TRUMP'UN TWİTERDAKİ SAVAŞ İLANI İLE DOLAR KURU NEREYE ÇIKABİLİR?

A-Dolar ve Euro Nerde Duracak?

Küresel satış baskısı, iç ve dış siyaset, artan jeopolitik riskler ve ABD'nin yaptırımları sonrası Rusya piyasalarında dün yaşanan sert düşüşe paralel olarak yükselen Dolar/TL ve Euro/TL yeni günde de yükselişini sürdürdü.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabı üzerinde yaptığı açıklamada, "Hazır ol Rusya, füzeler Suriye'ye geliyor" ifadesini kullandı. Söz konusu gelişmenin ardından Dolar/TL 4.14'lü seviyelerden sıçrayalarak 4.193 ile yeni rekorunu kaydetti. Kurda günlük yükseliş %1.85'i buldu. Euro/TL , Trump'ın açıklamasının ardından 5.193 ile yeni rekoruna ulaştı. Döviz sepeti ise 4.692 ile tüm zamanların rekorunu kırdı.

Gelişmelerin ardından 24 gelişen piyasa parası arasında dolar karşısında Çarşamba günü en fazla değer kaybeden % 2.86 ile Rus Rublesi olurken, Türk Lirası en fazla düşen ikinci para oldu.

Bu artışlar spekülatif artışlardır. Trump’un Twiter açıklaması ile gelişen piyasalarda Türkiye, Güney Afrika, Rusya tarzı ülkelerde son dönemde daha fazla satış ortaya çıkmıştır.

Türkiye’de dolar ve Euro’daki artışların nedenleri şöyle sıralanabilir:

1- En önemli neden Suriye’deki kimyasal silah katliamı ve bu katliam nedeniyle dış konjonktürde gerilimin artmasıdır. Trump’un Twiter de savaş ilanı da artışı daha yüksek seviyelere çıkarmıştır.

2- Rusya'ya ABD'nin ve bazı Avrupa ülkelerinin uyguladığı ambargolar, Rus piyasalarını olumsuz yönde etkilemiştir.

3-Mart ayında enflasyon oranı %10,23 gibi yüksek bir oranda seyretmeye devam etmiştir.

4-2017 yılı cari açık tutarı 47,1 Milyar Dolar gibi yüksek bir tutar çıkmıştır.

5-Büyük holdinglerin banka borçlarından dolayı yapılandırma talep etmeleri, piyasaları tedirgin etmiştir.

ABD ve Rusya arasında savaş çıkmaması halinde Dolar ve Euro kurunda gevşeme olabilir ve kurlar kısmen düşüşe geçebilir. Savaş halinde ise kurlarda yüksek artışlar beklenebilir.

B-Altın Ne Kadar Yükselebilir?

Savaş hali gibi bir ortam oluştuğundan, altının onsu 1.325 Dolardan1.361 Dolara yükselmiştir. Bu çok büyük artış değildir. FED ve AMB’nin, bundan böyle piyasadan para çekecek olması, faiz artışı beklentisi altın üzerindeki baskıyı artırmaktadır Dolayısıyla bu kadar tedirginliğe rağmen altının çok yükselmemesi sonraki gelişmelerde de savaş durumu hariç çok yükselmeyeceği anlamına gelmektedir.

C-Borsalar Tekrar Yükselişe Geçebilir mi?

BİST100 Endeksi 109.253’e kadar geriledi. Ancak Suriye üzerinden ortaya çıkan gerginliğin geçmesi ile birlikte BİST100 endeksi tekrar yükselişe geçebilir.

D-Petrol Fiyatları Daha Da Artar mı?

Brent Petrol, ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya'yı füzelere hazırlıklı olması konusunda uyarmasıyla, %1.17 yükselerek, 2014 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesi olan 72.50dolardan işlem görmüştür. Savaş halinin geçmesi ile birlikte petrol fiyatları düşüşe geçebilir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Zekeriya Aslan - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.