Tartışılan açıklama

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin Gaziantep’i örnek göstererek Suriyelilerin sanayiyi ayakta tuttuğu yönündeki sözleri tartışma yarattı.

Özhaseki’nin sözlerine tepki iş dünyasından ve siyasilerden tepki geldi. CHP Gaziantep eski Milletvekili Akif Ekici, “Bana Gaziantep'te üç tane büyük Suriyeli yatırımcı göstersin” diyerek, Gaziantep'in ekonomisini Suriyelilere bağlayanların kent için ayıp ettiklerini söyledi. İYİ Parti'li siyasetçi ve İş İnsanı Can Tuğsuz da,” Gaziantep Sanayisindeki en ağır ve en zor işlerden birisi bizim fabrikamızda yapılmaktadır. Bu güne kadar bir tane Suriyeli burada çalışmadı. Biz almıyor değiliz, Suriyeliler zor işi sevmiyorlar Sayıbn Özhaseki. Parti politikalarınız sayesinde Gaziantep'te 4 kişiden 1'i Suriyeli!” dedi.

Son günlerin en tartışmalı konusu Suriyeli ve Afgan mülteciler. Suriyeli ve Afgan sığınmacılar hakkında konuşan AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki "Şimdi bazı şehirlerde sanayiyi onlar ayakta tutuyorlar. Gaziantep sanayisine gidin, yüz binlerce insan en ağır ve en zor işlerde çalışıyorlar. Gaziantep’te sanayiciler işçi bulamıyorlar, bu adamlar çalışıyor. Asayiş yönünden de öyle. Bizim aramızdaki oranlara bakıldığı zaman bizi geçen bir asayişsizlik yok” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''İktidara geldiğimizde Suriyelileri kendi ülkelerine göndermek istiyoruz'' dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise ''Bize sığınan Allah’ın kullarını biz katillerin kucağına atmayız'' sözleriyle yanıt verdi. Böylece on yıldır Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin varlığı yeniden iç siyaset tartışması haline geldi. İçişleri Bakanlığı verilerine göre 21 Haziran 2021 tarihi itibariyle Türkiye'deki Suriyeli sayısı 3 milyon 675 bin. Gaziantep’teki Suriyeli sayısı 500 bin civarında. Resmi olmayan rakamlara göre bu sayı daha fazla.

Peki, iktidar değişikliği söz konusu olduğunda bunca Suriyeli göçmeni geri göndermek mümkün mü? Kılıçdaroğlu neden böyle bir söyleme başvurdu? Hala 'misafir' olarak mı kabul edilmeliler yoksa Türkiye'nin bir parçası haline mi geldiler? Siyasette Suriyeliler konuşulurken, Taliban’dan kaçan Afganlar da Türkiye'ye gelmeye başladı. Suriyelilerin gelişlere benzer bir süreç yaşanır mı?

ALLAH KİMSEYİ VATANSIZ BIRAKMASIN

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, sığınmacılar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kendi yanında da yabancı uyruklu bir kişinin dış ticarete baktığını belirten Özhaseki "Bu işin birkaç boyutu var. Birincisi insani boyut. Zorda kalan insanlara kapıyı kapatmak ne kadar doğrudur bilmiyorum. Bizim yanımızda şimdi bir arkadaş çalışıyor. Arapçası, İngilizcesi var ve bizim dış ticaretimize bakıyor. Çocuğu da bizimle çalışıyor. Çok zor dönemlerden geçmişler. Bunlar duvarları aşıp gelmiş. Allah kimseyi vatansız bırakmasın bu çok zor bir şey. Orada milyonlarca insan dışarıya kaçmış. Son dönemde orada insanların başına bombalar yağdırdılar. Bu insanlar oradan kaçtığı zaman ne yapacaksınız? Yarın bir gün tarih önünde nasıl hesap vereceksiniz? Bu insanların sevk ve idaresi kolay değil" dedi.

