz de faaliyet gösteren uluslararası birtakım STK'ların faaliyetlerinin durdurulması, uluslararası sivil toplum kuruluşlarına güveni son derece azalmıştır.

Bu süreçte Türkiye kendi ulusal güvenliğini tehlikeye atan tehditlere ve dost, kardeş bölge halkını PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ a mensup teröristlerden etkisiz hale getirerek bölgeyi temizledi.

Bu son durumdan sonra temizlenen bölgedeki sivil toplumun rolünün daha yakından incelenmesi gerekmektedir.

Uluslararası STK'ların yönetiminde bölgemizde izlenen yanlış politikalara tekrar düşülmemesi gerekir.

Uluslararası güçlerin baskıları sonucu yabancı STK'lar temizlenen bölgelerde at koştururken,

bölge için çalışmak isteyen yerel STK'lar ise çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalması bunun göstergesidir.

Milli ve yerli sivil toplum aktörlerini bünyesine dâhil eden yeni girişimler de bulunmalıdır. Memur maaşlı olan değil gönlünü, yüreğini koyan, çözüme odaklı gerçek gönüllü olan kuruluşlar yer almalıdır. O zaman gerçek Suriye halkı geleceği için bir umuttan söz edilebilir.

Suriye sorununda sivil toplumun rolü daha fazla önem kazanmaktadır. Gerek devlet gerek sivil toplum aktörleri özellikle gençlere ve çocuklara odaklanmalıdır. Sadece güvenlik politikaları yeterli olmuyor. Sivil toplum inisiyatiflerini de uygulamak gerekir.

Güven oluşturucu tedbirler, toplumlarda anlık değil giderek artan bir değişime yönelik olmadır. Mutlaka sivil toplumu geliştirme ihtiyacı duyulmalıdır.

Güvenliği sağlamadaki askeri başarı Sivil toplum çabaları ile taçlandırılmasa, sorunların devamı yalnız sürmekle kalmayıp, artış eğilimi göstermesiyle beraber daha da zor bir hal alabilir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Balia Baykal - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.