Şimdi de bu çıktı!

Sahte aşı kartı veya PCR testi kullananlar ne suçu işliyor

Aşı ya da PCR testi yaptırmak istemeyen bazı kimseler, başta yolculuklar olmak üzere artık birçok yerde istenen bu belgeleri, yasal olmayan şekilde temin etme yolunu kullanmaya başladı. Hukukçular sahte aşı kartı veya PCR test sonucunu kullanmanın sadece belgede sahtecilik suçunu değil bazı durumlarda "öldürme" veya "yaralama" suçlarını da oluşturabileceğini bildirdi. Gaziantep İl sağlık Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki, “Bu tür duyumlar bana da geliyor. Fakat şimdiye kadar Gaziantep’te tespit ettiğimiz bir yer yok. Gören veya duyan varsa bize bildirsin” dedi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tüm dünyada etkisini sürdürürken bilim insanları buna karşı mücadelede aşı olmanın önemine sıklıkla vurgu yapıyor. Bu nedenle ülkeler, toplum sağlığının korunması için aşı olmayanlarla ilgili çeşitli önlemler alıyor. Bu kapsamda Türkiye'de de aşı olmayanlardan, eğitim öğretim faaliyetleri başta olmak üzere konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşların toplu olarak bulunduğu etkinliklere katılımda ve şehirlerarası seyahatlerde negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu uygulanıyor.

GÖREN VEYA DUYAN VARSA BİZE BİLDİRSİN

Bu süreçte aşı olmak istemeyen bazı kişiler de hukuk dışı yollara başvurabiliyor. Sağlık Bakanlığı tarafından kendilerine tanımlanan aşılarını olmayan bu kişiler, sahte aşı kartlarına ya da sahte negatif sonuçlu PCR testlerinin teminine yöneliyor. Türkiye’de birçok alanda PCR testinin zorunlu hale gelmesiyle sahtecilik yapanların sayısı arttı. Bunlardan biri, 300 TL karşılığında negatif PCR testi garantisi verdi. Gaziantep İl sağlık Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki, “Bu tür duyumlar bana da geliyor. Fakat şimdiye kadar Gaziantep’te tespit ettiğimiz bir yer yok. Gören veya duyan varsa bize bildirsin” dedi.

GAZİANTEP’TE VAR MI YOK MU?

Para karşılığı negatif PCR testi yapıldığına dair duyumlarının kendisine ulaştığını dile getiren Tiryaki, “Gaziantep’te henüz bana yansıyan bir durum yok. Fakat yakaladığımız anda en ciddi şekilde cezalandırmak için çaba sarf edeceğim. Kimin yaptığını veya nasıl yaptığını hala bulamadık. Bu konuyla ilgili gören veya duyan varsa bize iletsinler. Biz de gidip tespit edip orayla ilgili soruşturma açtıralım. Hatta ellerinden yetkilerini alıp laboratuvarlarını kapattıracağım. Çünkü bu konu hepimizi rahatsız ediyor. Daha önemlisi de vatandaşlarımızın sağlığını ciddi şekilde tehlikeye sokuyor” dedi.

NEGATİF PCR TESTİ ALANLAR POZİTİF OLARAK SOKAKTA GEZİYOR

“Sahteciliği yapanlar çabalarımızı sabote ediyor” Belgede sahtecilik yapanların hem kendilerini hem de tüm Türkiye’yi sabote ettiğini ifade eden Tiryaki şu şekilde konuştu: “Negatif PCR testi alanlar pozitif olarak sokakta geziyor. Bizim haberimiz yok fakat testi yapan ve yaptıran bunu biliyor. Böylece bu sahteciliği yapanlar çabalarımızı sabote ediyor. Gerçekten bunun olmaması gerekiyor ve bu yanlıştan dönülmesi gerekiyor. Biz salgına karşı bu kadar büyük bir mücadele verirken bu sahteciliğin yapılması kabul edilebilir bir durum değil. Vatandaşlarımızın hayatlarını riske atmalarına izin vermeyeceğiz. Bu konuyla ilgili araştırmalarımız devam ediyor. Bulduğumuz anda kimseyi affetmeyeceğiz. Bunun için basın mensuplarına ve tüm vatandaşlarımıza sesleniyorum. Gördüğünüz veya bildiğiniz andan lütfen bize iletin. Bu durum büyümeden kökte halledelim.” Belgede sahtecilik yapanlara ağır cezalar verilecek Hukukçular, Sağlık Bakanlığının aşı kartını taklit ederek sahte aşı kartı düzenlemenin ya da negatif PCR rest sonucunu gösterir belgeyi sahte olarak üretmenin resmi belgede sahtecilik suçunu oluşturduğu söylüyor. Bunu düzenleyen sağlık mesleği mensubu olduğunda öngörülen hapis cezası 8 yıla kadar varabiliyor. Uzmanlar sadece bunları düzenleyenlerin değil, kullananların da ceza hukuku bakımından sorumlu olacağını belirtiyor.

MEHMET TORUN

13 Eyl 2021 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.