Aşılanma oranı düştü vakalar artmaya başladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaklaşık 23 milyon kişinin henüz koronavirüs aşısı olmadığını, aşıdan istenilen sonucu almak için sürecin hızla tamamlanması gerektiğini açıkladı.

Gaziantep’teki aşılama oranı yüzde 56 olarak açıklanırken, Gaziantep’in nüfusunun hala yarısı aşılanmamış durumda. Aşılanma oranının düşük seyrettiği kentte vaka sayıları da artmaya başladı.

Türkiye'de Koronavirüs Salgını ile mücadele devam ediyor. 1 Haziran tarihi itibariyle başlayan aşı seferberliği sonrasında vaka sayıları önemli ölçüde gerilerken, sıcak havalar ve Normalleşme Süreci ile birlikte salgına karşı alınan tedbirler bir kenara bırakıldı. 5 bin seviyelerinde olan günlük vaka oranları, 10 bin seviyelerinin üstüne çıktı. .

3-9 Temmuz tarihli Haftalık Vaka Tablosunda 100 bin kişide görülen vaka oranının 17,85 olduğu Gaziantep'te, vaka oranları arttı. Son yayımlanan vaka tablosunda 100 bin kişide görülen vaka oranı 21,96 oldu. Söz konusu durum kentte devam eden kontrolsüz normalleşmenin tehlikeli boyutlara ulaştığını gösterdi.

Bakan Koca, Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Yaklaşık 23 milyon kişi henüz aşı olmadı. 2'nci dozu olmayanların sayısı 17 milyon. Çift doz aşı olup, 3'üncü doz aşıya gelmeyenlerin sayısı 9 milyona yakın. Aşıdan istediğimiz sonucu almak için süreci hızla tamamlamalıyız. Şu anki sorun, tedbirlerin esnetilmesidir. Kontrolü ele alalım." dedi.

Şu anda Türkiye’de 18 yaş üzeri aşı hakkına sahip olup, bir doz bile yaptırmayanların sayısı 22 milyondan fazla. Zamanı geldiği halde ikinci doz aşısını yaptırmayan da 5 milyon kişi var. Uzmanlar uyarıyor: “Aşısızlar hem kendi hem de diğer vatandaşların sağlığından ve hayatından sorumlu. Lütfen aşı olun...”

Türkiye’nin nüfusu 2020 yılı verilerine göre 83 milyon 614 bin 362 kişi. 17 yaş altındaki nüfus 21 milyon 543 bin 940, 17 yaşındakiler ise 1 milyon 206 bin 717... 17 yaşındaki gençlerin 703 bininin yılın ilk 7 ayında 18 yaşına girdiği varsayımıyla, şu an itibariyle 18 yaş altı nüfus 22 milyon 247 bin 858 olarak hesaplanıyor. Dün saat 20.00 itibarıyla ilk doz aşı olanların toplamının 39 milyon 384 bin 758 olduğu dikkate alınırsa, ortalama bir hesapla 18 yaş üstü 22 milyon 182 bin kişinin hiç aşı olmadığı ortaya çıkıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da önceki gün yaptığı açıklamada, 18 yaş üstü nüfusta olup henüz hiç aşı olmayanların sayısının 23 milyona yakın olduğunu söylemişti. Aşısızların bu yüksek oranı, vakaların yeniden artışa geçmesinde de etken olarak görülüyor. Bu nedenle uzmanlar, vatandaşı aşıya çağırıyor.

MEHMET TORUN

25 Tem 2021 - 00:00 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.