Gaziantep büyüleyici

Gaziantep’te Şili Fahri Konsolosluluğu açıldı.

Gaziantep; güçlü ekonomisi, ticareti, tarihi güzellikleri, mutfağı ve en önemlisi ihracattaki istikrarı ile dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Türkiye’nin, Güney Amerika kıtasıyla ticari ilişkilerini güçlendirecek yeni bir adım daha atıldı. Sanat Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Özdağlı’nın Şili Cumhuriyeti’nin Gaziantep Fahri Konsolosluğuna atanmasından sonra Gaziantep’te Şili Fahri Konsolosluluğu açıldı. Açılışa Şili Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Rodrigo E. Arcos Castro da katıldı. Büyükelçi Castro, Fahri Konsolosluk Beratını Özdağlı’ya takdim ederken, Gaziantep sanayisinin büyüleyici olduğunu ifade etti.

Gaziantep'te Şili ile ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesi için Şili Fahri Konsolosluğu açıldı. Şili Cumhuriyeti’nin Gaziantep Fahri Konsolosluğuna da Özgür Özdağlı atandı. Gaziantep’in tanınmış iş adamlarından Sanat Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Özdağlı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla görevine geçtiğimiz ay başlamıştı. Şili Gaziantep Fahri Konsolosu Özgür Özdağlı, “Bu konsolosluğu açmamızın temel sebeplerinden biri de ülkemiz ve ilimizi Şili’ye biraz daha yakınlaştırmak ve ticaretimizi geliştirmektir” dedi.

Şili Fahri Konsolosluluğunun açılışına, Şili Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Rodrigo E. Arcos Castro, Gaziantep Valisi Davut Gül, Ak Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) Üyesi Şamil Tayyar, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, OSB Başkanı Cengiz Şimşek ve çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.

GAZİANTEPLİ SANAYİCİLERİ ŞİLİ’YE DAVET ETTİ

Büyükelçi Castro, fahri konsolosluk beratını Özdağlı’ya takdim ederken, Gaziantep'in sanayisinin büyüleyici olduğunu ifade etti. Gaziantepli sanayicileri Şili’ye davet eden Şili Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Rodrigo E. Arcos Castro, “Şili ve Türkiye arasında uzun yıllara dayanan dostluk ve ticari ilişkileri bulunuyor. Şili 30 Ocak 1926 tarihli Dostluk Antlaşması ile Latin Amerika’da Türkiye’yi tanıyan ilk ülke olmuştur. Ankara'daki Şili Cumhuriyeti Büyükelçiliği 80. yılında olmasının yanısıra Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması olan Latin Amerika'daki tek ülkedir. Türkiye 2020 yılında Şili’ye 310 milyon dolarlık ihracat yaparken, Şili’den 229 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirmiştir. Bu kültürel ve ticari dostluğumuzu daha da güçlendirmek ve geleceğe taşımak adına ülkemizin temsilcisi olarak üzerime düşeni yapacağım” dedi.

GAZİANTEP SANAYİSİ İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT

Fahri Konsolos Özdağlı hedefinin, kökleri bir asra uzanan Türkiye-Şili münasebetlerini her alanda çok daha ileri taşımak olduğunu söyledi. Şili’nin, ülkemizin Latin Amerika’da Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığı tek ülke olduğunu belirten Özdağlı, bunun Gaziantep sanayisi için de önemli fırsatlar sunduğunu ifade etti. Göreve atanması hasebiyle Şili ve Türk makamlarına teşekkür eden Fahri Konsolos Özdağlı “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye, diplomasi, ekonomi, savunma ve daha birçok alanda büyük başarılara imza atmaktadır. İhracatımızın yıllık 36 milyar dolardan bugünkü 180 milyar dolar seviyesine çıkmasında ülkemizin yürüttüğü açılım politikalarının önemli payı vardır. Şili, Güney Amerika’nın yükselen ekonomilerinden biridir. Gaziantep de Türk sanayisinin lokomotifi olan bir şehirdir. Görevimiz boyunca hem Gaziantep’in potansiyelini harekete geçirmek, hem de Şilili girişimcilerin Türkiye’deki yatırımlarını artırmak için var gücümüzle çalışacağız” dedi.

GAZİANTEP’İN REKABET GÜCÜNÜ YÜKSELTİYOR

Gaziantep’in dış ülkeler tarafından mercek altına alındığına dikkat çeken Ak Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) Üyesi Şamil Tayyar, “Burada açılan her fahri konsolosluk da Gaziantep’in; Türkiye’deki ve dünyadaki ekonomik gelişmişliğinin bir göstergesidir. Aynı anda prestijinin de göstergesidir. Yıllardır hep şunu gördük. Atılan her adım, Gaziantep’in rekabet gücünü yükseltiyor. Bu gün atılacak bu adım da yine Gaziantep’in uluslararası ilişkilerde rekabet gücünü yükseltecek çok önemli bir adım. Ben bu adımı attığı için büyük elçimize, fahri konsolosumuza teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun diliyorum. Burada fahri konsolosluk müessesesini önemsiyorum. Gaziantep’in geleceği için atılan bu adımı çok ciddi ve önemli buluyorum. İnşallah ihracatımıza, ithalatımıza dış ticaret gücümüze güç katsın diyorum” dedi.

MESAFELERİN UZAKLIĞININ HİÇBİR ÖNEMİ YOKTUR

Gaziantep Valisi Davut Gül de “Şili ile Türkiye arasında inanıyorum ki mesafeler uzak bile olsa Özgür Özdağlı’nın fahri konsolosluğu ile kalpler yakınlaşabilir. Mesafelerin uzaklığının hiçbir önemi yoktur. Yeter ki kalpler yakın olsun. İki ülkenin birbiri ile daha yakın olması için Şili ile Gaziantep arasında bir kardeşlik ilişkisi tahsis edelim” diye konuştu.

İŞ ADAMLARINDAN OLUŞAN BİR HEYET ŞİLİ’YE GİDİYOR

Gaziantepli sanayicileri Şili’ye davet eden Şili Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Rodrigo E. Arcos Castro, daveti için teşekkür eden Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, ekim ayında yapılacak olan ziyarette yer almaktan mutluluk duyacağı kaydetti. İş adamlarından oluşan bir heyet eylül-ekim ayı gibi Şili’ye gitmeyi kararlaştırdı. Program sonunda Büyükelçi Castro, Fahri Konsolosluk Beratını Özdağlı’ya takdim ederken, Özdağlı da, Büyükelçi Castro’ya Antep işi bakır hediye etti.

13 Tem 2021 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.