HIZLA YAYILIYOR

Gaziantep’te aşıya rağmen vaka sayısı artıyor, Gaziantep’te vakalar neden artıyor?

Nüfusun yarısından fazlası koronavirüse karşı aşılanan Gaziantep’te son altı ayın en yüksek günlük yeni vaka sayısı kaydedildi. Vaka sayısındaki artışta Delta varyantının etkili olduğu tahmin ediliyor. 2,5 milyon nüfuslu Gaziantep’te halkın yüzde 69’u koronavirüse karşı aşılarını tamamlamış durumda ama vaka sayıları her geçen gün artıyor. Bakanlık verilerine göre Gaziantep’te Kovid-19 vaka sayısı, her 100 bin kişide Gaziantep’te 126,26, bu oran geçen aylarda 16’lara kadar düşmüştü. Aşı olmayanların da tedbirsizliği vaka oranlarını yukarıya taşıyor.

1 Haziran tarihinde başlayan aşı seferberliği kapsamında Gaziantep’te aşı uygulaması büyük bir hızla devam ediyor. 1 milyon 640 bin doz aşının uygulandığı Gaziantep, yüzde 69’luk oran ile orta riskli olarak nitelendirilen sarı renk ile gösterildi. Kentte aşı uygulamasının daha da artırılarak mavi kategoriye geçiş yapmak hedefleniyor.

Türkiye genelinde yapılan yoğun aşılama programına rağmen koronavirüsün yol açtığı Kovid-19 vakaları yeniden hızlı bir artış eğilimine girmiş durumda. Birçok ilde ve Gaziantep’te vaka sayıları yeniden kış ve ilkbaharda kapanma dönemlerinin yaşandığı seviyelere yaklaştı. Temmuz başında 4 bin 500'ün altına inen günlük vaka sayısı, şu an 20 binleri geçmiş durumda.

GAZİANTEP’TE AŞI UYGULAMASI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Türkiye’nin en büyük kentlerinden olan Gaziantep’te aşı uygulaması her geçen gün artıyor. 1 milyon 640 bin doz aşının uygulandığı kent, orta riskli iller arasında yer aldı. Yüzde 69 oranında aşılamanın yapıldığı kentte, hedef ise mavi kategoriye ulaşmak oluyor. Bu kapsamda oluşturulan mobil aşı ekipleri, randevusuz aşı noktaları, ASM ve hastanelerde aşı uygulamalarına hız verildi.

VAKALAR NEDEN ARTIYOR?

Gaziantep’te aşılanmaya rağmen vaka sayılarının artması vatandaşları ve yetkilileri endişelendiriyor. Bilim insanlarına göre, bunun birkaç nedeni var. Bunların başında başta Delta olmak üzere daha hızlı yayılan ve daha bulaşıcı olan yeni varyantların ortaya çıkması geliyor. Özellikle Delta varyantı daha kolay bulaşmasından dolayı vakaların da hızlı bir şekilde artmasına neden oluyor. İngiltere'de Delta varyantının Alfa'ya kıyasla yüzde 40 ile 70 oranında daha bulaşıcı olduğu tespit edildi.

Vakalardaki artışın arkasındaki bir başka neden de kış boyunca ve ilkbaharın bir bölümünde uygulanan kısıtlamaların da yazla birlikte kaldırılmaya başlanması. Özellikle maske zorunluluğunun hafifletilmesi, sosyal mesafenin azaltılması, bir araya gelebilecek kişi sayısına ilişkin kısıtlamaların kaldırılması ve bazı yerlerde maç, konser gibi kalabalık etkinliklerin yeniden başlaması vaka sayılarının artmasına neden olan etkenler arasında gösteriliyor.

HERKESİN AŞILANMASI GEREKİYOR

Bir başka etken de pandeminin başlangıcında kısıtlı olan test imkanlarının yaygınlaşması. Dolayısıyla daha fazla kişiye ve daha kolay bir şekilde test yapıldıkça, vakaları da tespit etmek kolaylaşıyor ve kesinleşmiş vakalara ulaşılması sayıları yukarı çekiyor. Bilim insanları, bu noktadan sonra aşılanmayan ya da aşı dozlarını tamamlamayan kişilerin virüslerin aşılara direnç gösterebilecek şekilde mutasyona uğramaları ve aşıları da etkisiz kılan yeni varyantların ortaya çıkmasına yardımcı olabileceğini söylüyor. Hem kamu sağlığı yetkilileri hem de bilim insanları bu riskin önüne geçmek için sırası gelen herkesin her iki doz aşısını da olması çağrısı yapmaya devam ediyor.

MEHMET TORUN

22 Ağu 2021 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.