YURTDIŞI İNŞAAT TAAHHÜT İŞLERİNİN KURUMLAR VERGİSİNE TABİ OLMAMASI İÇİN HANGİ KOŞULLAR ARANIR?

A-Yurt Dışında Yapılan Hangi İnşaat, Onarım, Montaj İşleri Kurumlar Vergisinden İstisnadır?

Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi ile yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerden sağlanarak Türkiye’de genel sonuç hesaplarına aktarılan kazançlar, kurumlar vergisinden istisnadır. Buna göre, istisnanın uygulanabilmesi için:

1- Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerden sağlanan bir iş olmalıdır.

2- İnşaat, onarım ve montaj işleri, yurt dışında bulunan işyerleri veya daimi temsilcileri aracılığıyla yürütülmelidir. Bu bakımdan yurtdışında şube açılmalı ya da daimi temsilci görevlendirilmelidir. Diğer bir ifade ile, inşaat, onarım ve montaj işlerinin yurt dışında gerçekleştirilmesi için bir işyeri bulunmalıdır. Daimi temsilcilik görevlendirme işinin noter onayıyla yapılmasında, karar defterinde bu iş için karar alınmasında ve noter onayından geçirilmesinde yarar bulunmaktadır.

3- Firmaların yurt dışında bir inşaat ve onarım işi varsa, buna bağlı teknik hizmetler ister Türkiye’de isterse yurt dışında yapılsın, elde edilen kazançlar istisnadan yararlanabilir. Firmaların yurt dışında yaptıkları bir inşaat ve onarım işinin bulunmaması halinde ancak yurt dışında bir işyeri veya daimi temsilci aracılığıyla yaptıkları teknik hizmetlerden elde edilen kazançlar istisnadan yararlanılabilir.

4- Yurt dışı inşaat, onarım ve montaj işlerinden elde edilen kazançlar, Türkiye’de sonuç hesaplarına intikal ettirilmelidir. Türkiye’de genel sonuç hesaplarına intikal ettirilen kazanç, hesaplara intikal ettirilmesi gereken tarihte T.C. Merkez Bankasının o gün için tespit ve ilan ettiği döviz alış kurlarıyla değerlendirilir.

5-Yurt dışı faaliyet sonucunda elde edilen kazançlar elde edildiği dönem itibarıyla, Türkiye’de ilgili olduğu geçici vergi matrahının tespitinde dikkate alınmalıdır.

B-Yurt Dışında Yapılan İnşaat, Onarım,

Montaj İşleri İle Teknik Hizmetlerden Sağlanan Kazançların Türkiye’ye Getirilmesi Zorunlu mu?

Kurumlar Vergisi istisnasının uygulanması açısından, yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerden sağlanan kazançların Türkiye’ye getirilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.

Söz konusu kazançların Türkiye’de genel sonuç hesaplarına intikal ettirilmesi istisnadan yararlanılması için yeterlidir.

C-Yurt Dışında Ödenen Vergilerin Yurt İçinde Hesaplanan Kurumlar Vergisinden Mahsup Edilmesinin Mümkün Mü?

I Seri Numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin “33.3. Mahsup edilebilecek yurt dışı vergilerin sınırı” başlıklı bölümü uyarınca yurt dışında elde edilen kazançların kurumlar vergisinden istisna edilmiş olması halinde, bu kazançlar üzerinden yurt dışında ödenen vergilerin yurt içinde hesaplanan kurumlar vergisinden mahsup edilmesine imkan bulunmamaktadır.

D-Kur Farkları Nasıl Vergilendirilir?

1-Yurt Dışında Yapılan İnşaat İşleri Nedeniyle, İşin Tamamlanmasından Sonra Ödenen Faiz ve Kur Farklarının Vergilendirilmesi:

Yurt dışındaki inşaat işlerinin sona ermesinden sonra doğan kur farkı ve faizler, merkezdeki kurum için ticari kazancın elde edilmesi ve idamesi için yapılmış bir gider niteliğinde olduğundan, genel esaslar çerçevesinde kurum kazancının tespitinde dikkate alınabilir.

