YENİ YATIRIMLARDA YATIRIMA KATKI TUTARI NASIL HESAPLANIR VE TAKİP EDİLEN DÖNEME NASIL DEVREDİLİR?

Mükelleflerin, 6322 sayılı Kanunla yapılan bu değişiklikten sonra yayımlanan 2012/3305 sayılı Karar kapsamında düzenlenmiş yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımlarına fiilen başladıkları tarihten itibaren, hesaplanacak yatırıma katkı tutarına mahsuben;

  1. a) Toplam yatırıma katkı tutarının Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen oranını geçmemek,
  2. b) Gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını aşmamak,

üzere yatırım döneminde diğer faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına indirimli kurumlar vergisi uygulanabilir.

Buna göre diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara sadece yatırım döneminde indirimli kurumlar vergisi uygulanması mümkündür. İşletme döneminde diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulanmasına imkan bulunmamaktadır. İndirimli Kurumlar Vergisi uygulaması aşağıdaki tabloda özet olarak sunulmuştur:

Örnek-1:

(A) İplik A.Ş. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde polip iplik imalatı işiyle uğraşmaktadır. Şirketin 2 polip iplik hattı vardır. Aynı şirket içerisinde makine halısı imalatına karar verilmiş 7 makine halısı için yatırım teşvik belgesine başvurulmuştur. Şirketin 2017 yılı yatırım ve kazanç bilgileri şöyledir:

Henüz işletilmeyen 7 halı tezgahı yatırımından kazanç elde edilmediği için sadece 2 polip iplik hattından elde edilen kazanca 2017, 2018 hesap dönemleri ile 2019/01-03 Geçici Vergi döneminde indirimli kurumlar vergisi uygulanabilir.

2017 ve 2018 hesap dönemleri için 2 polip iplik hattından elde edilen kazanca düşük oranlı kurumlar vergisi uygulamasında 2 üst sınır vardır:

2017 Hesap Dönemi:

Bu verilere göre, 2017 hesap dönemi için Kurumlar Vergisi matrahları, ödenmesigereken ve vazgeçilen Kurumlar vergisi tutarları şöyle hesaplanır:

2018 Hesap Dönemi:

Bu verilere göre, 2018 hesap dönemi için Kurumlar Vergisi matrahları, ödenmesigereken ve vazgeçilen Kurumlar vergisi tutarları şöyle hesaplanır:

2019/01-03 Geçici Vergi Dönemi:

Bu verilere göre, 2019/01-03 Geçici Vergi dönemi için Geçici Vergi matrahı, ödenmesigereken ve vazgeçilen Geçici Vergi tutarları şöyle hesaplanır:

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Zekeriya Aslan - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.