Büyükşehir kolları sıvadı

Meslek Eğitim Modelinde Çıraklığı Yaygınlaştırma ve Destekleme Projesi protokolü imzalandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Gaziantep Valiliği koordinasyonunda, STK’lar ve kurumlar iş birliğinde düzenlenen sektörlerin ara eleman sıkıntısını karşılamayı amaçlayan “Meslek Eğitim Modelinde Çıraklığı Yaygınlaştırma ve Destekleme Projesi” için protokol imzalandı.

Gazi şehirde mesleki eğitimde önemli yer tutan ve mesleki ustaların yetişmesi için esnaf kültürünün bir parçası olan “çıraklık” geleneğinin yaşatılması için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi “Gençler Geleceğimiz, Çıraklık Geleneğimiz” diyerek düğmeye bastı. Bu kapsamda Gaziantep Modeli ile Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü, Sanayi Odası, Ticaret Odası ile Esnaf ve Sanatkârlar Odası ortaklığında “Meslek Eğitim Modelinde Çıraklığı Yaygınlaştırma ve Destekleme Projesi” nin hayata geçirilmesi için ilk adım atıldı. Proje için Gaziantep Valiliği’nde protokol imza töreni gerçekleşti. Çalışmanın başlamasıyla ile birlikte zorunlu eğitimi yarıda bırakan öğrencilerin tekrardan zorunlu eğitime dahil ederek tamamlamaları, mesleki becerilerinin tespit edilmesi ve meslek sahibi olmaları sağlanacak.

Proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Kurumsal Gelişim Daire Başkanlığı ile Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğü’nce yapılacak mesleki eğilim testlerinin sonuçları Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gaziantep Bilişim A.Ş. tarafından hazırlanan yazılıma yüklenecek. Proje kapsamında işveren ve esnafın çırak talepleri ile öğrencilerin verileri yazılım üzerinden eşleştirilerek ihtiyaçlara yönelik eğitimlere başlanacak. Arz ve talebi birleştirecek uygulamadan yararlanan öğrenciler, öğrenciler haftada bir gün okullarına gidecekler, diğer günler iş yerlerinde eğitimlerine devam edecekler. Öte yandan öğrenciler sosyal güvenlik sistemine dahil edilerek sigortalı olacak, mali destek alacak.

Meslek Eğitim Modelinde Çıraklığı Yaygınlaştırma ve Destekleme Projesi protokol imza törenine Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, Gaziantep Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Uzun, Gaziantep Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ömer Küsbeoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cevdet Akınal ve Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Kurumsal Gelişim Daire Başkanı Murat Geç katıldı.

ŞAHİN: VERİLEN İMKANLAR ÇOCUK İŞÇİLİĞİN ÖNÜNE GEÇECEK, YETİŞMİŞ İNSAN SIKINTISINA KÖKLÜ BİR ÇÖZÜM OLACAK

Protokolde konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, eğitim sistemi ile devletin öğrenciler için hem çıraklık yapmaları hem de eğitim hayatlarına devam etmelerini sağladığını hatırlatarak, “Bu şehrimizin, gençlerimizin geleceği, onların gönüllü bir şekilde iş hayatına devam etmeleri için çok önemli bir imza. Biz Ahilik kültüründen gelen büyük bir medeniyetin taşıyıcılarıyız. Bizim geleneğimizde ‘çıraklık ve ustalık’ kültürü var. Çocuklarımız çırak olarak, kalfa olarak yetişmelerini sağlayacak bir altyapı ve mektep var. Bu protokol çok önemli. Bu verilen imkanlar çocuk işçiliğin önüne geçecek hem de yetişmiş insan sıkıntısını çözerek köklü bir çözüm olacak. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak hangi alanda ne gibi bir sıkıntı varsa onu çözmek için her türlü lojistik desteği vereceğiz. Bu çalışma tamamlandığında hedef kitlemiz olan en az 7 bin çocuğumuzu sistemin içine katmış olacağız. Hem teoriyi hem pratiği öğreterek onları geleceğe hazırlayacağız” diye konuştu.

VALİ GÜL: ÇOCUKLARIMIZ HEM EĞİTİM ALACAK HEM HARÇLIĞI OLACAK HEM DE MESLEK SAHİBİ OLACAK

Gaziantep Valisi Davut Gül yaptığı konuşmada işverenin personel sıkıntısı, vatandaşın ise iş talebi olduğunun altını çizerek, “Okul ve meslek lisesi sayısında ciddi bir artış var. Bununla ilgili bir sıkıntımız yok. Bugün bütün kurumlarımız ile birlikte görev dağılımı yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yazılım, bizim için arz ile talebi bir araya getirecek. Öğrencilerimize nerede ihtiyaç olduğunu göreceğiz. Bizim mesleki eğitim okulları sayımız 4’ten 48’e çıktı. Sayımızı 12 kat arttırdık ama öğrenci sayımızı da arttırmamız gerekiyor. 48’de bize yetmez, Gaziantep’te 150-200 tane mesleki eğitim veren merkeze ihtiyaç var. Bunu yapabilecek durumdayız ama öncelikle mevcut 48’in içerisini doldurmamız için hem sektörün hem de bizlerin sürekli bu konuyu gündemde tutmamız gerekiyor. Çocuklarımız hem eğitim alacak hem harçlığı olacak hem de meslek sahibi olacak” ifadelerini kullandı.

Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, projenin, çırak, kalfa ve ustayı layıkıyla yönetip koordine edeceğini, sektör ihtiyaçları doğrultusunda öğrencilere gerekli eğitimleri vermeye hazır olduklarını vurguladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Uzun ise protokolle birlikte kurumunun üzerine düşen bütün görevlerin yapılacağını, desteklerin sürdürüleceğini bildirdi.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ise Gaziantep’in Türkiye’de ticaretin kalbinin attığı birkaç önemli ilden bir tanesi olduğunu, proje ile sektörlerin ara eleman ihtiyaçları karşılayacağını ve bu ihtiyacı sağlayan çocukların kayıt altına girerek hem hakları zayi olmadan çalışarak kazanmaları hem de bu noktada verim elde etmek açısından önemli bir proje olduğunu söyledi.

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cevdet Akınal, kurumunun bir mesleki eğitim merkezleri olduğunu hatırlatarak, projeye gerekli desteği de vereceklerini iletti.

Gaziantep Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ömer Küsbeoğlu, çırak konusunda en çok sıkıntıyı esnafların yaşadığını proje ile açığı tamamen kapatacaklarını vurguladı.

Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Kurumsal Gelişim Daire Başkanı Murat Geç ise protokolün bütün kurumlar için hayırlı olmasını diledi. Konuşmasında bu protokol ile geleceğin ustalarını aradıklarını ifade etti. Bülten

09 Eyl 2021 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

mahmut gölksu - fatma hanım belediyecelik dışında her yerde var.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Eylül 00:00