2-Yurt Dışında Yapılan İnşaat, Onarım, Montaj İşleri İle Teknik Hizmetlerden Sağlanan Kazanç Veya Hasılatın Türkiye’ye Döviz Olarak Getirilmesi Halinde Doğacak Kur Farklarının Vergilendirilmesi:

a- Yurt Dışında Tamamlanmış İşlere İlişkin Kazançların Türkiye’ye Getirilmesi Halinde Kur Farklarının Vergilendirilmesi:

İstisna uygulamasına konu olan ve yurt dışında yapılıp tamamlanan işlerden doğan kazancın Türkiye’ye getirilmesi halinde, söz konusu yabancı paraların değerlemesinden kaynaklanan kur farklarının istisna kazançla ilişkilendirilmesi mümkün değildir.

b-Yurt Dışında Devam Etmekte Olan İşlere İlişkin Hasılatın Türkiye’ye Getirilmesi Halinde Kur Farklarının Vergilendirilmesi:

Yurt dışında yapılmakta olan işlerden elde edilen hasılatın Türkiye’ye döviz olarak getirilmesi halinde, anılan işlerin tamamlandığı geçici vergilendirme dönemine kadar söz konusu yabancı paraların değerlemesinden kaynaklanan kur farkları istisna kapsamında değerlendirilebilecektir.

E-Yurt Dışında Yapılan İnşaat İşleri Nedeniyle, Merkez Ve Şube Arasındaki Cari Hesaplar Nasıl Değerleir?

Yurt dışındaki işyerine merkez tarafından fatura düzenlenmek suretiyle ihraç olunan emtia ile yurt dışına yönelik olarak fatura düzenlenmek suretiyle yapılan hizmetlerden doğan dövize bağlı alacak ve borçlar, aynen mal veya hizmet ihracından doğan alacak ve borçlarda olduğu gibi değerlemeye tabi tutulmalı ve değerleme farkları vergi matrahının tespitinde dikkate alınmalıdır.

F-Türkiye’deki Şirket Merkezinden Sağlanan Malzemelerin Yurtdışındaki Şubeye Gönderilmesi İhracat Sayılır mı?

Türkiye’deki şirket merkezinden sağlanan malzemelerin yurtdışındaki şubeye gönderilmesi ihracat işlemi olarak değerlendirilir. Bu ihracat işlemleri dolayısıyla oluşan gelir Türkiye’de kurum kazancınızın tespitinde dikkate alınır.

G-Yurt Dışında Üstlenilen İnşaat İşi İçin Türkiye’den Gönderilen İşçilere Türkiye’den Yapılan Ücret Ödemelerinden Tevkifat Yapılması Şart mı?

Türkiye’den yurt dışına gönderilen işçilerin Türkiye mukimi olması halinde, bu işçilerin yurt dışında ifa ettiği hizmetler bakımından vergileme hakkı yalnızca Türkiye’ye aittir. Aksi halde yurt dışındaki ülke ücret gelirlerinden vergi alır.

H- Yurt Dışında Çalıştırılan İşçilere Ödenen Ücretler ve Sigorta Primleri, Yurt İçindeki Kazançlardan İndirilebilir mi?

Yurt dışında çalıştırılan işçilere ödenen ücretler ve bunlar için ödenen sigorta primleri ile diğer giderler, istisnaya konu yurt dışı kazancın tespitinde gider veya maliyet olarak dikkate alınması gerekir. Bu nedenle, bu giderlerin diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlardan indirilmesine imkan bulunmamaktadır.

İ-Türkiye’deki Şirket Merkezinden Sağlanan Malzemelerin Yurtdışındaki Şubeye Gönderilmesi Halinde İhracattan Dolayı Götürü Gider Uygulanabilir mi?

Yurt dışı inşaat işiyle ilgili kazancın Türkiye’de vergiden istisna edilmesi nedeniyle, anılan işe ilişkin gider ve zararların ayrıca Türkiye’de kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilmesi mümkün bulunmamaktadır. Dolayısıyla, kazancın kurumlar vergisinden istisna edilen inşaat ve onarma işlerine ilişkin olarak Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (l) numaralı bendi uyarınca hesaplanan götürü giderlerin, Türkiye’de vergiye tabi kurum ve kazancın tespitinde dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.

J-Yurt Dışında Yapılan İnşaat, Onarım, Montaj İşleri Nasıl Muhasebeleştirilir?

Borçlu hesaplar 120- Alıcılar

Alacaklı hesaplar 690- Dönem kar veya zararlaarı

Borç tutarı

Alacak tutarı

Yurt Dışı İnş. işlerinin sonuç hesaplarına alınması

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Zekeriya Aslan - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.