Hukuk ve internet

Bugün öyle bir açmazdayız ki; bir yandan bildiğimiz klasik dünyada var olmaya çalışırken bir yandan da yeni baştan inşa edilen internet dünyasına taşınmaya çalışıyoruz. Metaverse’ler, çoklu evrenler, yazılım dünyaları ve daha nicesi…

Bir avukat olarak belirtmem gerekir ki; hukuk düzeni için de internetten faydalanılmalı. Web’ten sadece mevzuat ve içtihat taraması yapılmamalı, gelecek vaad eden her hususa dikkat edilmeli, mesleği dönüştürecek imkanlara yüz çevrilmemelidir.

KVKK, TEAMWORK gibi altyapısal yazılımlardan istifade edilmeli, hukukun sadece ajandalar ve dosyalardan ibaret olduğunu zannedenlere karşı yeni sosyal düzenlemeler savunulmalıdır zaten sosyal arşivlere, internet tabanlı yazılımlara ve open world’lere sıcak bakılan yerlerde büyümek ve gelişmek kaçınılmaz olacaktır. Bunun en büyük örneği ABD kökenli firmalardır mesela Silikon Vadisi mesela Wall Street.

Klasik meslekler teknolojiyle birleştikçe büyür ve güçlenirler ve daha da önemlisi bu sayede kurumsallaşır. Zaten kurumsallaşamayan firmaların ulusal sınırları aşması mümkün değildir. Bırakın ulusal sınırları yerel sınırları aşıp ülke sathında tanınmak için dahi kurumsallaşmak gereklidir.

Zaten kurumsallaşma dediğimiz şey art arda müdürlük kadroları açmak, üst-ast ilişkisi tesis etmek değildir. Kurumsallaşma kendi işini yaparken ona imzanı ve karakterini katmak, o işe bakan birisi senin yaptığını önceden bilmese bile incelediği vakit bu işi şu firma yapmıştır diyebilecek kadar kimlik sahibi olmaktır. Kurumsallaşma büyük ölçekli iş yapan her firmada olmayabilir ama günümüzde bir kurum yükselmek istiyorsa kurumsallaşmak, tarzını ve farkını ortaya koymak, başarılarıyla göz doldurmak zorundadır.

Aynı şey hukuk için de geçerlidir; günümüzde her şeyin firmalar üzerinden döndüğü dünyamızda sabit kalan yahut yenilik ve değişiklikleri reddeden aslında gün gün geri gitmekte, küçülmekte ve ölmektedir.

Bu durumdan sakınmak için yazı temelli hukuku kabul etmekle birlikte kodlar ve yazılımlardan ibaret olan dünyaya merhaba demek gerekmektedir. Öyle ki; gerekirse hukukçular müvekkilleriyle görüştükleri kadar yazılımcılarla görüşmeli, emsal karar aradığı kadar yazılım dünyasına da ilgi duymalıdır.

Günümüz dünyasında internet değişim geçirmekte ve gelişen ekonominin en büyük ayağını teşkil etmektedir. İnternet bile bu kadar hızlı dönüşüm geçirirken bu derece vahşi ve global dünyada eski usullerle meslek icra etmek aymazlıktır.

İnternet pazarları, kripto paralar, borsalar ve daha nice şey bize bir fırsatlar denizi sunmakta ve bizi gerekeni yapma konusunda teşvik etmektedir. Unutmayın, atı alan Üsküdar’ı geçti durumuna düşmemek için değişime şimdiden başlayın. Çağı yakalayın, zihninizi açık tutun.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Büşra Tabur - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Aslan - Günümüzün sosyal medya problemleri en fazla bu kadar iyi bir şekilde kaleme alınırdı başarılarınızın devamını diliyor ve bir sonraki yazılarınızı dört gözle bekliyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Kasım 00:24