"İŞÇİ BULAMIYORLAR, BU ADAMLAR ÇALIŞIYOR"

Mültecilerin bazı şehirlerde sanayiyi ayakta tuttuğunu söyleyen Özhaseki, şunları kaydetti: Şimdi bazı şehirlerde sanayiyi onlar ayakta tutuyorlar. Gaziantep sanayisine gidin yüz binlerce insan en ağır ve en zor işlerde çalışıyorlar. Kayseri sanayisinde de öyle. İşçi bulamıyorlar, bu adamlar çalışıyor. Asayiş yönünden de öyle. Bizim aramızdaki oranlara bakıldığı zaman bizi geçen bir asayişsizlik yok. Her toplumun içerisinde iyisi de olur, kötüsü de olur. Gelenler içerisinde mutlaka olumsuz insanlar da vardır. Bunların sayı olarak suç işleme oranı bizden çok yüksek değil. Şu ana kadar da herhangi bir sıkıntı doğmadı. Bu insanların ekonomimize de katkıları var. İçlerinde okumu tahsilli olanlar da var."

"BUNLARI KİMSE DE GÖNDEREMEZ"

"Bunları kimse de gönderemez" diyen Özhaseki, şöyle devam etti: "İleri geri konuşuyorlar öyle. Öyle bir şeyin olacağını da kimse düşünmesin. Muhalefet liderlerinden birisi diğer muhalefet liderlerinden birisine 'Boşuna popülizm yapmayın, gönderemezsiniz' dedi. Evet, ne yazık ki öyle. İnşallah zamanı geldiğinde bir kısmı gider, kalanlarda uyum gösterirler."

GAZİANTEP’E AYIP EDİYORLAR

Özhaseki'nin, açıklamasına CHP Gaziantep eski Milletvekili Akif Ekici tepki gösterdi. Ekici, Suriyelilerin sahibi olduğu orta ve küçük ölçekli işletmelerde zaten Suriyelilerin çalıştığını belirten Ekici, “Suriyeliler gelmemiş olsa, zaten istihdamlarına da gerek olmayacak. Bugün Suriyeliler nargile içip, deniz keyfi yaparken, benim askerim onların ülkesinde şehit oluyor. Bunu neye dayanarak söylüyor? Bana Gaziantep'te üç tane büyük Suriyeli yatırımcı göstersin. Suriyelilerin ne kadar sermayesi, yatırımı var? Ben 1999'dan itibaren üç dönem Gaziantep Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptım. O zaman da biz Anadolu Kaplanı olarak anılan, dünyanın yüzlerce ülkesine ihracat yapan rekortmen bir kenttik. Bu gün de öyleyiz. Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları, ihracatçı firmaları arasında o zaman da vardık, şimdi de varız. O zaman Suriyeliler mi vardı? Ben sanayiciyim ve OSB'yi en iyi bilenlerden birisiyim. Biz ‘Suriyelileri atalım, kovalım' demiyoruz. Ama, gitsin kendi memleketlerine sahip çıksınlar. Arazilerini ekip, biçsinler. Bayram ziyaretine gidiyorlar. Demek ki ülkelerinde barış var ki gidebiliyorlar. Gaziantep'in ekonomisini Suriyelilere bağlayanlar bu kent için ayıp ediyorlar. Bu söylemleri de ciddiye almamak gerekiyor” diye konuştu.

GAZİANTEP'İN YÜZDE 40'I SURİYELİ OLACAK

İYİ Parti'li siyasetçi ve İş İnsanı Can Tuğsuz da,” Gaziantep Sanayisindeki en ağır ve en zor işlerden birisi bizim fabrikamızda yapılmaktadır. Bu güne kadar bir tane Suriyeli burada çalışmadı. Biz almıyor değiliz, Suriyeliler zor işi sevmiyorlar Sayıbn Özhaseki. Parti politikalarınız sayesinde Gaziantep'te 4 kişiden 1'i Suriyeli!. 2040 yılına gelindiğinde Gaziantep'in yüzde 40'ı Suriyeli olacak. Türk milletinin yüzde 93.7’si Suriyelilerin derhal ülkelerine dönmelerini istiyor. Siz bu istatistikleri bilmiyor gibi konuşmamalısınız. Siyasetçinin görevi milletin iradesini temsil etmektir. Siz kimi temsil ediyorsunuz? Merak etmeyiniz Gaziantep sanayisini bu ülkenin öz evladı ayakta tutar elbet! Yeter ki mülteci sorunu çözülsün, yeter ki hukuk, adalet ve parlementer demokrasiye dönüş yapılsın, yeter ki ülke liyakat ile idare edilsin. Bunları yapacak olan iktidarın gelişi yakındır...” diye konuştu.

27 Tem 2021 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

mahmut göksu - şahane ya herhalde niyetleri bizleri şehirden atıp mülteci yerleştirmek.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Temmuz 00:00