Hahim Ağzı Kanseri’nde erken teşhis hayat kurtarır

Serviks  yani rahim ağzı kanseri, dünyada en sık görülen jinekolojik kanser türleri arasında yer alıyor.

Özel Hatem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Derya Poyraz, rahim ağzı kanserinde erken tanının önemi, hastalığın teşhisi ve alınması gereken önlemler hakkında bilgiler verdi.

Rahim ağzı kanser tarama testlerinin hayati önem taşıdığının altını çizen Op. Dr. Derya Poyraz ‘Hastalığın bu kadar yaygın görülmesinin temelinde kadınların rahim ağzı kanser taramalarını düzenli olarak yaptırmamaları yatıyor. Rahim ağzı kanseri tarama testlerinin düzenli olarak yaptırılması sayesinde, bu bölgedeki hücrelerde gelişen prekanseröz yani kanser öncesi değişiklikler erken dönemde tespit ediliyor ve kanser ilerlemeden önlem alınabiliyor ‘dedi.

Servikal (rahim ağzı) smear testi (Pap-Smear) nedir?

Servikal (rahim ağzı) smear testi (Pap-Smear), rahim ağzında gelişen prekanseröz yani kanser öncesi lezyonların ve/veya kanserin saptanması için tüm dünyada yaygın olarak kullanılan bir tarama testidir. Rahim ağzından özel spatula veya fırça yardımı ile sürüntü alınması ve alınan sürüntüdeki hücrelerin mikroskop altında incelenmesini içerir. Hücrelerin yapısına göre Pap-Smear testi genel olarak normal yani negatif veya anormal ya da pozitif olarak adlandırılır. Anormal smear bulguları mevcut ise hastanın bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Smear testi nasıl ve ne zaman yapılır? Test yapılmadan önce nelere dikkat edilmelidir?

Smear testi jinekolojik muayenenin bir parçasıdır ve rutin jinekolojik muayene sırasında ağrısız ve basit bir şekilde yapılabilmektedir. İşlem öncesi hastanın 48 saatlik süreçte cinsel birliktelik yaşamaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra işlem öncesi vajinal duş alınmaması ve genital bölge ile alakalı herhangi bir ilaç/kimyasal kullanılmaması sonuçların etkilenmemesi açısından önemlidir. Vajinal kanaması olan bir hastada smear alınması uygun olmayacaktır. Adet kanaması bittikten sonraki dönem smear testi için en uygun zamandır. Semptomdan yani hastanın herhangi bir şikayeti olup olmamasından bağımsız ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra servikal smear değerlendirmesine başlanması uygun bir yaklaşımdır. Dünyada birçok gelişmiş ülkede smear taraması 21 yaşında başlar ve 30 yaşına kadar 2 yılda bir, 30 yaşından sonra 3 yılda bir önerilir. Ülkemizde ise ulusal kanser tarama standartlarına göre; 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir Human Papilloma Virüs (HPV) ve Pap Smear testi ile taranmaktadır. Ancak bu algoritmanın tarama için oluşturulduğu unutulmamalı ve semptomu ve/veya patolojik bulgusu olan bir hastanın belirtilen süreleri beklemeden mutlaka bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı’na başvurmasının önemi bilinmelidir.

Smear testi nasıl değerlendirilir? Normal ve anormal smear ne demektir?

Rahim ağzından Pap-Smear testi alındıktan sonra örnekler lam denilen bir cama sürülerek yayılır ve lam üzerindeki hücreler konusunda tecrübeli bir patolog tarafından mikroskobik olarak değerlendirilir. Yapılan değerlendirmede prekanseröz ve/veya kanseröz bir hücre tipine rastlanmadı ise sonuç negatif olarak raporlanır. Sonuçların çok büyük bir kısmı normal yani negatif, prekanseröz/kanseröz hücre içermeyen, olarak raporlanacaktır. Smear testinde anormal özelliklere sahip hücreler görülmüşse sonuç pozitif olarak raporlanır. Sonucun pozitif gelmiş olması kişinin kanser olduğu anlamına gelmemektedir. Anormal sonuçların büyük bir kısmı HPV virüs enfeksiyonuna bağlı gelişen değişikliklerdir. Rahim ağzı kanseri ve HPV ilişkisi net bir şekilde bilinmekle birlikte birçok HPV enfeksiyonu hiçbir sorun oluşturmadan 2 yıl içerisinde kendiliğinden gerilemektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; smear sonucu pozitif yani ASCUS, ASC-H, LGSIL, HGSIL veya AGC şeklinde raporlandığında bu sonuçların kanser olmadığının, ancak daha ileri değerlendirme ve tetkik gerektirdiğinin bilinmesidir.

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Derya Poyraz ‘Rahim ağzı kanserine karşı , smear taraması erken tanı ve tedavide çok önemlidir. Muayene ve tarama testlerinizi ihmal etmeyiniz. Çünkü , erken teşhis hayat kurtarır ‘dedi.BÜLTEN

27 Oca 2022 - 00:00 - Medya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.